Skip to content Skip to footer
haaruitval

Haaruitval mannen

Haaruitval bij mannen komt veel voor: één op de drie mannen krijgt tussen het twintigste en vijftigste levensjaar te maken met beginnende kaalheid. Veelvoorkomende problemen zijn een terugtrekkende haarlijn, inhammen, weinig haar en een kale kruin.

Oorzaken van haaruitval bij mannen

Haarverlies bij mannen kan het gevolg zijn van meerdere factoren, maar wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van genetica, veroudering en hormonale veranderingen. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen zijn erfelijke kaalheid, haaruitval door stress en pleksgewijze kaalheid.

Is het erfelijke kaalheid of niet?

Erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen. Bij erfelijke kaalheid is sprake van een genetisch bepaalde gevoeligheid van de haarzakjes voor DHT, waardoor de groeicyclus van het haar steeds korter wordt en uiteindelijk helemaal stopt. Een proces dat al in de puberteit kan starten. 

Andere oorzaken van haaruitval

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verouderingsverschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Als erfelijke kaalheid niet de oorzaak is, dan kan haarverlies diverse andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een haarziekte als alopecia areata (pleksgewijze kaalheid). Ook kan haar uitvallen door medicatie, stress, hormonale afwijkingen (zonder erfelijke aanleg) en invloeden van buitenaf zoals ongezonde voeding. Onderzoek door een medisch specialist en het stellen van de juiste diagnose is altijd noodzakelijk.

Norwood-classificatie voor haaruitval bij mannen

 

Hoe herken je erfelijke kaalheid?

Erfelijke kaalheid verloopt in een vast, herkenbaar patroon dat door een professional eenvoudig vast te stellen is. Bij mannen is het herkenbaar aan een terugtrekkende haarlijn, inhammen en een kale kruin. Typisch bij erfelijke kaalheid bij mannen is dat de haren aan weerszijden en aan de achterzijde van het hoofd (de ‘krans’) niet uitvallen. Die zijn namelijk niet gevoelig voor DHT.

Haar dat weg is, blijft weg

Een ander kenmerk is de miniaturisatie van haar: elke groeicyclus wordt het haar dunner tot een donshaartje overblijft: het laatste stadium voordat het haar definitief uitvalt en niet meer teruggroeit. Dat proces is onomkeerbaar: haar dat weg is blijft weg. Behandeling van erfelijke kaalheid bij mannen is goed mogelijk met de HST-methode.

Cijfers

mannen krijgt tussen het twintigste en vijftigste levensjaar te maken met beginnende kaalheid.
1 op 1
van mannen met een westerse achtergrond heeft een genetische aanleg voor kaalheid
1 %
van mannen met een westerse achtergrond krijgt al rond het twintigste levensjaar te maken met kaalheid
1 %

Impact van kaalheid

Niemand vindt het fijn om last te krijgen van haaruitval waardoor diepe inhammen of een kale kruin ontstaan en weinig haar overblijft. Veel mannen vinden kaal worden heel vervelend. Haaruitval kan veel onzekerheid veroorzaken, vooral op jongere leeftijd.

Is het tijdelijk of blijvend?

Naast erfelijke kaalheid zijn (haar)ziektes, stress, medicatiegebruik en hormonale schommelingen veelvoorkomende oorzaken van haarverlies. Haarverlies dat geen genetische oorzaak heeft, is vaak tijdelijk. Nadat de veroorzaker van de haaruitval wordt weggenomen, herstelt de haargroei meestal weer. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend. Wanneer de haren zijn uitgevallen, komen ze uit zichzelf niet meer terug.

Wat is normaal?

Haargroei verloopt in drie fases: een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Minimaal 85% van ons haar bevindt zich in de groeifase. De overige 15% haren verliezen we in de twee daaropvolgende fasen.

Tijdelijk haarverlies

Haarverlies kan (tijdelijk) verergeren door onder meer stress, seizoenswisselingen, hormoonschommelingen en medicatiegebruik. Haarverlies dat geen genetische oorzaak heeft, is meestal tijdelijk. Nadat de oorzaak van de haaruitval is weggenomen, herstelt de haargroei meestal weer. Erfelijke kaalheid daarentegen is blijvend.

Je verliest steeds meer haar

Tot je dertigste is haarverlies van maximaal vijftig haren per dag normaal. Tot de leeftijd van vijftig is verlies van maximaal tachtig haren per dag normaal en na je vijftigste maximaal honderd haren per dag. De normale dagelijkse haaruitval merk en zie je niet omdat deze verspreid over het hoofd gebeurt en niet plaatselijk.

Haarverlies per leeftijdscategorie

<30 jaar: 50 haren per dag haarverlies
<50 jaar: 80 haren per dag haarverlies
>50 jaar: 100 haren per dag haarverlies
Psychische effecten van kaalheid

Kaalheid is een serieus probleem

Psychologische effecten van kaalheid? Ja, die zijn er. Als je te maken krijgt met alopecia (kaalheid), dan wordt je uiterlijk opeens bepaald door omstandigheden die je niet in de hand hebt. Als ervaring laat dat zich nauwelijks vergelijken: het is niet levensbedreigend en je bent niet ziek. Maar je uiterlijk verandert onvrijwillig en ingrijpend. En dat kan veel onzekerheid veroorzaken, vooral op jonge leeftijd. Het is dus een serieus probleem dat serieus genomen moet worden.

Inhammen

Dieper wordende inhammen en een terugwijkende haarlijn zijn kenmerken van erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Deze vorm van kaalheid verloopt in een vast, herkenbaar patroon dat door een professional eenvoudig vast te stellen is. Bij mannen is het herkenbaar aan een terugtrekkende haarlijn, inhammen en een kale kruin. Typisch bij erfelijke kaalheid bij mannen is dat de haren aan weerszijden en aan de achterzijde van het hoofd (de ‘krans’) niet uitvallen. Die zijn namelijk niet gevoelig voor het hormoon DHT, de veroorzaker van erfelijke kaalheid.

Kruin

Ook dunner wordend haar op de kruin duidt op alopecia androgenetica: erfelijke kaalheid waarbij DHT ervoor zorgt dat de groeifase van haren verkort wordt van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De haardos wordt steeds dunner en de hoofdhuid wordt zichtbaar. Dit herkenbare verloop van haarverlies – terugtrekkende haarlijn, inhammen en een kale kruin – is typisch voor erfelijke kaalheid bij mannen. Het goede nieuws is dat dit haarverlies prima te behandelen is met een HST-behandeling.

Baard

Kaalheid bij mannen kan ook voorkomen in het gezicht. Heb jij last van kale plekken in je baard, door bijvoorbeeld haaruitval? Of heb je weinig baardgroei en wil je een vollere baard en/of snor? Een HST-baardtransplantatie biedt een definitieve oplossing voor haarproblemen in het gezicht, óók als er sprake is van littekens of brandwonden. Net als bij een reguliere haartransplantatie, vindt een baardtransplantatie plaats vanuit een haardonorgebied. Op de plekken waar geen haar groeit worden haren geïmplanteerd.

VERVOLGBEHANDELING

Het resultaat van HST is definitief: getransplanteerde haren blijven een leven lang haar produceren. Als je na een eerdere haartransplantatie haarverlies op andere plekken ervaart of aanvullende haarwensen hebt, dan is het mogelijk om een vervolgbehandeling te ondergaan. Omdat het donorgebied behouden blijft bij HST, is dit geen enkel probleem. Ook reconstructieve haarchirurgie voor het corrigeren van een mislukte haartransplantatie waardoor bijvoorbeeld zichtbare littekens of een onnatuurlijke haarlijn achterblijven, is soms wenselijk. Hair Science Clinic is gespecialiseerd in het corrigeren van eerdere (mislukte) behandelingen bij andere klinieken.
Laat je professioneel adviseren

Een goede diagnose is cruciaal voor het vaststellen van de oorzaak van haarverlies en het kiezen van een behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze artsen bespreken we uitgebreid je situatie en wensen. Samen met de arts worden de mogelijkheden en verwachtingen besproken, resulterend in een individueel behandelplan.

Goed om te weten

Haaruitval is vaak tijdelijk, en als het blijvend is, zijn er vaak oplossingen beschikbaar. Voor veel vormen van kaalheid biedt HaarStamcel Transplantatie (HST) een oplossing met een mooi, natuurlijk resultaat.

Haaruitval mannen

Veelgestelde vragen - FAQ

Hair Science Clinic is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de haartransplantatie bij mannen is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweeg jij een behandeling of heb je hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

Een ruime meerderheid van alle mannen wordt in zijn leven geconfronteerd met haarverlies. De oorzaken hiervoor lopen uiteen, maar de meest voorkomende oorzaak is erfelijkheid. Erfelijke haaruitval is permanent. Daar staat tegenover dat ook tijdelijke vormen van haaruitval bij mannen voorkomen. Laat voor een optimale behandeling de oorzaak door een medisch specialist vaststellen.
Alopecia androgenetica is bekend als mannelijke of erfelijke kaalheid. Het wordt veroorzaakt door de overgevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon, DHT. Bij mannen is erfelijke kaalheid te herkennen doordat de inhammen dieper worden en de kruin kaler wordt. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat ook vrouwen met deze vorm van haaruitval te maken kunnen krijgen. Het verloop van het haarverlies heeft bij vrouwen meestal een verspreid of diffuus patroon.
Beide aandoeningen hebben een verschillende oorzaak. Mannelijke kaalheid is doorgaans onomkeerbaar. Haar dat is uitgevallen, wordt niet meer vervangen door nieuwe haargroei. Bij pleksgewijze kaalheid kan op termijn nieuwe haargroei plaatsvinden.
Een ervaren arts kan de diagnose op basis van je verhaal, de uiterlijke kenmerken en je familiaire achtergrond stellen. Om eventuele andere aandoeningen uit te sluiten, kan een arts door middel van een bloedonderzoek schildklierproblemen en/of bijvoorbeeld een vitaminegebrek uitsluiten.
Niet iedereen die met haaruitval te maken heeft, wil direct een ingrijpende chirurgische haartransplantatie ondergaan. Effectief bewezen haargroeimiddelen worden door een huisarts of dermatoloog voorgeschreven en kunnen het haarverlies verminderen en de haargroei stimuleren. De bijwerkingen die deze middelen hebben, kunnen heftig zijn en je dient het (genees)middel dagelijks te blijven gebruiken.
Het is mogelijk om je haarverlies te bedekken door middel van een haarwerk of een haarstukje. Moderne haarwerkspecialisten kunnen je helpen met het aanmeten van een haarstukje op maat, deze zijn tegenwoordig niet of nauwelijks van je eigen haar te onderscheiden.
Haaruitval als gevolg van telogeen effluvium kan zowel een gevolg zijn van psychische als fysieke stress. Zaken als hoge koorts, operaties, ongevallen, bloedarmoede, crashdiëten, overmatig alcoholgebruik en/of emotionele problemen kunnen het haarverlies veroorzaken. Als gevolg van de druk stopt de haarwortel met groeien en gaat over in de rustfase, wat tot een toename van het haarverlies lijdt. Na een periode van circa zes maanden gaat het haar opnieuw groeien, al kan dit soms langer duren.
Pleksgewijze kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het auto-immuunsysteem. Het verloop van de aandoening verschilt en is onvoorspelbaar. Alopecia areata geeft in principe geen lichamelijke klachten, maar kan wel van grote invloed zijn op de psychische gesteldheid. De kale plekken kunnen zowel groter als kleiner worden, en kunnen volledig of gedeeltelijk opnieuw begroeid raken. Kale plekken die zijn verdwenen kunnen jarenlang wegblijven, maar ook snel terugkeren. Behandelingen worden op je persoonlijke omstandigheden voorgesteld en hebben een preventief karakter.

Met toepassing van een HST haartransplantatie wordt nieuwe haargroei op kalende plekken ontwikkeld. Hiervoor wordt gewerkt met donorharen die afkomstig zijn van de achterkant van het hoofd, de haarkrans. Deze haren zijn niet gevoelig voor het mannelijke DHT-hormoon en behouden ook na de transplantatie deze gunstige eigenschap. De ingreep wordt bij mannen en vrouwen met uitstekende en blijvende resultaten toegepast.

 

Als je te maken hebt met mannelijke haaruitval en het haarverlies is nog niet te ver gevorderd, dan kun je een haarimplantatie overwegen. Je geschiktheid wordt door een ervaren specialist beoordeelt in de kliniek. Daarbij wordt onder andere naar je gezondheid en medicijngebruik gekeken. Diabetici en mannen met hart- en vaataandoeningen en/of auto-immuunziekten nemen het beste informatie van de behandelend specialist mee naar het intakegesprek, dit omdat een haartransplantatie in deze gevallen niet vanzelfsprekend is.

 

HST behandelingen zijn complexe, ingrijpende en kostbare ingrepen die een prijs hebben tussen € 3.300 en € 9.000. Bij uitgebreide ingrepen, waar een groter aantal haarzakjes wordt getransplanteerd kan dit bedrag verder oplopen. Een exacte kostenopgave ontvang je tijdens het consult.

 

Haartransplantaties worden door zorgverzekeraars ingedeeld bij de zogenaamde cosmetische ingrepen. Zonder medische noodzaak is vergoeding niet mogelijk. Eventueel biedt een aanvullend zorgpakket mogelijkheden.

 

Dat hangt af van het soort behandeling. Haargroeimiddelen, haarwerken en haarstukjes zijn in het buitenland regelmatig goedkoper dan in Nederland. Een chirurgische ingreep zoals een haartransplantatie kan in het buitenland dus voordeliger zijn. Vergeet bij het vergelijken van de tarieven niet te kijken naar bijkomende kosten voor reis en verblijf. Focus daarnaast vooral op de kwaliteit, ervaring, toegepaste techniek, de voor-en nadelen van de techniek en dus niet alleen op de prijs van de haartransplantatie behandeling.

 

Niets is zo vervelend als aanhoudend haarverlies. Effectieve behandelingen zijn mogelijk als je de oorzaak van het haarverlies kent. Raadpleeg bij een vermoeden van haaruitval altijd de (huis)arts.

 

Sommige jonge mannen worden al tijdens de puberteit geconfronteerd met erfelijke haaruitval. Ook pleksgewijze kaalheid kan al in de vroege kinderjaren optreden. De gemiddelde leeftijd waarop Alopecia androgenetica zich aandient ligt tussen 25 en 40.

 

Cosmetische ingrepen worden normaal gesproken niet bij minderjarigen uitgevoerd. In het geval van een medische reden, kunnen artsen hiervan afwijken en een HST toepassen. Dit kan alleen in overleg en in het bijzijn van de ouders/verzorgers.

 

Langdurig gebrek aan ijzer kan inderdaad haaruitval tot gevolg hebben. Een ijzergebrek heeft naast haaruitval ook andere symptomen. Met behulp van een bloedonderzoek kan ijzertekort aangetoond worden. De haargroei kan zich herstellen als het tekort wordt aangevuld. Geadviseerd wordt om afwisselende voeding te eten met een verantwoorde combinatie van vitamines en mineralen.