Haarimplantaten

Sporten of werken na de haartransplantatie

Ben je benieuwd of je kunt sporten of werken na de haartransplantatie? Je hebt maanden naar de ingreep toegeleefd. Dankzij een grondige voorbereiding wordt er niets aan het toeval overgelaten en je ondergaat de haartransplantatie met veel vertrouwen. Heb je eenmaal de ingreep ondergaan, dan vraag je jezelf misschien af wat je wel en niet kunt doen. Je wilt je herwonnen zelfvertrouwen niet beschadigen en je wilt het risico op een ontsteking of een mislukte haartransplantatie tot een absoluut minimum beperken. Dus ga je wel of niet sporten of werken na de haartransplantatie?

 

https://www.youtube.com/watch?v=QIljTC6Ndqk

Risico’s na haartransplantatie beperken

Van de haarkliniek of de specialist krijg je een overzicht met dingen die je wel en specifiek niet zou moeten doen na het ondergaan van een haartransplantatie. Er kunnen enkele dingen uniek zijn voor jouw situatie. De meeste instructies zijn algemeen en van toepassing bij elke haartransplantatie. Want naast een goede voorbereiding is het ook goed om te weten wat je in de periode na de ingreep kunt verwachten.

 

Ontwikkelingen na de haartransplantatie

Als gevolg van de haartransplantatie kan je hoofdhuid enige tijd pijnlijk en zeurderig aanvoelen, Regelmatig wordt preventief een antibioticakuur voorgeschreven. Dit vermindert de kans op infecties en werkt herstel bevorderend. In de meeste gevallen kunnen mensen een aantal dagen na de ingreep weer aan het werk. Dit hangt wel af van het soort werkzaamheden dat je verricht. Fysiek zware arbeid kan vaak gefaseerd hervat worden. Drie tot vier weken na de haartransplantatie valt het getransplanteerde haar uit. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, het uitgevallen haar wordt vervangen door nieuwe haren. Gemiddeld duurt het 9 tot 12 maanden, voordat het eindresultaat beoordeeld kan worden. Na de haartransplantatie bestaat een klein risico’s op bijwerkingen:

  • Milde napijn kan een aantal dagen aanhouden. Je kunt het gebruik van een pijnstiller overwegen. Na een aantal dagen neemt de pijn vanzelf af.
  • Na een haartransplantatie kan de behandelde hoofdhuid licht gezwollen zijn. Met name bij uitgebreide, complexe ingrepen bestaat de kans dat ook het gebied rond de ogen een aantal dagen gezwollen is. Een specialist kan medicatie voorschrijven om de symptomen te verminderen.
  • Jeuk na een haartransplantatie is een gevolg van de huid die geneest. Laat de huid met rust en krab de korstjes niet open.

Je kunt direct na de ingreep de haarkliniek verlaten. Als je de tips van de specialist opvolgt en de huid de eerste dagen zo veel mogelijk ontziet, is een herstel tijd van 7 tot 10 dagen gebruikelijk. Het herstel is gebaseerd op het individu en varieert van het type techniek dat is toegepast, maar ook je leeftijd, voedingsgewoonten, levensstijl en het klimaat waarin je woonachtig bent zijn van invloed.

Sporten of werken na de haartransplantatie – 1 maand later

Na de haartransplantatie pas je tijdelijk de manier waarop je de hoofdhuid en het haar verzorgt aan. Direct na de haartransplantatie is het belangrijk het de eerste dagen kalm aan te doen. In de eerste maand na de haartransplantatie vermijd je het drinken van alcohol en het gebruik van tabaksproducten. Beide zijn van invloed op de doorbloeding van je lichaam en van invloed op het voeden van de haarzakjes. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Zorgverzekeraars vergoeden tegenwoordig diverse ‘stoppen met roken’ hulpmethodes. Ook zwemmen in zowel zout- als chloorwater en het doen van zware lichamelijke activiteiten worden afgeraden. Je moet je hoofdhuid gehydrateerd houden, zodat je irritaties helpt te voorkomen. Lichte werkzaamheden zoals kantoorwerk en lichte huishoudelijke klusjes kun je daags na de ingreep weer hervatten.

 

Haartransplantatie sporter

Xavier Maassen onderging twee haartransplantaties bij Hair Science Clinic. In 2019 liet hij de voorkant van zijn hoofd behandelen, eerder in 2015 zijn kruin.

Sporten of werken na de haartransplantatie – 2 tot 3 maanden later

Naarmate de dagen en weken voorbij gaan, kun je de meeste activiteiten en werkzaamheden voorzichtig oppakken. Besteed daarbij voldoende aandacht aan je hoofd. Voorkom dat je je hoofd stoot en/of onbeschermd blootstelt aan stof en andere externe invloeden. De meeste (contact)sporten kun je 6 weken na de haartransplantatie weer volop doen. In overleg met de behandelend specialist kun je voor de haarimplantatie al een overzicht maken wanneer je de normale dagelijkse bezigheden kunt hervatten. Dit heeft enerzijds te maken met de mate van fysieke inspanning en anderzijds de manier waarop je lichaam herstelt na de ingreep. Vanaf 3 tot 4 maanden na de ingreep wordt nieuwe haargroei op de transplantatiegebieden zichtbaar. Deze ontwikkeling zet zich gestaag voort, tot het definitieve resultaat 9 tot 12 maanden na de haartransplantatie.

Individueel trainingsschema na een haartransplantatie

De genezingsduur na een haarimplantatie verschilt van persoon tot persoon. Als zodanig kan ook het patroon waarin je weer kunt sporten variëren. Naast de algemene richtlijnen die zeggen dat je sporten de eerste 6 weken op een laag pitje moet zetten, zijn er ook individuele adviezen en instructies. Het volledige behandeltraject neemt meer dan een jaar in beslag. Vaak is het prettig om al tijdens een consult bij een haartransplantatie specialist over het hervatten van je werk en sportieve activiteiten te praten. Zo kun je het moment van de ingreep in overleg met specialist afstemmen op het trainings- en/of wedstrijdschema waar je onderdeel van uitmaakt. Op deze manier kun je de haartransplantatie in alle rust en stilte voorbereiden en heb je voldoende tijd om de herstelperiode zo optimaal mogelijk door te brengen. Informatie over lichaamsbeweging en de mate waarin je na de ingreep actief bezig kunt zijn.

Belang van het opvolgen van de haartransplantatie nazorg instructies

Het belang van een vlotte herstelperiode is van invloed op het eindresultaat. Houd je zoveel mogelijk aan de tips die een specialist je geeft. Een aantal weken niet naar het sportveld of de sauna zorgen ervoor dat je straks tevreden bent met het resultaat van de ingreep. Wees terughoudend met het te snel hervatten van werkzaamheden of het deelnemen aan bijvoorbeeld een rugby wedstrijd.

In online reviews lees je hoe anderen de periode na de haartransplantatie hebben beleefd en hoe snel ze weer aan het werk zijn gegaan. Met een paar tijdelijke, kleine aanpassingen in je dagelijkse routine heb je levenslang plezier van de haartransplantatie die je hebt laten toepassen. Na 6 tot 8 weken kun je weer alles doen zoals je dat ook voor de ingreep hebt gedaan.