Skip to content Skip to footer
Kennisbank

Psychologische impact

Delen op Social Media:

Psychologische impact van haarverlies

Haaruitval bij mannen kan veel onzekerheid veroorzaken, vooral op jongere leeftijd. Veelvoorkomende problemen zijn een terugtrekkende haarlijn, inhammen, weinig haar en een kale kruin. Eén op de drie mannen krijgt tussen het 20e en 50e levensjaar te maken met beginnende kaalheid.

Haar als identiteit

Haar is al eeuwenlang een symbool van kracht en gezondheid. Hoe we ons haar dragen is een belangrijk deel van onze identiteit, van hoe we onszelf zien en hoe we ons willen laten zien. Met onze haardracht drukken we eigenheid, identiteit uit. Het verlies van haar – kaalheid, alopecia – kan het zelfvertrouwen daarom flink aantasten.

Onvrijwillige verandering en negatieve gedachten

Als je kaal wordt, dan wordt je uiterlijk opeens bepaald door omstandigheden die je niet in de hand hebt. Als ervaring laat het zich nauwelijks vergelijken: het is niet levensbedreigend en je voelt je niet ziek. Maar je uiterlijk verandert onvrijwillig en ingrijpend. Als gevolg daarvan kan je je ook anders gaan voelen. En wie zich anders voelt, kan zich ook anders gaan gedragen.

Psychische gevolgen van haarverlies

Een veranderd uiterlijk leidt tot onzekerheid naar anderen en jezelf. Als je te maken krijgt met haarverlies – in welke vorm dan ook – dan is dat behoorlijk ingrijpend. Heftige emoties kunnen het gevolg zijn: onzekerheid, verdriet, ongeloof en boosheid.

Psychologische stress en oplossingen

Kaalheid is dus een vervelend probleem dat soms al op jonge leeftijd voorkomt en grote psychische gevolgen kan hebben, zoals onzekerheid over het uiterlijk, moeilijkheden bij het leggen van sociale contacten of zelfs depressie. Kaalheid bij vrouwen kan, meer nog dan bij mannen, grote psychologische stress veroorzaken.

Verbetering van levenskwaliteit door een haartransplantatie

Als jij niet kaal door het leven wilt, dan is daar in veel gevallen iets aan te doen. Een haartransplantatie volgens de HST-methode biedt bij veel vormen van kaalheid een definitieve oplossing. Of het nou gaat om dun haar of (bij mannen) diepe inhammen, een kalende kruin of kale plekken in je baard. Naast het bewezen cosmetische resultaat is de verbetering van de kwaliteit van hun leven een belangrijke overweging voor mensen die HST ondergaan.

Tevreden patiënten en levenskwaliteit

Voor het beoordelen van medische behandelingen als een haartransplantatie wordt tegenwoordig de Patiënt Related Outcome (PRO) gehanteerd. Uit de PRO van de groep patiënten die met de HST-methode is behandeld, blijkt een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit na behandeling.

Investeren in jezelf

Een haartransplantatie is een investering in jezelf, zodat je haar weer past bij je identiteit en jij je weer goed voelt over je uiterlijk. Gelukkig worden cosmetische ingrepen die je levenskwaliteit verbeteren steeds normaler.

Goed om te weten en afspraak maken

Kies je voor een haartransplantatie volgens de HST-methode bij Hair Science Clinic, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling. Als kaalheid een gevolg is van ziekte, ongeval of brandwonden, dan is (gedeeltelijke) vergoeding soms mogelijk in overleg met je zorgverzekeraar. Daarover kunnen we je uitgebreid informeren. Wat je situatie ook is: je krijgt van ons altijd een duidelijke prijsopgave vooraf, een 100% transparante calculatie. Een eerste afspraak is bij ons altijd gratis.

Meer over dit thema

Ontdek jouw mogelijkheden

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat.

Wil jij weten of een HST iets voor jou is?

Voor veel vormen van kaalheid biedt een HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing, met een mooi, natuurlijk resultaat. Tijdens een gratis, vrijblijvend consult gaat de arts uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden. Op basis hiervan krijg je een individueel behandelplan en een heldere prijsopgave.