Is een haartransplantatie gevaarlijk?

Is een haartransplantatie gevaarlijk? Het is één van de meest gestelde vragen voorafgaand aan een haarimplantatie. Haartransplantatie chirurgie heeft een lange weg afgelegd sinds de tijd dat mannen na een haartransplantatie met een groot, opvallend litteken bleven zitten. Moderne behandeltechnieken en innovatieve apparatuur hebben van de huidige haartransplantatie een relatief veilige cosmetische ingreep gemaakt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QIljTC6Ndqk

Risico’s haartransplantatie

Ondanks de veiligheid die kenmerkend is voor deze chirurgische ingreep, kent een haartransplantatie een aantal risico’s. Enkele kleine, tijdelijke complicaties zijn:

  • Tijdelijk dunner worden van bestaand haar. Hoewel zeldzaam, kan reeds bestaand haar na de haartransplantatie dunner worden. Het reeds bestaande haar zal binnen enkele maanden herstellen tot de normale conditie.
  • Kleine nabloedingen doen zich geregeld voor en kunnen met het simpel dichtdrukken van het wondje gestopt worden. Aanhoudende, langdurige nabloedingen doen zich alleen in zeldzame gevallen voor. Nabehandeling kan dan noodzakelijk zijn.
  • Napijn is zeldzaam en beperkt zich tot een minimum. Je kunt de napijn meestal eenvoudig met een pijnstiller bestrijden. De meeste mensen ervaren nauwelijks (na)pijn.
  • Doof gevoel. In het donorgebied kan een doof gevoel ontstaan. Dit duurt zo’n 3 tot 18 weken. Je ondervindt er weinig last van en het normale gevoel zal zich vanzelf herstellen.
  • Enige jeuk komt voor als de huid geneest. Dit is zelden vervelend en neemt na een aantal dagen vanzelf af.
  • In de behandelde gebieden kunnen kleine zwellingen ontstaan. Ook kan het gebied rondom de ogen een aantal dagen gezwollen zijn. De zwellingen nemen snel na de ingreep af.
  • Wondinfecties en ontstekingen doen zich zelden voor en kunnen behandeld worden met antibiotica.
  • Keloïde littekens komen alleen voor bij mensen die daar een aanleg voor hebben. Als je gevoelig bent voor overmatige littekenvorming kan een specialist een haartransplantatie afraden.
  • In de transplantatiegebieden kunnen zich na de ingreep cysten vormen. Meestal verdwijnen ze vanzelf of met behulp van verschillende eenvoudige behandelingen. De cysten hebben de grootte van kleine puistjes.

Als je je goed houdt aan de instructies die je van een specialist hebt gekregen en de huid op de geadviseerde manier verzorgt, wordt de kans op complicaties sterk verkleind. De ingreep wordt uitsluitend toegepast na een uitgebreid intakegesprek, waarbij je situatie nader is onderzocht. Hier wordt verder gekeken dan uitsluitend het haarverlies. Ook je gezondheid en medische achtergrond komen ter sprake. Een haartransplantatie is een veilige behandeling, zolang deze bij geschikte mannen en vrouwen wordt uitgevoerd.

Is een haartransplantatie gevaarlijk? Herstel na de ingreep

De haartransplantatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd. Na het afronden van de ingreep en een eerste controle ontvang je tips en instructies die je in de dagen en weken na de haartransplantatie toepast. Je herstelt thuis, in je eigen omgeving. De eerste uren en dagen na de haartransplantatie kun je een geïrriteerd gevoel ervaren. Dit neemt vanzelf af. Stel je hoofd niet bloot aan druk of krachten en vermijd zwaar tillen en bukken de eerste dagen. Hervat je werkzaamheden als je jezelf goed voelt en let ook daarbij op dat je je hoofd de eerste tijd zoveel mogelijk ontziet. Binnen een aantal weken valt veel van het getransplanteerde haar uit. Dit is normaal. Het begint opnieuw te groeien drie tot vier maanden na de ingreep. In overleg met de behandelend specialist kun je een aantal weken tot maanden na de haartransplantatie Minoxidil gebruiken. Hiermee kan de haargroei gestimuleerd worden. Een goed uitgevoerde haartransplantatie kent doorgaans geen ernstige bijwerkingen en geeft levenslange resultaten.

Bepaalt de prijs van de ingreep de kwaliteit?

Haartransplantaties worden in binnen- en buitenland gedaan. De afgelopen jaren is de vraag naar haartransplantaties explosief gestegen. Veel buitenlandse haarklinieken adverteren op de Nederlandse markt en bieden niet zelden lage tarieven. De lagere prijzen kunnen verklaard worden door het feit dat in het buitenland de kosten voor arbeidsloon en vaste lasten lager zijn dan in Nederland. Een lager tarief hoeft niet de betekenen dat het een ingreep van inferieure kwaliteit is. Wanneer je vindt dat de prijs-kwaliteitverhouding in orde is en je een goed gevoel hebt bij een haarkliniek, dan is dat waarschijnlijk belangrijker dan het bedrag dat je betaalt. Als je wilt weten hoe anderen de kwaliteit van een bepaalde specialist hebben ervaren, kun je online reviews lezen.

 

Positieve of negatieve beïnvloeding van het resultaat

Door jezelf goed voor te bereiden op zowel de periode vóór als na de haartransplantatie heb jezelf een groot aandeel in het uiteindelijke resultaat. Volg je de instructies en tips van de specialist op? Met een aantal kleine en tijdelijke aanpassingen in je dagelijkse routine heb je een positieve invloed op het resultaat. Eén van de belangrijke dingen die je zowel vóór als na de haartransplantatie beter niet kunt doen, is roken. Stop een aantal weken voor de geplande ingreep met roken en hou dit tot een aantal weken na de haartransplantatie vol. Tabaksingrediënten, waaronder teer en nicotine, zijn schadelijk voor de doorbloeding van je lichaam.

Getransplanteerde haarzakjes hebben een grote behoefte aan zuurstofrijk bloed. Stoppen met roken verbetert de doorbloeding en heeft een positief effect op het resultaat van een haartransplantatie. Zorgverzekeraars vergoeden diverse hulpmiddelen bij het stoppen met roken. Je hebt ook een goede invloed op het resultaat als je tot 6 weken na de haartransplantatie geen intensieve (contact)sporten doet, naar het zwembad gaat en/of een sauna bezoekt. Zweten beperk je tot een absoluut minimum. Ben je gewend om een hoofddeksel te dragen? Vraag aan de specialist of en wanneer dit weer veilig kan.

Is een haartransplantatie gevaarlijk? – FAQ

Haartransplantaties worden over het algemeen als veilig beschouwd. Het is een chirurgische ingreep waar algemene operatie risico’s aan zijn verbonden. Zolang je onder behandeling bent van een ervaren specialist is de kans op bijwerkingen of complicaties zeer klein.

Er zijn tot op heden geen overlijdens als gevolg van complicaties bij een haartransplantaties bekend. Ernstige complicaties doen zich zelden voor. De voorbereiding op de ingreep is grondig, al kan een uitgebreid consult niet uitsluiten dat er onverwachte situaties ontstaan.

Een van de mogelijkse risico’s van een haartransplantatie is plaatselijke zenuwbeschadiging. De beschadiging kan optreden in de transplantatie gebieden, maar ook het donorgebied kan hier mee te maken hebben. Het gevoel dat met een zenuwbeschadiging in verbinding staat is gevoelloosheid. Dit is een bijwerking die zich tijdens de herstelperiode voor kan doen en over het algemeen vanzelf verdwijnt.

Ja, in de meeste gevallen is de ingreep effectief en zijn de resultaten blijvend. De haarzakjes die vanuit de haarkrans naar de transplantatie gebieden worden verplaatst, zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon dat haarverlies veroorzaakt. Na een succesvolle transplantatie blijven de grafts je leven lang haren produceren. Als je ouder wordt, kan je haardos wat van het jeugdige volume verliezen. Dit is een gevolg van lichaamsveroudering en helaas niet te voorkomen.

De meeste mensen ervaren slechts een gering ongemak, wanneer de arts de plaatselijke verdovingen aanbrengt. Van de ingreep zelf voel je niets. Na de ingreep en als de verdovingen zijn uitgewerkt, kun je lichte napijn ervaren. Dit is in de meeste gevallen beperkt.

Haartransplantaties veroorzaken geen kanker. De transplantatie veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Zolang je door een ervaren arts wordt behandeld is het risico op complicaties erg klein. Ervaren specialisten lichten de bijwerkingen uitgebreid toe en geven advies om de herstelperiode op positieve manier te beleven.

Binnen 7 tot 10 dagen geneest de hoofdhuid. Daarmee is het herstel niet afgerond. Je doet het de eerste 6 weken rustig aan en past op met intensieve activiteiten, zware fysieke werkzaamheden, contactsporten en zwemmen.

Als je aanhoudend last hebt van roodheid, als de zwellingen toenemen en/of als je hoge koorts hebt, twijfel dan niet met het raadplegen van de arts. Het gebeurt zelden, maar als je bijwerkingen tijdig meldt kan erger voorkomen worden.

Met de moderne behandeltechniek van Hair Science Clinic van tegenwoordig worden geen zichtbare littekens veroorzaakt. Wrijf of krab niet aan de behandelde hoofdhuid en laat korstjes met rust. Korstjes die open gaan kunnen bloeden en infecties veroorzaken, waardoor littekens ontstaan.

Nadat de wondjes zijn genezen en het haargroeiproces zich heeft hersteld, hoef je jezelf over andere risico’s geen zorgen te maken. Ook op langere termijn is een haartransplantatie een veilige ingreep.

Informatie over een veilige haartransplantatie

Een haartransplantatie is in principe geen gevaarlijke ingreep, maar je moet de behandeling wel door een ervaren specialist in een steriele omgeving toe laten passen. Goede haarklinieken begeleiden je op professionele manier en staan je tijdens het behandeltraject bij. Laat je altijd door meerdere specialisten adviseren en vergelijk deze consulten met elkaar. Je zult zien dat iedere haarkliniek een eigen werkwijze heeft en de behandeling op eigen manier voorstelt en toepast. Het is een ideale manier om je eigen ervaringen met elkaar te vergelijken en een keuze voor een behandelaar te maken. Ga je naar een consult? Neem relevante informatie over je gezondheid mee naar het gesprek.