Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Is een haartransplantatie gevaarlijk?

Veiligheid van haartransplantaties en mogelijke complicaties

Het is één van de meest gestelde vragen voorafgaand aan een haartransplantatie. Haartransplantatiechirurgie heeft een lange weg afgelegd sinds de tijd dat mannen na een haartransplantatie met een groot, opvallend litteken bleven zitten. Tegenwoordig geldt deze behandeling als zeer veilig. Er zijn wel wat kleine, tijdelijke complicaties mogelijk.

Risico’s en complicaties van haartransplantaties

Moderne behandeltechnieken en innovatieve apparatuur hebben van de huidige haartransplantatiebehandeling een relatief veilige cosmetische ingreep gemaakt. Ondanks de veiligheid van deze chirurgische ingreep, kent een haartransplantatie een aantal risico’s.

Mogelijke complicaties na een haartransplantatie

  • Tijdelijk dunner haar: Tijdelijk dunner worden van bestaand haar. Hoewel zeldzaam, kan bestaand haar na de haartransplantatie dunner worden. Het bestaande haar zal binnen enkele maanden herstellen tot de normale conditie.
  • Nabloedingen: Kleine nabloedingen doen zich geregeld voor en kunnen met het simpel dichtdrukken van het wondje gestopt worden. Aanhoudende, langdurige nabloedingen doen zich alleen in zeldzame gevallen voor. Nabehandeling kan dan noodzakelijk zijn.
  • Napijn: Napijn is zeldzaam en beperkt zich tot een minimum. Je kunt de napijn meestal eenvoudig met een pijnstiller bestrijden. De meeste mensen ervaren nauwelijks (na)pijn.
  • Doof gevoel: Doof gevoel. In het donorgebied kan een doof gevoel ontstaan dat tot wel 18 weken na de ingreep kan aanhouden. Je ondervindt er weinig last van en het normale gevoel zal zich vanzelf herstellen.
  • Jeuk: Milde jeuk kan voorkomen als de huid geneest. Dit is zelden vervelend en neemt na een aantal dagen vanzelf af.
  • Zwellingen: In de behandelde gebieden kunnen kleine zwellingen ontstaan. Ook kan het gebied rondom de ogen een aantal dagen gezwollen zijn. De zwellingen nemen snel na de ingreep af.
  • Infecties: Bij een goed uitgevoerde haartransplantatie is het risico op infecties minimaal. Bij HaarStamcel Transplantatie (HST) is dat risico – vanwege de minuscule wondvorming – kleiner dan bij reguliere (FUE-) behandelingen.
  • Littekenvorming: Keloïde (‘woekerende’) littekens komen alleen voor bij mensen die daar aanleg voor hebben. Als je gevoelig bent voor overmatige littekenvorming kan een specialist een haartransplantatie afraden.
  • Cysten: In het donor- en ontvangstgebied kunnen zich na de ingreep cysten vormen. Meestal verdwijnen deze vanzelf of met behulp van eenvoudige behandelingen. De cysten hebben doorgaans de grootte van kleine puistjes.

Veiligheid en herstel na de ingreep

Als je je goed houdt aan de instructies die je voor en na de ingreep krijgt, dan is de kans op complicaties zeer klein. Een HST-behandeling wordt uitsluitend uitgevoerd na een uitgebreid intakegesprek, waarbij je gezondheid en medische achtergrond is beoordeeld door een arts. Dat maakt een haartransplantatie een veilig behandeling.

Herstel na de ingreep

De haartransplantatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd. Na het afronden van de ingreep en een eerste controle ontvang je tips en instructies die je in de dagen en weken na de haartransplantatie toepast. Je herstelt thuis, in je eigen omgeving. De eerste uren en dagen na de haartransplantatie kun je een geïrriteerd gevoel ervaren. Dit neemt vanzelf af.

FAQ: Veelgestelde vragen over haartransplantaties

  1. Is een haartransplantatie gevaarlijk? Een haartransplantatie is een relatief veilige ingreep. Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er algemene risico’s, die echter in een goede kliniek door een ervaren specialist tot een minimum worden beperkt.
  2. Kun je overlijden aan een haartransplantatie? Er zijn tot op heden geen overlijdens als gevolg van complicaties bij een haartransplantaties bekend. Ernstige complicaties na een haartransplantatie komen zelden voor.
  3. Kan een haartransplantatie zenuwbeschadigingen veroorzaken? Bij een haartransplantatie bestaat een klein risico op plaatselijke zenuwbeschadiging. De beschadiging kan voorkomen in zowel het ontvangst- als het donorgebied.
  4. Is een haartransplantatie effectief en definitief? Ja, in de meeste gevallen is de ingreep effectief en zijn de resultaten blijvend.
  5. Hoe pijnlijk is een haartransplantatie? De meeste mensen ervaren uitsluitend ongemak van de plaatselijke verdovingen die in het donor- en het ontvangstgebied worden aangebracht.
  6. Kan een haartransplantatie kanker veroorzaken? Haartransplantaties veroorzaken geen kanker.
  7. Hoe lang duurt het om te herstellen na een haartransplantatie? Bij een HST-behandeling geneest de hoofdhuid binnen 3 tot 7 dagen.
  8. Hoe weet ik of de bijwerkingen die ik heb normaal zijn? Als je aanhoudend last hebt van roodheid, zwelling en/of hoge koorts, raadpleeg dan de arts.
  9. Blijven littekens zichtbaar? De fijnmazige HST-techniek veroorzaakt nauwelijks littekens.
  10. Wat zijn de risico’s van een haartransplantatie op lange termijn? Op de langere termijn is een haartransplantatie een zeer veilige ingreep.

Kies voor veiligheid

Een haartransplantatie is in principe geen risicovolle ingreep, mits de behandeling door een ervaren specialist in een steriele omgeving wordt uitgevoerd. Een goede haarkliniek begeleidt jou op professionele wijze en staat je tijdens het hele behandeltraject bij. Laat je altijd door meerdere specialisten adviseren en vergelijk deze consulten met elkaar. Je zult zien dat elke haarkliniek een eigen werkwijze heeft en de behandeling op eigen manier voorstelt en toepast. Ga je naar een consult voor haartransplantatie? Neem relevante informatie over je gezondheid mee naar het gesprek.

Plaats een reactie