Naar aanleiding van het nieuwe boek ‘Kalen zonder balen’ van Thomas Schoenmakers besteed de krant Het Nieuwsblad aandacht aan het verlies van identiteit, bij haarverlies. Voor het artikel werd dr. Coen Gho geïnterviewd over onze HaarStamcel Transplantatie behandeling, die bij veel vormen van kaalheid een definitieve oplossing kan bieden en het zelfvertrouwen weer herstelt.
Lees hieronder het complete artikel.
‘Wat haarverlies kan doen met je hoofd en wat je ertegen kan doen’
Haarverlies is een rouwproces. Dat beweert Thomas Schoen makers (34) in zijn boek Kalen zonder balen. Wie haar verliest, verliest identiteit. Thomas legde zich erbij neer, veel mannen doen dat niet. Rond dat verzet is een miljarden industrie ontstaan van shampoos, pillen, laserhelmen, haar werken en transplantaties. En nee, mirakels bestaan niet. Maar sommige ingrepen komen aardig in de buurt.
1. De vaststelling: een serieuze klap
Eenennegentig: zo oud was de man die een paar jaar geleden binnenstapte bij Marcella Moors van lifestylesalon Bora Bora in Bree. De man was kaal en had zijn hele leven een pet gedragen om dat te verbergen; in zijn buurt noemde iedereen hem Jan Klak. Zijn vrouw was al een tijdje overleden en hij had nog één wens: een deftig haarwerk op zijn hoofd. “Zijn familie heeft hem dat uit het hoofd willen praten. Door te zeggen dat hij daar nu te oud voor was, dat achthonderd euro weggegooid geld was. Toen ik het op maat gemaakte haarwerk had geplaatst, begon de man te wenen. Dit is de mooiste dag van mijn leven, zei hij.” Voor Marcella
Moors, die al veertien jaar bezig is met haarwerken, was dat een les: haaruitval moet je ernstig nemen, of je twintig bent of honderd. “Ik ken mannen die hun kale plakken verborgen houden voor hun partner. Mannen die hun auto op een afstand parkeren wanneer ze ons komen bezoeken. Meestal hebben die mensen er al jaren over nagedacht, het internet afgezocht, dermatologen gezien. Het minste wat wij dan kunnen doen, is hun – bezorgdheid ernstig nemen. En nee, mirakels bestaan niet: haar dat weg is, is weg. Maar je kunt de levensduur van een haarwortel wel verlengen.”
Androgenetische alopecie: zo luidt de medische term voor ‘mannelijke kaalheid’. Een verwarrende term, want de aandoening treft zowel mannen als vrouwen. Zestig procent van de mannen krijgt er vroeg of laat mee te maken, bij de vrouwen is dat de helft. Twintig procent begint rond zijn twintigste te kalen, vijftig procent op zijn vijftigste. Mannelijke kaalheid is erfelijk, al krijgt een kalende vader niet automatisch een kalende zoon. Dermatoloog Thomas Maselis: “De manier waarop de aandoening zich manifesteert, is verschillend. Een vader kan op zijn 70 nog een behoorlijke haardos hebben, de zoon is misschien op zijn
50ste al kaal.” In zijn boek Kalen zonder balen vergelijkt Thomas Schoenmakers, in het dagelijks leven actief bij de fiets-vzw Pro Velo, haarverlies met een rouwproces. Er is de ontkenning, al dan niet gevolgd door woede. Dan is er de fase van de onderhandeling, waarin je in het verzet gaat. Mogelijk is er ook sprake van depressie en verdriet, uiteindelijk – hopelijk – aanvaarding.
Rouwen om haar dat uitvalt: voor wie er niet van wakker ligt, lijkt het vergezocht. Toch is het dat niet, zegt seksuoloog Alexander Witpas: “Het gaat niet om die pluk haar die je verliest, wel om het beschadigde beeld dat je van jezelf hebt. Het fysieke beeld van jezelf én het mentale beeld, de gedachte van aftakeling, ouder worden. Kale mannen worden vaak ouder geschat: dan is het niet raar dat zoiets je zelfvertrouwen aantast, dat je daar zelfs verdrietig van wordt. Kaalheid past in het rijtje lichamelijke veranderingen die bij veel van mijn cliënten moeilijk liggen: gewichtstoename, veroudering, een litteken.”
2. De repetitieve aanpak: smeren en slikken
Thomas Schoenmakers worstelde als tiener al met haarverlies. Op zijn 18de kaartte hij het aan bij een dermatoloog. De naar petroleum geurende smurrie die hij op zijn hoofd moest smeren, werkte voor geen meter. Toch was het verstandig om zo jong actie te ondernemen: hoe vroeger je bij haarverlies ingrijpt, hoe beter. En ingrijpen kan op heel veel manieren. De doe-het-zelvers grijpen naar speciale shampoos, vitamines en voedingssupplementen, bewerken hun hoofdhuid met een roller met kleine naaldjes, dragen een diadeem of helm met laserstralen. Dermatoloog Thomas Maselis waarschuwt voor geldklopperij: “Neem nu die
laserbehandelingen van je hoofdhuid. De eerste studies maakten gewag van schitterende resultaten. Tot ze de laserstralen van zo’n diadeem in één studie afplakten: er was geen verschil tussen het haar dat behandeld was met de laserstralen en het haar waarmee niets was gebeurd.” Belaseren of belazeren: het is maar één letter verschil.
Dermatologen zijn het eens dat twee middelen helpen om haarverlies tegen te gaan en haargroei te stimuleren: – Minoxidil en Finasteride, een lotion en een pil. “Het effect van Minoxidil is beperkt”, zegt Thomas Maselis. “Ik ben zelf kaal en heb als student meegedaan aan een studie van Minoxidil. Bij mij hielp het niet en ik heb ook nooit meer iets anders geprobeerd. Maar Minoxidil is sowieso veiliger dan Finasteride.”
Het magische woord is eruit: Finasteride. Een pil die helpt tegen plasproblemen ten gevolge van een vergrote prostaat, maar in een lagere dosis remt het haaruitval af en zou het zelfs haargroei bevorderen. Amerikaans president Donald Trump is een gretig gebruiker. “Finasteride is het krachtigste middel dat we hebben. Het werkt in zeventig procent van de gevallen: je behoudt het haar dat je hebt en het verlengt de cycli van je haarzakjes.” In België geldt een waarschuwing voor het gebruik: het kan leiden tot potentie- en erectiestoornissen en de vruchtbaarheid aantasten, zeker omdat je het levenslang moet nemen om het effect te behouden. Maselis geeft toe dat ook hij patiënten heeft die er depressief van werden. “Dan stop je er onmiddellijk mee. Tussen de twee en de tien procent kampt met verlies van libido en erectiestoornissen. Maar de negatieve effecten zijn overbelicht.”
3. De drastische middelen: transplanteren
Een transplantatie dan maar? Met meteen de waarschuwing: 65 procent van de mannen die kaal worden, komen er niet voor in aanmerking. Je moet over voldoende ‘donorgebied’ beschikken: bij een transplantatie worden haarzakjes één voor één uit dat donorgebied – uit de haarkrans achterop het hoofd – verwijderd en herverdeeld over de onbehaarde gebieden. Dermatoloog Thomas Maselis voert geen transplantaties meer uit: “Te arbeidsintensief. Je verplaatst soms drieduizend haarzakjes waarvan er iets meer dan tweeduizend zullen overleven. Als een robot de transplantatie uitvoert, heb je betere resul taten: dan over leven er 2.700 tot drieduizend.”
Wie haartransplantatie zegt, zegt Turkije: het land werd het mekka voor medisch toerisme nadat het klassieke toerisme harde klappen had gekregen door de terreuraanslagen, een mislukte staatsgreep en een conservatief regime. Het land verwelkomt elk jaar 750.000 medische toeristen, waarvan tien procent voor haartransplantaties. BV’s als zanger Gunther Levi en chef-kok Wout Bru kwamen er openlijk voor uit dat ze in Turkije een nieuwe dos kregen. Het is vooral de prijs die aantrekt: het kan in Turkije tot 75 procent goedkoper dan hier. Via sociale media wordt massaal reclame gemaakt: op Instagram zwaait Hairtransplantforum (970.000 volgers) met een “99 procent succes rate” en bij Adonishairtrans.com (“quality is not a coin – cidence”) duurt een online consultatie amper vier klikken.
De Vereniging van Haarherstellende Chirurgie liet vorig jaar nog knipperlichten afgaan omtrent Turkije: er zijn verhalen van mensen die behandeld zijn door ongeschoold personeel, zelfs door taxichauffeurs en Syrische vluchtelingen. Volgens Ivann Vermeer van Esthetic Airlines zitten er prutsers in het vak, maar speelt er ook jaloezie. “Belgische artsen geven niet graag toe dat Turkse artsen even goede kwaliteit leveren, maar zij hebben even lang gestudeerd als hun Bel gische collega’s. We moeten daar niet flauw over doen: de prijs is een van de grootste redenen waarom patiënten liever naar Turkije gaan. De loonkost ligt daar een pak lager.” Zelfs als je voor je transplantatie een vliegticket en drie overnachtingen moet boeken? “Ja. Een behandeling kost 1.665 euro. Met vliegtuig, hotel en Nederlandstalige begeleiding erbij komt dat op 2.100 euro.”
4. De tussenoplossing: tatoeëren
Door de coronacrisis zien veel mannen een reis naar Turkije niet zitten. Dat is dan weer goed nieuws voor Youssef El Mousaoui (foto), een stand-upcomedian die begin dit jaar zijn World Scalp Clinic opende in Antwerpen. Youssef doet aan microhaarpigmentatie: hij tatoeëert stoppels op het voorhoofd om kale plekken te camoufleren of om volledige schedels een geschoren look te geven. Een gat in de markt, zegt hij. “Het grootste deel van mijn klanten is al in Turkije geweest. Dat betekent dat ik vaak schade moet herstellen. Sinds ik op 18 mei opnieuw ben begonnen, is mijn telefoon ontploft. Ik reken 500 tot 2.000 euro, maar ik doe maar twee mensen per dag omdat het arbeidsintensief is. Ik doe meer dan puntjes zetten.
Je moet er echt een 3D-effect in steken, je moet met schaduwen kunnen werken. Ik kan dat, ik heb altijd goed kunnen tekenen. Ik had trouwens zelf last van kale plekken en heb mijn hoofd vijf jaar geleden in Madrid laten doen. Meestal zit je voor zes à zeven jaar goed.”
5. De nieuwste revolutie: Haar Stamcellen
Eén techniek belooft meer dan een transplantatie of pigmentatie: nieuw, echt haar, dankzij de Haar Stamcel Transplantatie of HST-techniek, bedacht door de Nederlandse onderzoeker Coen Gho. Die zit met zijn Hair Science Institute net over de grens, in Maastricht. Gho ontwikkelde een techniek om haar te vermenigvuldigen. “We geven stamcellen een boost met voeding en plaatsen die terug in de huid. Eén haar wordt er twee, twee worden er vier, vier worden er acht. Klonen is dat niet, eerder vermenigvuldigen. We kunnen al haren klonen, al is het resultaat nog te variabel.”
Gerard Joling, Frans Bauer, Wesley Sneijder, Marco van Basten: dokter Coen Gho mag heel wat BN’ers tot zijn cliënteel rekenen. “Ook BV’s, maar daar moet ik discreet over blijven. Ik ken mensen die zo kaal waren als een biljartbal die nu weer haar hebben. De techniek is geschikt voor jonge mensen, die vaak de goedkoopste oplossing kiezen. Een HST-behandeling gaat van 4.400 euro tot 9.000 euro. Dat is niet goedkoop, maar het is een heel arbeidsintensieve techniek. Ontevreden cliënten hebben we niet. Tenzij ze een verkeerd verwachtingspatroon hadden.”
6. Het aloude trucje: de pruik
Bij Haarwerken Smedts vinden ze dat een kalende man twee opties heeft: een transplantatie of een haarwerk. Cédric Smedts: Als al die hulpmiddelen en therapieën zouden werken, zouden wij nooit zoveel klanten hebben. Driekwart komt voor een haarwerk, een kwart voor een transplantatie.” Het taboe rond het haarwerk – de betere toupet – is volgens Cédrix onterecht: “Een haarwerk is al niet meer de pruik van vroeger. Wij werken altijd op basis van een haarstaal, dat geeft het beste resultaat. De nieuwste haarwerken zijn niet te onderscheiden van echt haar.”
Zanger Helmut Lotti (foto) is de bekendste klant. “Hij heeft nooit een transplantatie ondergaan, dat heeft hij ook nooit beweerd. Wij kennen BV’s die volhouden dat ze een transplantatie achter de rug hebben. Maar wij weten: die dragen een haarwerk.”
7. De duurzame optie: kaal zullen wij leven
Thomas Schoenmakers besefte pas hoe belangrijk zijn haar was toen het begon uit te vallen: “Ik had een volle bos halflang haar die mooi afbleekte tijdens de zomer. Ik was er trots op, maar na een tijdje kon ik mijn huid door mijn haar zien. Als het regende, zag ik eruit als een verzopen hond. Ik begon vermijdingsgedrag te vertonen. Ik herinner me nog dat een vriend van me een grote jacuzzi had waarin ik alles deed om niet kopje-onder te gaan. Ik begon te foefelen om toch keurig voor de dag te komen. Ik kamde mijn haar strategisch, probeerde het te fixeren met gel en wax.”
Thomas legde zich uiteindelijk neer bij zijn haarverlies: “Je haar bepaalt niet hoe mooi je bent of hoe goed je je voelt. Vijf maanden geleden heb ik tegen mezelf gezegd: Ofwel scheer ik mijn hoofd kaal, ofwel zie ik er voor de rest van mijn leven uit als een vogelverschrikker. Nu vind ik het heerlijk om mijn hoofd te scheren. Ik vind het ook mooier. Dat zeggen trouwens alle mannen die hun hoofd scheren: We zien er beter uit dan vroeger. Uiteindelijk krijgt een meerderheid van de mannen vroeg of laat te maken met dunner wordend haar of kaalheid. Dan vraag ik mij af: wie is er dan normaal, de man met of zonder haar?”
Tot slot: geduld is een schone deugd
Advies voor kalende mannen: ga niet experimenteren, zeker niet met medicatie. Eerst een afspraak maken bij de dermatoloog, al is dat misschien nog de grootste uitdaging: wie vandaag belt, krijgt een afspraak in 2021. “Ook bij mij moet je twee à drie maanden wachten”, geeft Thomas Maselis toe. “De vraag naar behandelingen, waaronder cosmetische, is enorm gestegen. En jonge dermatologen werken niet langer van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.” Een ideale manier om u gratis te informeren, is The Hair Loss Show op YouTube, waarin twee Australische specialisten al uw vragen haarfijn beantwoorden.
Waar zit ú op de Schaal van Hamilton-Norwood? Een hoofd wordt niet lukraak kaal, het verlies volgt een patroon. Waarom dat volgens een patroon gebeurt, weten specialisten niet. Er is wel een instrument om het patroon te meten: de Schaal van Hamilton-Norwood. Genoemd naar James Hamilton, die de Schaal in de jaren vijftig introduceerde, en naar O’Tar Norwood, die haar in de jaren zeventig moderniseerde. Hoe hoger haarverlies scoort, hoe kleiner de kans om erop in te grijpen. De Schaal gaat van 1 (geen haarverlies) tot 7 (geen haar meer op de schedel, enkel nog aan zij- en achterkant).
‘Kalen zonder balen’ van Thomas Schoenmakers is uit bij Borgerhoff & Lamberigts.
Goedkoop is het nooit…
Minoxidil Lotion
Vermindert haaruitval, bevordert groei
Beperkt resultaat, weinig bijwerkingen
30 euro voor drie maanden
Finasteride Pillen
Vermindert uitval, bevordert groei
Behoorlijk resultaat, maar tot 10 procent riskeert ernstige bijwerkingen
52 euro voor 28 tabletten 1 mg
Microneedling
Roller met naaldjes, vaak in combinatie met shampoo of lotion
Stimuleert hergroei
Weinig resultaat, kans op roodheid en littekens
Vanaf 12 euro
Low Level Laser
Pen, borstel of helm
Remt uitval af, stimuleert groei
Beperkt resultaat, ongevaarlijk
Van 40 tot 1.400 euro
Platelet Rich Plasma Therapie
Hoofdhuid injecteren met je eigen plasmarijke bloed
Versterkt haar
Beperkt resultaat, beperkt risico
Vanaf 300 euro, meerdere behandelingen nodig
Galeatomie
Twee sneetjes in voorhoofd om doorbloeding scalp te manipuleren
Remt uitval af, bevordert groei
Bescheiden ingreep, resultaat onzeker
Vanaf 1.200 euro
Haar Stamcel Transplantatie
Transplantatie van slechts kleine deeltjes haren (haarfolikkel + stamcellen)
Vermenigvuldiging van stamcellen
Duurzaam resultaat: hergroei in ontvangst- én in donorgebied
Duurste ingreep, en moeilijker naarmate leeftijd vordert
4.400 à 9.000 euro
Transplantatie
Verplaatsen van haar uit “donorgebied” achteraan het hoofd
Resultaat met impact, mits goed uitgevoerd
Hoe groter de behandeling, des te kaler het donorgebied achteraan het hoofd
Veel cowboys in het vak en lukt niet bij iedereen
Van 2.000 tot 8.000 euro
Micro pigmentatie
Tatoeëren van puntjes op kale plekken of volledige schedel
Goed voor zes à zeven jaar
Weinig risico, naar gelang je smaak mooi resultaat
Van 500 tot 2.000 euro
Haarwerk
Systeem van tweede huid of echte pruik
Zonder snijwerk
Mits goede kwaliteit weinig opvallend, voor sommige mannen taboe
Vanaf 800 euro
Laat je deskundig adviseren
Wil je meer weten over jouw persoonlijke mogelijkheden tegen kaalheid? Lees hier meer over onze verfijnde, gepatenteerde HaarStamcel Transplantatie (HST) methode. Een HST-haartransplantatie biedt bij veel vormen van kaalheid een definitieve oplossing. Of het nou gaat om dun haar of (bij mannen) diepe inhammen, een kalende kruin of kale plekken in je baard. Wat je situatie ook is: een goede diagnose is belangrijk voor de keuze van een behandeling.
Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen krijg je inzicht in jouw mogelijkheden en ontvang je een advies-op-maat.