Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Haartransplantatie voor je dertigste – wel of niet doen?

Haartransplantatie voor je dertigste - wel of niet doen?

Een haartransplantatie voor je dertigste, moet je dat wel of niet doen? Hoewel kaalheid vaak pas op latere leeftijd ontstaat, zijn er ook mensen die al jong te maken krijgen met inhammen, een wijkende haargrens of dunner wordend haar. Is een haartransplantatie dan optie? 

Er zijn mensen die het geen probleem vinden om kaal te worden, maar er zijn ook zat mensen die graag iets willen doen aan hun haarverlies. Als kaalheid op jonge leeftijd begint – wat vaak met erfelijke aanleg te maken heeft – dan is een haartransplantatie een optie. Medisch gezien hoeft dat geen probleem te zijn. Wel is het verstandig om bij het oplossen van het haarprobleem naar een langetermijnoplossing te kijken.

Erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid – de nummer één oorzaak voor blijvend haarverlies bij mannen en vrouwen – ontstaat onder invloed van het hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT verstoort de haargroei en zorgt ervoor dat de groeifase van haren op bepaalde gedeelten van het hoofd (met name inhammen en kruin) verkort wordt van 3-5 jaar naar slechts enkele maanden. Tijdens deze versnelde groeifasen worden de haren steeds dunner. Uiteindelijk vallen de haren uit en ontstaan kale plekken.

Waardoor worden sommige mensen vroeg kaal?

Erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. De mate waarin en de leeftijd waarop DHT actief wordt, is erfelijk bepaald. Bij mannen is dit patroon van kaalheid te herkennen aan haarverlies bij de inhammen en rond de kruin. Een proces dat al in de puberteit kan starten.  Bij vrouwen manifesteert alopecia zich haar dat steeds dunner wordt vanaf de haarscheiding.

Haarverlies in een vast patroon

Erfelijke kaalheid is voor een professional makkelijk vast te stellen, omdat dit een vast patroon verloopt. Als er sprake is van deze vorm van kaalheid dat is dit onomkeerbaar: haar dat weg is, blijft weg. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken van kaalheid, zoals een haarziekte, stress of medicijngebruik. Daarom is het stellen van een diagnose door een ervaren arts altijd de eerste stap in elk behandeltraject.

Immuniteit

Voor diverse vormen van kaalheid, waaronder erfelijke kaalheid, is een haartransplantatie een definitieve oplossing. Hoe dat werkt? Bij erfelijke kaalheid veroorzaakt het DHT kaalheid op bepaalde plekken als de inhammen en de kruin. Er zijn echter ook delen op het hoofd die niet gevoelig zijn voor het DHT-hormoon: de haren aan de achterzijde en de zijkanten van het hoofd (de zogenoemde krans) zijn ongevoelig voor DHT en vallen niet uit. Deze stroken zijn immuun voor de hormonale invloed die kaalheid veroorzaakt. 

Bekijk het videodagboek van de 31-jarige Rob Goossens die onlangs een HST-haartransplantatie onderging.

Donorgebied

Van die immuniteit wordt dankbaar gebruik gemaakt bij een haartransplantatie. Haarzakjes uit de krans die niet onder invloed staan van DHT  worden geëxtraheerd en geïmplanteerd op de kale plekken. Omdat ze ongevoelig zijn én blijven voor de groeiverstoorderzorgen ze op hun nieuwe plek voor blijvende haargroei.

Wat zegt de arts?

Kristel van Herwijnen, arts Hair Science Clinic: ¨Bij het kiezen voor een haartransplantatie is vooral belangrijk dat je persoonlijk geadviseerd wordt door een ervaren arts. In principe is er geen boven- of ondergrens qua leeftijd. Niemand is gemiddeld. Factoren die bepalend zijn, zijn onder meer de leeftijd waarop de haaruitval begonnen is, de erfelijke aanleg in je familie, de gesteldheid van je huidige haardos en je algemene gezondheid. Hoe jonger je bent, des te lastiger het is om te voorspellen hoe de haaruitval verder zal gaan.¨

Toekomstverwachting

¨Ben je boven de 35, dan is het goed mogelijk om de snelheid van de haaruitval te baseren op het verloop van de haaruitval de jaren ervoor. Ben je tussen de 25 en 35 jaar dan is vaak al goed te zien wat je kunt verwachten in de komende jaren. Onder 25 jaar is het verloop lastiger vast te stellen. Je weet dan niet of je helemaal kaal wordt of dat het blijft bij bijvoorbeeld alleen inhammen. Dat kan een reden zijn om nog even te wachten met een haartransplantatie.¨

Ga voor resultaat dat bij jou past

¨Het resultaat van een haartransplantatie moet natuurlijk zijn en bij jou passen. De lage haarlijn die je op twintigste hebt is vaak niet mooi als je veertig of vijftig bent. Daarom adviseren we meestal om een haarlijn te kiezen die niet te laag is. Uiteraard wil je een haarlijn die ook op latere leeftijd bij je past. Want het resultaat van een HST-haartransplantatie is blijvend, dat garanderen we.

Natuurlijk resultaat

Naast het levenslange resultaat is ook het natuurlijke effect een reden waarom veel mensen kiezen voor de deze methode. Door de fijnmazige inplant, oogt de nieuwe haarlijn heel natuurlijk. Een extra voordeel, zeker voor jonge mensen, is dat het donorgebied hergebruikt kan worden, omdat het haar ook daar teruggroeit. Ook veroorzaakt HST geen littekens, waardoor je alle opties qua kapsel openhoudt

Geen harde grens

Op de vraag Wat is nou een goede leeftijd voor een haartransplantatie? is dus geen eenduidig antwoord te geven. Vaak gaat erfelijke haaruitval op jonge leeftijd sneller dan op oudere leeftijd. Belangrijke overwegingen zijn ook: Hoeveel psychische last ondervind je van je kaalheidWil je eventueel met medicatie proberen om je haarverlies te vertragen? Met welk resultaat ben je tevreden? Wie jonger is dan 25 jaar, moet zich realiseren dat haarverlies nog wel even door kan gaan.

Laat je deskundig adviseren

Je haarsituatie bepaalt of een haartransplantatie op jonge leeftijd een goede optie is om kaalheid tegen te gaan. Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen, kijken we heel goed naar je persoonlijke haarsituatie en wensen. Op basis daarvan adviseren we je wat de beste optie op dat moment is.

Plaats een reactie