Vrijblijvend adviesgesprek plannen bij Hair Science Institute
Kaalheid; gegeven of keuze?

Het stereotiepe idee dat mannen slaven zijn van hun testosteron, een stoer en macho imago moeten hebben is gelukkig achterhaald. Mocht de echte man vroeger niet met z’n uiterlijk bezig zijn, tegenwoordig ligt dat heel anders. Gelukkig maar.

 

Al lang niet meer is uiterlijk het terrein van – alleen – vrouwen. Ook mannen willen er goed verzorgd bijlopen en zijn meer en meer met hun styling en imago bezig. Hoe ze eruit zien, vinden ze net zo belangrijk als vrouwen dat vinden.

 

Sportschool, orthodontie, cosmetica, sieraden, hippe gadgets en modieuze kleding zijn geaccepteerde instrumenten voor de uiterlijke vervolmaking van de man. Ook cosmetische ingrepen worden steeds normaler.

 

Volgens Amerikaanse statistieken is het aantal mannen dat daar cosmetische verrichtingen laat doen sinds 1997 met maar liefst 325 procent gestegen.

 

Kaalheid; gegeven of keuze?

Ook bij mannen geeft een goed uiterlijk zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is aantrekkelijk

De groeiende aandacht voor uiterlijk wordt tegenwoordig vaak toegeschreven aan social media, maar is feitelijk van alle tijden. De intrinsieke motivatie om aantrekkelijk te zijn, is een biologische drang die van nature in elke mens aanwezig is. Als dit gevoel bevestigd wordt, ontstaat een enorm sterke emotie.

 

Het is een wetenschappelijk feit dat mensen die er goed uitzien, beter presteren op allerlei vlak. Een goede uitstraling geeft zelfvertrouwen en zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je sneller je doelen bereikt, of het nu gaat om relaties of carrière. Dat nastreven van goede looks is dus helemaal niet raar: het levert veel voordeel op.

 

favicon HSI zwart

 

Haar bepaalt

Je uiterlijke verschijning is een belangrijk onderdeel in de oordeelsvorming van mensen met wie je interacteert. Haardracht is daarin een bepalend element. Het is één van de eerste dingen waar mensen naar kijken en een uiting van je stijl en persoonlijkheid. Een maatpak, nieuwe sneakers of chique horloge dragen daar ook aan bij, maar zijn uiteindelijk maar hulpmiddelen. Vooral jouw fysieke vorm, met name je gezicht, bepaalt wie je bent. En je haar is gezichtsbepalend.

 

Zorgen om haarverlies

Het uiterlijk van de man is tegenwoordig belangrijker dan dat het was voor eerdere generaties. Ook mannen zelf beseffen dat. Met dat besef komen ook de zorgen over uiterlijk, wat eerder als een ´vrouwending´ werd beschouwd. Mannen maken zich druk over hun buik (58%), kaalheid (19%) en ‘moobs’, vetophopingen op de borst (19%). Ook maken ze zich zorgen om hun tanden (20%) en hun spieren (14%).

(bron: Daily Mail)

 

Een deel van die mannelijke flaws kan eigenhandig worden aangepakt, bijvoorbeeld in de sportschool, met een dieet of bij de tandarts. Haaruitval is echter niet op eigen houtje te ´verhelpen´. Toch hebben veel mannen hier wel degelijk problemen mee, zeker als ze er op jonge leeftjd mee te maken krijgen.

 

Langer jong

¨We leven langer en willen er langer jong uit blijven zien¨, zegt Berend van der Lei, hoogleraar esthetische chirurgie aan het UMC Groningen. ¨Vooral bij jonge mannen leidt haarverlies tot een forse aantasting van het zelfvertrouwen.¨

 

Kaalheid; gegeven of keuze?

Haarverlies kan je zelfvertrouwen een flinke deuk geven

 

Cijfers over kaalheid

Haarverlies is een van de meest voorkomende én meest gevreesde uiterlijke verschijnselen waar een man mee te maken krijgt. Naast zeldzame vormen van acute haaruitval is er ‘gewone’ alopecia androgenica: door genetische aanleg veroorzaakte kaalheid. 90% van de westerse mannen heeft er genetisch aanleg voor en zo´n 80% krijgt er op enig moment in het leven mee te maken.

 

Wannéér de haaruitval toeslaat en hoe snel die verloopt, ligt aan de mate van activiteit van de verantwoordelijke genen. Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager.

 

Kaalheid; gegeven of keuze?

Natuurlijk zijn er mannen die hun kaalheid omarmen en er totaal geen probleem mee hebben. Good for them. Maar er is dus ook een aanzienlijke groep die er wél problemen mee heeft. Voor die mannen is het een zegen dat sleutelen aan het uiterlijk, cq. het aanpakken van haarverlies, steeds normaler wordt.

 

Een HaarStamcel Transplantatie (de enige methode die kaalheid écht verhelpt) is dan een manier om zelfvertrouwen te herstellen. Was kaal worden vroeger een gegeven, tegenwoordig is het een keuze, zo wordt wel gezegd.

 

Echte oplossing

Ook de alopeciavereniging signaleert dat mannen steeds vaker iets laten doen aan hun kaalheid. “De meeste mannen willen niet kaal worden en staan open voor oplossingen. Over toupetten werd altijd lacherig gedaan, maar met haartransplantaties is een echte oplossing bereikbaar geworden.”

 

Overleg met onze artsen, ook nu

Ben jij niet blij met je kaalheid? Boek een gratis, vrijblijvend adviesgesprek bij een van onze artsen. Je weet daarna precies wat jouw mogelijkheden zijn.

 

Hair Science Institute; artsen Drs. Wing Yuen en Drs. Stefania Stana

Onze artsen drs. Wing Yuen en drs. Stefania Stana

 

Note: vanwege het coronavirus vinden adviesgesprekken via online videobellen, whatsapp of telefoon plaats.