Educatiebehandeling Hair Science Clinic

Erfelijke haaruitval

Ben je op zoek naar informatie of een behandeling voor erfelijke haaruitval? Erfelijke kaalheid wordt ook wel mannelijke haaruitval of Alopecia androgenetica genoemd. Het is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij mannen. Ruim 50% van alle mannen wordt op een bepaald moment in het leven geconfronteerd met erfelijke haaruitval. Wat veel mensen niet of onvoldoende weten, is dat ook vrouwen last kunnen hebben van erfelijke haaruitval. Wanneer je tijdig advies inwint over de behandelmogelijkheden, is een behandeling met uitstekende resultaten mogelijk.

haaruitval bij mannen

Oorzaken erfelijke haaruitval

De voornaamste oorzaak van mannelijke kaalheid is genetisch bepaald. Onderzoek heeft uitgewezen dat Alopecia androgenetica een gevolg is van de invloed van het mannelijke hormoon dihydrotestosteron. Elke hoofdhaar heeft een bepaalde groeicyclus. Bij mannelijke kaalheid wordt de natuurlijke groeicyclus versneld en verschrompelen de haarzakjes, waardoor op termijn nieuwe haargroei niet langer mogelijk is.

Erfelijke haaruitval is geen ziekte en heeft in principe geen andere kenmerken en/of bijwerkingen. Soms heeft haaruitval andere oorzaken zoals medische behandelingen, schildklieraandoeningen, hormonale veranderingen of het gebruik van anabole steroïden. Heb je te maken met haarverlies, nadat je bent begonnen met het innemen van een nieuw medicijn? Maak hier melding van bij de voorschrijvend arts, deze kan de oorzaak van het haarverlies vaststellen. Zowel huisartsen als specialisten kunnen aan het patroon van het haarverlies zien of je te maken hebt met Alopecia androgenetica of dat er sprake is van een andere oorzaak. Vaak is verder onderzoek niet nodig. Een enkele keer worden aanvullende onderzoeken, zoals een huidbiopsie en bloedonderzoek verricht om eventuele andere oorzaken of aandoeningen uit te sluiten.

Gevoeligheid Alopecia androgenetica

Erfelijke haaruitval doet zich bij mannen op verschillende leeftijden voor. In ernstige gevallen begint het haarverlies al in de tienerjaren. Androgene alopecie doet zich vaker voor bij volwassen mannen en de kans neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij vrouwen komt erfelijk haarverlies meestal pas vanaf de menopauze en op latere leeftijd voor. Genetica speelt een grote rol bij het ontstaan van haaruitval. Het haarverlies begint bij de meeste mannen bij de slapen, de haargrens en op de kruin. Waar sommige mannen alleen een enkele kale plek zien, ervaren anderen dat de haargrens terugtrekt en dat de inhammen dieper worden. Vrouwen daarentegen zien eerder een verspreid patroon, waarbij de volledige haardos uitdunt en de hoofdhuid zichtbaar wordt. Mannen kunnen uiteindelijk volledig kaal worden, terwijl dit bij vrouwen zelden het geval is.

 

Erfelijke haaruitval

Alopecia – voor & na behandeling

Tijdige behandeling kan soms erger voorkomen

Technisch gezien is erfelijke haaruitval géén medische aandoeningen en wanneer je geen hinder ondervindt van het haarverlies, ben je niet gedwongen een oplossing te zoeken. Er zijn echter tal van mannen en vrouwen die zich storen aan het ongewenste haarverlies en daardoor minder zelfvertrouwen krijgen. Beginnende erfelijke haaruitval kan op verschillende manieren behandeld of gecamoufleerd worden.

  • Aangepast kapsel. Mannen met beperkt haarverlies kunnen dit soms verbergen met het juiste kapsel. Je kapper kan je hierbij helpen.
  • Haarwerk, pruik of haarstukje. Moderne haarwerken zijn nauwelijks van echt haar te onderscheiden. Zowel voor mannen als vrouwen zijn haarwerken op maat verkrijgbaar. Je kunt een haarwerk kiezen dat lijkt op je originele haar voor een natuurlijke uitstraling.
  • Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Medicijnen als Dutasteride, Finasteride en Minoxidil werden oorspronkelijk ontwikkeld om prostaatproblemen en een hoge bloeddruk te behandelen. Dat er een gunstig effect was op haarverlies en haargroei werd pas later ontdekt. De middelen kunnen de invloed van het DHT-hormoon afremmen en de haargroei verbeteren. Je zult het middel dat de arts je voorschrijft minimaal 3 tot 6 maanden moeten gebruiken om vast te kunnen stellen of het aanslaat. Het gebruik van haargroeimiddelen kan verschillende tijdelijke en soms blijvende bijwerkingen hebben. Laat jezelf altijd grondig adviseren over de voor- en nadelen van een haargroeimiddel dat je krijgt voorgeschreven.
  • Door middel van een haartransplantatie behandeling, waarbij de HaarStamcel Transplantatie de meest innovatieve behandelmethode betreft.

Haartransplantatie bij erfelijk haarverlies

Niet iedereen wil een haargroeimiddel gebruiken, zeker niet als je weet dat je een middel moet blijven gebruiken om de bereikte verbeteringen te behouden. Erfelijke kaalheid kan blijvend behandeld worden met een haartransplantatie, waarbij nieuwe haargroei op de kale plekken wordt gecreëerd. In vergelijking met haargroeimiddelen en andere behandelmogelijkheden is de haartransplantatie een innovatieve, kostbare behandeling. De ingreep wordt toegepast met je eigen donorhaar en behoort tot de meest veilige cosmetische behandelingen ter wereld. Haartransplantaties worden zowel in Nederland als in het buitenland aangeboden en komen zelden voor vergoeding door je zorgverzekeraar in aanmerking.

De manier waarop de ingreep wordt toegepast kan verschillen, al blijft de doelstelling hetzelfde: het transplanteren van haarzakjes uit de haarkrans naar de kalende gebieden. De specialisten van Hair Science Clinic hebben de innovatieve HaarStamcel Transplantatie ontwikkeld. Bijzonder aan deze techniek is dat slechts een klein deel van de haarfollikel (graft) – en niet het hele haarzakje – wordt geoogst uit het donorgebied. Dat minuscule stukje weefsel bevat voldoende stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Oók in het donorgebied groeit het haar volledig terug. Zo blijven er geen kale plekken of littekens achter op het achterhoofd. De ingreep wordt onder plaatselijke verdoving gedaan en biedt blijvende resultaten.

Kosten behandeling bij erfelijke haaruitval

Prijzen voor behandelingen bij haaruitval lopen uiteen. Voor het gebruik van een haargroeimiddel betaal je maandelijks een bedrag tussen € 10 en € 50, terwijl je voor een haarwerk van echt haar met een bedrag vanaf € 750 rekening moet houden. Deze kosten keren op regelmatige basis terug. Een haarwerk heeft een gemiddelde levensduur van 9 tot 12 maanden. Een gemiddelde haartransplantatie kost ongeveer € 6.500,-, dit hangt af van de toegepaste haartransplantatie techniek, de grootte van de ingreep en het aantal grafts. Het is voor de meeste mensen een éénmalige behandeling en van terugkerende kosten is geen sprake. Tel je de kosten die je uitgeeft aan andere behandelingen over meerdere jaren bij elkaar op, dan is een haartransplantatie onder de streep, verrassend genoeg vaak zelfs voordeliger. Het verschil is dat je het bedrag in één keer betaalt. Kun of wil je het bedrag niet in één keer missen? Dan is het mogelijk om een krediet af te sluiten en de ingreep in termijnen te betalen.

Erfelijke haaruitval – FAQ

Raadpleeg je huisarts als je plotseling veel last van haarverlies hebt. Een auto-immuunaandoening of een medische behandeling veroorzaken soms tijdelijke haaruitval. Dit is niet erfelijk bepaald. De enige blijvende oplossing bij erfelijke haaruitval is een haartransplantatie. Erfelijk haarverlies is weliswaar vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid.

Genetica speelt een grote rol bij de mate waarin het haar uitvalt. Andere factoren zoals stress, voeding en medicijnen veroorzaken soms ook haaruitval. Erfelijke haaruitval komt binnen bepaalde families meer voor dan bij andere. Je huisarts kan op basis van je familiale achtergrond en het patroon van de haaruitval vaststellen of het om erfelijke haaruitval gaat.

Alopecia androgenetica treft mannen en vrouwen. Vrouwen zien het haarverlies pas op latere leeftijd. Het patroon van het haarverlies verschilt. Mannen zien de haarlijn veranderen, de inhammen dieper worden en de kruin kalen. Vrouwen ervaren diffuus of verspreide haaruitval.

Dutasteride, Finasteride, Minoxidil en de Diane pil remmen de werking van het mannelijke dihydrotestosteron hormoon af. Dutasteride en Finasteride mogen alleen door mannen gebruikt worden, de kans op bijwerkingen is aanwezig. Een bijwerking kan onder andere een verandering van het libido zijn. Koppels met een kinderwens stoppen bij voorkeur met het gebruik van de middelen. De bijwerkingen kunnen van invloed zijn op het sperma en de ongeboren foetus.

Een groot aantal mensen krijgt in hun leven te maken met erfelijke haaruitval. Haaruitval kan ook een symptoom zijn van schildklierproblemen, lupus of sclerodermie. Ga met aanhoudende haaruitval naar je huisarts of een specialist. Deze kan de oorzaak vaststellen en de behandelmogelijkheden met je bespreken.

Alopecia androgenetica is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. Het is niet zeldzaam en komt veel voor.

Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid haren die je dagelijks verliest, vraag dan een arts om advies. Tijdig actie ondernemen kan verder haarverlies voorkomen. Een arts stelt soms een bloedonderzoek voor. Dit wordt gedaan om andere oorzaken van haaruitval uit te sluiten.

Het is normaal om dagelijks 50 tot 120 haren te verliezen. Zie je grotere plukken haar uitvallen? Dat kan een teken van beginnende haaruitval zijn.

De keuze tussen behandelingen is breed. Van een haargroeimiddel tot micro haar pigmentatie en van een haarwerk tot een haartransplantatie. Welke oplossing bij jou het beste resultaten biedt, hangt van verschillende factoren af. Behandelingen bij erfelijke haaruitval hebben meestal een cosmetische reden. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten nauwelijks. Een haartransplantatie is de meest kostbare ingreep. Bovendien is het de enige behandeling waarbij nieuwe haargroei op kale plekken mogelijk is. Resultaten van een haartransplantatie zijn blijvend. Dit is bij andere oplossingen vaak niet het geval.

Persoonlijk haartransplantatie advies

Heb je verschillende behandelingen geprobeerd, maar zie je nauwelijks of geen verbetering van het haarverlies? Laat je vrijblijvend adviseren over de HaarStamcel Transplantatie bij Hair Science Clinic. Het consult geeft je een beter beeld van de behandeling en een ervaren specialist laat zien welke resultaten je van de ingreep kunt verwachten. Stel de vragen die je hebt en ontvang een persoonlijk behandelvoorstel. Vraag een informatiebrochure aan of maak een afspraak voor een gratis consult.