HELP, MIJN HAAR WORDT DUN
Ook gemerkt dat je haar een stuk dunner is dan pakweg tien jaar geleden? Je bent niet de enige. Naarmate we ouder worden verdwijnt die volle bos nu eenmaal. En hoewel er geen magisch pilletje is dat je meteen weer een weelderige volle bos geeft, is er wel iets aan te doen.
WAARDOOR HAARVERLIES?
Maar eerst: hoe komt het nou dat ons haar naarmate we ouder worden steeds dunner wordt? We vroegen het ‘onze’ arts en onderzoeker dr. Coen Gho: “Simpelweg omdat er na de overgang minder nieuwe haartjes worden geproduceerd. We verliezen gemiddeld zo’n 50-120 haren per dag. En normaal gesproken komen daar weer nieuwe voor in de plaats, dus merk je er eigenlijk weinig van. Maar als er van die 120 haren nog maar 75 terugkomen, is het logisch dat die bos vanzelf dunner wordt.”
Volle bos boven je vijftigste
“Het is natuurlijk wel per persoon verschillend hoe snel dat proces verloopt. Maar meer dan de helft van de vrouwen krijgt er vroeg of laat toch mee te maken. Het is eerder abnormaal als je boven de vijftig nog een geweldig volle bos hebt, dan andersom.Dunner wordend haar wil dan ook zeker niet zeggen dat je kaal aan het worden bent. En is ook echt heel iets anders dan alopecia areata, wat een auto-immuunziekte is.”
HAAR VOOR HONDERD JAAR
>Haren groeien in groepjes, in zogenaamde haarfollikels of haarzakjes. Deze bevinden zich onder de hoofdhuid. We hebben zo’n 90.000 tot 150.000 van deze haarfollikels op onze hoofd. Elk haarzakje produceert meestal 2 à 3 haren, maar later nog maar één haar. En ook de structuur van het haar wordt dunner.
Haargroeicyclus
Een haar kent fasen van groeien, rusten en uitvallen. Onder normale omstandigheden neemt deze cyclus van groeien, rusten en uitvallen zo’n maand (wenkbrauwen) tot wel 12 jaar (hoofdhaar) in beslag en kan zich gedurende je leven twintig tot vijfentwintig keer herhalen. Daarna sterft het haarzakje waar de haar in wortelde. In principe heb je dus voor honderd jaar haar, soms zelfs voor langer.
KORT- EN LANGDUREND HAARVERLIES
Er zijn twee soorten haarverlies: kort- en langdurend. Bij kortdurend haarverlies wordt het haarzakje in de rustfase (deze duurt ongeveer drie maanden) aangetast. De bestaande haren vallen dan uit, maar nieuwe haren blijven wel groeien. Dit is anders bij langdurig haarverlies. Dit vindt namelijk plaats in de groeifase van het haar die twee tot tot wel twaalf jaar duurt. De haargroei wordt hierbij dus aangetast waardoor je haar niet alleen uitvalt, maar ook dunner wordt.
WAT IS DE ROL VAN ONZE HORMONEN?
Oestrogeen is één van de twee vrouwelijke hormonen die haargroei stimuleert en ervoor zorgt dat onze huid en haren in goede conditie blijven. Maar door de overgang produceert het lichaam tot wel tachtig procent minder oestrogeen. En door die daling delen de haarcellen zich minder makkelijk, waardoor er dus minder én minder sterk haar wordt gemaakt. Je haardos wordt langzaam maar zeker dunner en ook de conditie van het haar gaat achteruit.
Uit balans
Om dit tegen te gaan kun je bijvoorbeeld hormoonpleisters of een hormoonpreparaat vragen aan de huisarts. Je volle haardos krijg je er niet door terug, maar het remt wel de haaruitval. Ook worden er tijdens en na de overgang kleine hoeveelheden mannelijke hormonen (dihydrotestosteron) aangemaakt, waardoor je lichaam uit balans raakt. En dan gaat het er niet om hoeveel je van dit mannelijk hormoon aanmaakt, maar meer hoe gevoelig je ervoor bent.
Definitief geen nieuw haar meer
Dit hormoon kan er bij sommige vrouwen voor zorgen dat het haar dunner wordt en de haarzakjes verschrompelen. Op termijn verdwijnen die haarzakjes helemaal en groeien er dus geen nieuw haren meer bij.
EN BEDANKT
Erfelijke kaalheid (androgenetische alopecia (AGA)) komt in bepaalde families, maar ook in bepaalde landen meer voor. Als haaruitval voorkomt in je familie is de kans dus groter dat je er zelf ook mee te maken krijgt.
Ook bij vrouwen
Androgenetische alopecia wordt ook wel mannelijke kaalheid genoemd, maar helaas betekent dit dus niet dat vrouwen er geen last van kunnen krijgen. Tenminste 50 procent van alle vrouwen krijgt vroeg of laat deze vorm van haaruitval. Vrouwen krijgen geen inhammen of een kaal hoofd zoals mannen, maar meer een zichtbare hoofdhuid en een hoog voorhoofd. Dit is dus géén haarziekte, maar een natuurlijk lichaamsproces dat wordt veroorzaakt door een veranderde hormoonhuishouding.
Meer over haaruitval bij vrouwen
WELKE ROL SPEELT STRESS BIJ HAARUITVAL?
“Een heel grote rol. Stress versnelt namelijk de verouderingsprocessen in ons lichaam. Dus ook die van onze haren. Haaruitval kan voorkomen in of na een periode waarbij je ernstige lichamelijke of psychische stress hebt doormaakt. Langdurige stress zorgt ervoor dat er gedurende een langere periode geen nieuwe haren worden aangemaakt. Het kan ook groeifase van haren stoppen waardoor ze sneller in de rustfase terechtkomen en vervolgens uitvallen.”
Stress als boosdoener
“Ik heb eens een eeneiige tweeling gekend: de een is directeur van een groot bedrijf geworden en stond onder constante stress, de ander boer. De boer heeft z’n volle bos haar nog, de ander is zo kaal als een biljartbal. Een eeneiige tweeling! Maar denk bij stress bijvoorbeeld ook aan het ondergaan van een operatie of het hebben van een stevige infectie, dat is voor je lichaam ook een vorm van stress. Ga dus altijd even terug in de tijd, zo’n maand of zes. En bedenk of stress de oorzaak kan zijn.”