Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Haartransplantatie op jonge leeftijd – do or don´t?

Haaruitval op Jonge Leeftijd

Als je op jonge leeftijd te maken krijgt met haaruitval, kan dat een enorme impact hebben. Hoewel klassieke mannelijke kaalheid vaak pas op latere leeftijd optreedt, zijn er ook mensen die al op jonge leeftijd last krijgen van inhammen, een terugtrekkende haargrens of dunner wordend haar. Is een haartransplantatie op jonge leeftijd dan een optie? Ja, maar hou dan wel rekening met de lange termijn.

Opties voor Haartransplantatie op Jonge Leeftijd

Er zijn mensen die prima kunnen leven met kale plekken op hun hoofd, maar er zijn ook mensen die maar wat graag weer haargroei zouden willen hebben. Zeker als kaalheid relatief jong optreedt, wat vaak met erfelijke aanleg te maken heeft. Een haartransplantatie is dan een optie. Puur medisch gezien hoeft dat geen probleem te zijn als de persoon verder gezond is. Er zijn wél een paar zaken om rekening mee te houden bij een haartransplantatie op jonge leeftijd. Bij de aanpak van het haarprobleem moet ook naar de lange termijn gekeken worden.

Waardoor Ontstaat Kaalheid op Jonge Leeftijd?

We worden allemaal geboren met ongeveer 100.000 haarzakjes op ons hoofd. Elk zakje produceert per mensenleven gemiddeld twintig keer een haar. Zo’n haar groeit 3 tot 5 jaar en valt daarna uit. Na de twintigste groeicyclus (dus na het uitvallen van de twintigste haar) groeit geen haar meer uit het haarzakje. Omdat elke haar 3 tot 5 jaar groeit, zou je verwachten dat kaalheid pas vanaf het zestigste jaar gaat optreden. In theorie zou een volle haardos zelfs tot de leeftijd van honderd jaar mogelijk moeten zijn.

De Boosdoener: DHT

Dat kaalheid tóch op jonge leeftijd voorkomt, is het gevolg van een verstoring van de haargroei door het hormoon dihydrotestosteron (DHT), een actief stofje dat voorkomt uit het hormoon testosteron. DHT zorgt ervoor dat de groeifase van de haarzakjes op bepaalde gedeelten van het hoofd (zoals inhammen en kruin) verkort wordt van 3 tot 5 jaar naar slechts enkele maanden. Hierdoor zijn de twintig groeicycli veel sneller ‘op’. Waar de laatste haren zijn uitgevallen, ontstaan kale plekken. De haren worden bovendien tijdens de versnelde groeifasen steeds dunner.

Alopecia Androgenetica

De mate waarin en de leeftijd waarop DHT actief wordt, is erfelijk bepaald. Deze verstoring van kaalheid heet dan ook erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Dit is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar een verschijnsel dat grotendeels genetisch bepaald is. Bij mannen is het te herkennen aan een patroon van kaalheid bij de inhammen en rond de kruin. Een proces dat al in de puberteit kan starten. Bij vrouwen alopecia androgenetica

Erfelijke Kaalheid Verloopt in een Vast Patroon

Erfelijke alopecia is vaak, maar niet altijd de reden van haaruitval. Er zijn een heleboel andere oorzaken van kaalheid, zoals een haarziekte, stress of medicijngebruik. Om die reden is het stellen van de diagnose door een ervaren arts altijd de eerste stap in elke behandeling. Erfelijke kaalheid is voor een professional makkelijk vast te stellen, omdat dit een vast patroon verloopt. Als er sprake is van deze vorm van kaalheid dat is dit onomkeerbaar: haar dat weg is, blijft weg.

Immuniteit

Voor diverse vormen van kaalheid, waaronder erfelijke kaalheid, is een haartransplantatie een definitieve oplossing. Hoe dat werkt? Zoals gezegd worden kale plekken (inhammen, kruin) veroorzaakt door de DHT. Gelukkig bevinden zich op het hoofd ook haarzakjes die niet gevoelig zijn voor dit hormoon: de haren aan de achterzijde en zijkanten van het hoofd zijn ongevoelig voor DHT.

Immuniteit bij Haartransplantatie

Van die immuniteit wordt dankbaar gebruik gemaakt bij een haartransplantatie. Haarzakjes die niet onder invloed staan van DHT worden geëxtraheerd en geïmplanteerd op de kale plekken. Omdat ze ongevoelig zijn én blijven voor de groeiverstoorder, zorgen ze voor blijvende haargroei.

Haartransplantatie op Jonge Leeftijd

Hoewel klassieke mannelijke kaalheid onder invloed van DHT meestal pas op latere leeftijd optreedt, zijn er ook de nodige mannen die al jong te maken krijgen hiermee. Gekoppeld aan de groeiende aandacht voor het mannelijke uiterlijk van dit moment, zien we een trend van haartransplantaties op steeds jongere leeftijd. Op zich is dit geen probleem, als de persoon in kwestie verder gezond is. Wel is daarbij langetermijnvisie nodig.

Een goede inschatting van de ontwikkeling van de haaruitval (ook op plekken die nu nog niet kaal zijn) is belangrijk. Ook een inschatting van de haardichtheid van het donorgebied en de grootte van dit gebied op latere leeftijd zijn van belang.

Toekomstverwachting

“Ben je boven de 35, dan kun je de snelheid van de haaruitval goed baseren op het verloop van de haaruitval de jaren ervoor. Ben je tussen de 25 en 35 jaar dan is vaak al goed te zien wat je kunt verwachten in de komende jaren. Onder 25 jaar is het verloop lastiger vast te stellen. Je weet dan niet of je helemaal kaal wordt of dat het blijft bij bijvoorbeeld alleen inhammen. Dat kan een reden zijn om nog even te wachten met een haartransplantatie.”

Ga voor Resultaat dat Bij Jou Past

“Het resultaat van een haartransplantatie moet natuurlijk zijn, passend bij jou. Een lage haarlijn die je op twintigste hebt is vaak niet mooi als je veertig of vijftig bent. We adviseren daarom meestal om een haarlijn te kiezen die niet te laag is. Je wilt uiteraard dat je haarlijn ook op latere leeftijd past. De resultaten van HST zijn blijvend, dat garanderen we. Het natuurlijke resultaat is waarom mensen kiezen voor HST-methode. Een bijkomend voordeel, zeker voor jonge mensen, is dat het donorgebied hergebruikt kan worden, omdat het haar teruggroeit. Ook HST geen littekens, waardoor je alle opties qua kapsel openhoudt.”

Geen Harde Grens

Wat is nou een goede leeftijd voor een haartransplantatie? Op die vraag is dus geen eenduidig antwoord te geven. Vaak gaat erfelijke haaruitval op jonge leeftijd sneller dan op oudere leeftijd. Belangrijke overwegingen zijn ook: Hoeveel psychische last heb je van je kaalheid? Wil je eventueel met medicatie proberen om je haarverlies te vertragen? Met welk resultaat ben je tevreden? Wie jonger is dan 25 jaar, moet zich realiseren dat haarverlies nog wel even door kan gaan.

Laat je Adviseren

Je haarsituatie bepaalt of een haartransplantatie op jonge leeftijd een goede optie is om kaalheid tegen te gaan. Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kijken we heel goed naar je persoonlijke haarsituatie. Op basis daarvan adviseren we je wat de beste optie op dat moment is.

Boek een vrijblijvend consult

Plaats een reactie