Technieken in haartransplantaties

Er wordt continu onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen voor mensen met haarproblemen. Zo ook de technieken voor het uitvoeren van haartransplantaties, ze worden steeds beter en verfijnder. Wereldwijd gebruikt men verschillende methoden. De meest gangbare haartransplantatietechnieken zijn FUT, FUE en HST.

 

Al deze technieken zijn gebaseerd op hetzelfde principe: haarzakjes – ook wel bekend als ‘grafts’ – die worden geëxtraheerd uit behaard gebied (het donorgebied) en geïmplanteerd in het gewenste gebied (het ontvangstgebied). De haarzakjes kunnen op verschillende manieren worden verplaatst. Welke verschillen er zoal bestaan, leggen we je graag uit.

Van donor- naar ontvangstgebied

Bij een haartransplantatie worden haarzakjes uit de haarkrans van het hoofd (donorgebied) naar het ontvangstgebied verplaatst. Dat kan de hoofdhuid zijn, maar ook de baard, snor of zelfs wenkbrauwen. Omdat de haren in het donorgebied tot de permanente lichaamsbeharing behoren, zijn ze immuun tegen haaruitval. Ze zijn niet gevoelig voor dihydrotestosteron (DHT), het hormoon dat zorgt voor erfelijke haaruitval. Dat maakt haren van deze haarzakjes uitermate geschikt als donorhaar voor haartransplantaties. Op hun nieuwe plaats blijven ze levenslang haar produceren.

 

Donorgebied na het oogsten van de grafts

FUT, FUE en HST

De drie bekendste haartransplantatietechnieken wereldwijd zijn FUT, FUE en HST. Hoewel ze dezelfde methodiek hanteren  – het weghalen van haarzakjes uit donorgebied en deze implanteren in ontvangstgebied –  zijn er grote verschillen.

Follicle Unit Transplant (FUT)

De FUT haartransplantatietechniek bestaat al meer dan dertig jaar. Bij deze methode wordt er uit het donorgebied een strip huid met haar verwijderd. De grootte van dit stuk varieert, voor 1000 grafts is ongeveer 5 tot 7 cm2 nodig. Nadat de strip met haar is weggenomen, wordt de huid gehecht. Hierdoor zal altijd een flink litteken zichtbaar blijven.

Litteken na FUT-behandeling

 

Vanwege de littekenvorming zijn FUT-haartransplantaties steeds minder populair. Haarspecialisten beschouwen dit als een verouderde techniek. Om de slechte resultaten van deze methode te herstellen wordt veelal reconstructieve haarchirurgie met de HST-methode ingezet.

Follicle Unit Extraction (FUE)

Vanwege de littekenvorming van FUT is een nieuwe techniek ontwikkeld: de FUE-methode. De FUE haartransplantatie techniek wordt gebruikt om grafts één voor één te verwijderen uit een donorgebied en te transplanteren van de ene plek van het hoofd naar een andere plek. Deze methode gebeurt met behulp van een holle naald.

Bij FUE ontstaat geen extreme littekenvorming, omdat de grafts verdeeld over het hele donorgebied worden verwijderd. Wel blijven witte puntjes zichtbaar op de plek waar grafts zijn verwijderd. Een FUE behandeling neemt veel tijd in beslag. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Houdt daarbij rekening, dat het donorgebied na één of meerdere FUE haartransplantaties uitgeput raakt en er kale plekken op het achterhoofd ontstaan.

 

Witte puntjes na FUE-behandeling

HaarStamcel Transplantatie (HST)

HST is anders. De kern van deze wetenschappelijke techniek voor haartransplantatie is dat maar een deel van een haarzakje – en niet een heel haarzakje – nodig is om om één of meerdere nieuwe haren te vormen.

Bij HST (officiële wetenschappelijke naam: Partial Longitudinal Follicular Unit Transplantation) wordt maar een klein deel van het haarzakje getransplanteerd naar het ontvangstgebied. Het haarzakje zelf blijft achter in het donorgebied. Op beide plekken laten de haarzakjes nieuw haar groeien. In het filmpje hieronder legt dr. Coen Gho, grondlegger van HST, uit hoe de techniek werkt.

 

 

 

Extractie van weefsel uit de haarzakjes gebeurt met een minuscule naald. De geoogste grafts zijn dus superklein. Dit zorgt voor een fijnmazige en zeer natuurlijke inplant. Resultaat is een hoge haardichtheid, een 100% natuurlijke look en een perfecte haarlijn.

 

HST; kleinere grafts dan andere technieken

 

Extra boost

Aanvullend op de unieke techniek wordt een speciaal, gepatenteerd groeimedium gebruikt. Dit garandeert de levensvatbaarheid van de grafts en stimuleert de stamcellen om te groeien.

 

Zowel de achtergebleven als de verplaatste haarstamcellen vormen binnen enkele weken nieuw haar. Dit is haar van dezelfde kwaliteit als de overige haren. Na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden is het definitieve resultaat van HST zichtbaar. De getransplanteerde haarfollikels blijven een leven lang haar produceren.

Donorgebied na extractie

donorgebied direct na extractie

Grafts uit donorgebied

grafts uit het donorgebied

Ontvangstgebied 9 maanden na haartransplantatie

detailopname ontvangstgebied, 9 maanden na behandeling

Natural look

Belangrijk voor het succes van een haartransplantatie is dat het resultaat natuurlijk uitziet. Niemand moet zien dat je een haartransplantatie hebt ondergaan. Dat wordt bereikt door de grafts in de juiste richting, met de juiste dichtheid op de juiste locatie terug te plaatsen.

De superkleine grafts bij HST zorgen voor een fijnmazige inplant, een natuurlijk ogende haarlijn en hoge haardichtheid.

 

HST wordt beschouwd als de meest geavanceerde techniek. Het is het neusje van de zalm op het gebied van haartransplantaties. De resultaten zijn ongeëvenaard.

Bekijk voor-na foto´s