Technieken in haartransplantaties

Haarspecialisten over de hele wereld zoeken continu naar nieuwe behandelingen voor mensen met haarproblemen. De technieken voor het uitvoeren van haartransplantaties zijn steeds beter en verfijnder. De meest gangbare haartransplantatietechnieken zijn FUT, FUE en HST.

 

Verplaatsen van haarzakjes

Haartransplantatietechnieken zijn altijd gebaseerd op hetzelfde principe. Ze extraheren haarzakjes – ook ‘grafts’ genoemd – uit behaard gebied (het donorgebied) en implanteren ze in het gewenste gebied (het ontvangstgebied). Het verplaatsen van die haarzakjes gebeurt op zeer verschillende manieren.

Van donor- naar ontvangstgebied

Bij een haartransplantatie verplaatsen haarzakjes vanuit  een donorgebied (meestal de haarkrans van het hoofd) naar een ontvangstgebied verplaatst. Ontvangstgebied kan een ander deel van de hoofdhuid zijn, maar ook de baard, snor of zelfs wenkbrauwen.

 

Levenslang resultaat

Omdat de haren in het donorgebied tot de permanente lichaamsbeharing behoren, zijn ze immuun tegen haaruitval. Ze zijn niet gevoelig voor dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat zorgt voor erfelijke haaruitval. Dat maakt haren van deze haarzakjes uitermate geschikt als donorhaar voor haartransplantaties. Op hun nieuwe plek blijven ze een leven lang haar produceren. 

 

 

Donorgebied na het oogsten van de grafts

FUT, FUE en HST

De drie bekendste haartransplantatietechnieken zijn FUT, FUE en HST. Hoewel ze hetzelfde basisprincipe hanteren  – het weghalen van haarzakjes uit donorgebied en deze implanteren in ontvangstgebied –  zijn er grote verschillen. 

Follicle Unit Transplant (FUT)

De FUT-haartransplantatietechniek bestaat al meer dan dertig jaar. Bij deze methode verwijdert de behandelaar uit het donorgebied een strip huid met haar. De grootte van dit stuk varieert, voor 1000 grafts is ongeveer 5 -7 cm2 nodig. Nadat de strip met haar is weggenomen, hecht men de huid. Bij FUT blijft dus altijd een litteken zichtbaar.

Litteken na FUT-behandeling

 

Reconstructie met HST

Vanwege de littekenvorming zijn FUT-haartransplantaties steeds minder populair. Haarspecialisten beschouwen dit dan ook als een verouderde techniek. Om de slechte resultaten van deze methode te herstellen, wordt veelal reconstructieve haarchirurgie met de HST-methode ingezet.

Follicle Unit Extraction (FUE)

Vanwege de littekenvorming van FUT is een nieuwe techniek ontwikkeld: de FUE-methode. Deze techniek wordt gebruikt om grafts één voor één te verwijderen uit een donorgebied en te transplanteren van de ene plek van het hoofd naar de andere. Dit gebeurt met een holle naald.

Uitgeput donorgebied

Bij FUE ontstaat geen extreme littekenvorming, omdat de grafts verdeeld over het hele donorgebied worden weggehaald. Wel blijven witte puntjes zichtbaar op de plek waar grafts zijn verwijderd. Een FUE-behandeling neemt veel tijd in beslag. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Het donorgebied kan´uitgeput´raken na één of meerdere FUE-behandelingen. Er onstaan dan kale plekken op het achterhoofd. 

 

Witte puntjes na FUE-behandeling

 

HaarStamcel Transplantatie (HST)

HST is anders. De kern van deze wetenschappelijke techniek voor haartransplantatie is dat maar een deel van een haarzakje – en niet een heel haarzakje – nodig is om om één of meerdere nieuwe haren te vormen.

 

Eén haar wordt twee haren

HST (officiële wetenschappelijke naam: Partial Longitudinal Follicular Unit Transplantation) transplanteert maar een klein deel van het haarzakje naar het ontvangstgebied. Het haarzakje zelf blijft achter in het donorgebied. Dat betekent: op beide plekken groeit nieuw haar.

In het filmpje hieronder legt dr. Coen Gho, grondlegger van HST, uit hoe de techniek werkt.

 

 

 

 

 

 

 

Extractie van weefsel uit de haarzakjes gebeurt met een minuscule naald. De geoogste grafts zijn dus superklein. Dit zorgt voor een fijnmazige en zeer natuurlijke inplant. Resultaat is een hoge haardichtheid, een 100% natuurlijke look en een perfecte haarlijn.

 

HST; kleinere grafts dan andere technieken

 

Extra boost

Aanvullend op de unieke techniek wordt een speciaal, gepatenteerd groeimedium gebruikt. Dit garandeert de levensvatbaarheid van de grafts en stimuleert de stamcellen om te groeien.

 

Zowel de achtergebleven als de verplaatste haarstamcellen vormen binnen enkele weken nieuw haar. Dit is haar van dezelfde kwaliteit als de overige haren. Na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden is het definitieve resultaat van HST zichtbaar. De getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren. 

 

Donorgebied na extractie

donorgebied direct na extractie

Grafts uit donorgebied

grafts uit het donorgebied

Ontvangstgebied 9 maanden na haartransplantatie

detailopname ontvangstgebied, 9 maanden na behandeling

Natural look

Belangrijk voor het succes van een haartransplantatie is dat het resultaat natuurlijk uitziet. Als het goed is, ziet niemand dat je een haartransplantatie hebt ondergaan.  Daarom is het belangrijk grafts in de juiste richting, met de juiste dichtheid, op de juiste locatie terug te plaatsen. Bij HST zijn de grafts veel kleiner dan bij andere methoden. Dit zorgt voor een fijnmazige inplant, een natuurlijk ogende haarlijn en hoge haardichtheid.

 

HST wordt beschouwd als de meest geavanceerde haartransplantatietechniek. Het is het neusje van de zalm op het gebied van haartransplantaties. De resultaten zijn ongeëvenaard. 

 

Bekijk voor-na foto´s