Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wel of geen haartransplantatie in het buitenland? Weet waar je aan begint!

haartransplantatie buitenland

Ondanks de gekke tijd waarin we nu leven, is de lente gewoon begonnen. De natuur trekt zich weinig aan van alle zorgen & maatregelen. Sterker nog: in veel gebieden heeft de natuur hier juist veel profijt van. Lente is synoniem voor groei: krachtige, vitale energie laat alles groeien. En die energie zit ook in jou. Oké, misschien ben je een beetje down door alle nieuws en emoties die de coronacrisis teweeg brengt, maar die nieuwe energie is er – gelukkig – wel degelijk! Misschien is dit dan wel hét moment om te investeren in jezelf. Heb jij last van dunner wordend haar? Gun jezelf weer dié natuurlijke haardos!

Haartransplantatie Buitenland

Wanneer je van plan bent om in het buitenland een haartransplantatie te ondergaan, doe je er verstandig aan om vooraf zo veel mogelijk informatie te verzamelen en een afweging te maken van de voor- en nadelen. De haartransplantatie klinieken verschillen namelijk van de klinieken in Nederland. Er zijn natuurlijk goede klinieken te vinden, maar ook minder goede. Meestal zit het verschil in de kosten en kwaliteit van de haartransplantatie.

Grove misstanden

Het land van zon, zee én tegenwoordig ook haartransplantaties: Turkije. Met name in dit land zijn talloze klinieken die package deals aanbieden voor bedragen tussen de tweeduizend en drieduizend euro. Zo’n goedkope haartransplantatie kan je echter duur komen te staan. De resultaten zijn veelal teleurstellend en in sommige gevallen is er zelfs sprake van grove misstanden. Zo worden behandelingen uitgevoerd door personeel zonder opleiding, medische protocollen worden niet nageleefd en er is geen nazorg. Patiënten blijven achter met een onnatuurlijke Turkse haarlijn, haar dat in een onnatuurlijke richting groeit, met littekens tot gevolg. In ernstige gevallen raken wonden chronisch ontstoken, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Je moet voor jezelf te bepalen of je het risico – dat met een haartransplantatie in zulke landen gepaard gaat – waard vindt.

Kwaliteitverschil

Er bestaan diverse haartransplantatie technieken. De bekendste zijn de HaarStamcel Transplantatie methode (HSI-methode), de FUE methode en de FUT-methode. In Turkije wordt vooral de FUT-methode (ook wel: stripmethode) en FUE-haartransplantatiemethode toegepast.

Risico: beschadiging van het donorgebied

Bij de stripmethode wordt een reep huid met haren uit het donorgebied gesneden. Een pijnlijke en niet geheel risicoloze ingreep. Vanzelfsprekend vindt er geen hergroei plaats en houd je aan deze ingreep altijd een blijvend litteken over. Bij de Follicular Unit Extraction (FUE) methode worden de hele haarfollikels (haarwortelzakjes) verwijderd. Ondanks dat dit gebeurt onder plaatselijke verdoving van het donor- en ontvangstgebied, is ook deze ingreep niet geheel pijnloos. Vooral de dagen na de behandeling kunnen er allerlei ongemakken optreden zoals zwellingen, kloppende hoofdpijnen en koorts. In allebei de gevallen wordt het donorgebied dusdanig beschadigd – geen hergroei en verlittekening – dat het niet meer bruikbaar is voor vervolgbehandelingen. Iets dat voor jonge mensen natuurlijk rampzalig is.

littekenbehandeling FUT haartransplantatie
Blijvende littekens in het donorgebied na FUT-behandeling
FUE behandeling littekens
Ook bij FUE-haartransplantatie technieken zullen er altijd minuscule littekens achterblijven

Een andere aanpak: HaarStamcel Transplantatie

Met de HaarStamcel Transplantatie wordt echter geen strip en/of compleet haarwortelzakje verwijderd. De haarfollikel wordt met een zeer dunne naald gesplitst en daarna geëxtraheerd, de grafts zijn veel kleiner dan bij conventionele technieken. Bij het extraheren van de haarstamcellen voor transplantatie naar het ontvangstgebied, blijven ook haarstamcellen achter in het donorgebied. Zowel de achtergebleven als de verplaatste haarstamcellen vormen binnen enkele weken nieuw haar, dat van dezelfde kwaliteit is als de overige haren. De behandeling vindt onder plaatselijke lichte verdoving plaats en is vrijwel pijnloos. In tegenstelling tot de bovengenoemde technieken, kun je in principe een dag later weer gewoon doen wat je altijd deed.

De verschillen

Als we kijken naar andere noemenswaardige verschillen, dan hebben deze vooral betrekking op de kwaliteit en ervaring van deze haarklinieken:

  • De haarlijn oogt vaak onnatuurlijk en is niet altijd op de persoon en situatie aangepast;
  • In de meeste gevallen raakt het donorgebied verloren;
  • De nazorg kan door de afstand en taalbarrière een probleem zijn;
  • De kwaliteitseisen voor medische instellingen zijn anders dan in het buitenland;
  • Bij complicaties bent je aangewezen op een buitenlandse arts.

Ervaringen

Zoals inmiddels wel duidelijk is laat de kwaliteit van haarklinieken in het buitenland vaak te wensen over. Dit is ook terug te vinden op verschillende forums en reviewpagina’s. Kijk bijvoorbeeld maar eens op Google of Kliniekervaringen. Hier zijn verschillende positieve, maar ook negatieve ervaringen terug te vinden over haartransplantaties in het buitenland. Door deze ervaringen te bestuderen, kun je vaak een redelijke inschatting maken van de kwaliteit van de desbetreffende kliniek. Houd er ook rekening mee dat veel van dit soort haarklinieken beschikken over meerdere artsen en een groot medisch team. Vooraf wordt vaak niet besproken door wie je wordt behandeld, dat is natuurlijk wél zo fijn om te weten. De kans is dan ook aanwezig dat je alsnog een minder ervaren arts wordt behandeld.

Kosten

Last but not least, daar waar we dit verhaal mee begonnen: de prijs. Om de kosten van een haartransplantatie in het buitenland te kunnen vergelijken met een haartransplantatie in Nederland, is het belangrijk dat je zowel de goedkope als duurdere klinieken met elkaar vergelijkt. De totale kosten voor een behandeling in Turkije zijn bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 25 procent lager dan in Nederland. Daarbij komen dan nog eens de reiskosten voor het vliegticket en eventuele extra kosten voor verblijf. Volgens Turks gebruik, zul je nog een aantal dagen ter plaatse moeten verblijven. De behandelend specialist geeft uiteindelijk toestemming om naar huis te mogen reizen. Houd er rekening mee dat dit soms een paar dagen extra in Turkije kan betekenen.

Ga voor optimale nazorg

Laat je dus niet per definitie leiden door de prijs. Door de gebrekkige kwaliteit van bepaalde klinieken in het buitenland, wordt het door jou gewenste resultaat vaak niet gerealiseerd. Een haartransplantatie in het aangezicht is voor het leven en dient goed overwogen te worden! Gaat het mis, dan is er alsnog een vervolgbehandeling in Nederland nodig. De uiteindelijke kosten van de ingreep zouden lager zijn, wanneer je direct voor een goede haarkliniek in Nederland zou kiezen. Mocht je toch in de problemen raken, dan kunnen wij je helpen dit te herstellen. Een goed voorbeeld is de reconstructieve haarchirurgie die Gerard Joling onderging bij onze kliniek in Maastricht.

Reconstructieve haarchirurgie

Een specialisatie van Hair Science Institute is het corrigeren van eerdere (mislukte) haartransplantaties bij andere klinieken. Dit noemen we ook wel reconstructieve haarchirurgie. Samen met een van onze artsen wordt gekeken naar een mogelijke reconstructie om toch het gewenste resultaat te behalen.

Vraag een vrijblijvend consult aan

Heb je vragen of wil je gewoonweg meer weten over jouw mogelijkheden voor een haartransplantatie? Plan dan een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen. Daarin gaan wij uitgebreid in op jouw persoonlijke situatie, het gewenste resultaat en de kosten.

Maak een afspraak

Plaats een reactie