Eerlijk over aantallen grafts haartransplantatie
Eerlijk over aantallen grafts

Eerlijk over aantallen grafts

Als het gaat over haartransplantaties dan valt al snel het begrip ´grafts´. Wat verstaan we er precies onder? En hoeveel grafts zijn nodig voor een succesvolle haartransplantatie? Er zijn haarklinieken die schermen met zeer grote aantallen grafts. Maar hoe aannemelijk is dat eigenlijk?

Verwarring over aantallen grafts

We krijgen dagelijks geïnteresseerden in haartransplantatie op consult met vragen over aantallen haren/grafts. Ze willen een haartransplantatie ondergaan, maar het is onduidelijk wat ze precies kunnen verwachten. De ene kliniek spreekt van grafts, de andere van haren. Bovendien zijn er klinieken die steevast spreken over grote aantallen (3000-4000) grafts, tegenover 1500-2000 grafts bij andere klinieken. Telt de ene kliniek anders dan de andere?

Wat is een graft?

Een graft (of: hair follicular unit) is een minuscuul stukje weefsel dat een groepje haarzakjes (of: haarfollikels) bevat. Het aantal haren dat een graft bevat, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben grafts die 1 of 2 haren bevatten, andere mensen hebben grafts die 3 of 4 haren bevatten.

 

 

Aannames

Er zijn klinieken die werken met een standaard gemiddelde van 2,2 haren per graft. Omdat dit een gemiddelde is, zegt het niets over jouw (haar)situatie. Het aantal haren van jouw grafts ligt mogelijk hoger of lager dan 2,2.

 

Niet alleen grafts bepalen het succes

Hoewel het aantal grafts dat getransplanteerd wordt zeker bepalend is voor het resultaat en de prijs van een haartransplantatie, is het succes van een haartransplantatie afhankelijk van heel wat meer factoren. Ook de conditie van het donor- en ontvangstgebied, de expertise van de arts en de kwaliteit va de kliniek, het medisch team en de nazorg spelen een grote rol.

 

Eerlijk over aantallen grafts

Hoe bepalen we het aantal grafts?

Om te bepalen hoeveel grafts er nodig zijn voor jouw haarimplantatie, kijkt de arts naar het aanbod van donorhaar in het donorgebied en naar de grootte van het ontvangstgebied.

 

Arts Kristel van Herwijnen van Hair Science Clinic licht dit toe:

¨Er zijn klinieken die stellen dat een donorgebied standaard vijf- tot achtduizend grafts bevat. Omdat dit echter sterk verschilt per persoon, zijn wij  terughoudend met uitspraken hierover. Bovendien: niet alleen de hoeveelheid maar ook de kwaliteit van de donorharen is bepalend voor het succes van de haartransplantatie.¨

¨Daarnaast kan het ontvangstgebied sterk variëren in grootte: voor een transplantatie van haren naar bijvoorbeeld het wenkbrauwgebied zijn veel minder grafts nodig dan voor een volledig kale kruin.¨

Behoud van donorgebied

Ook je leeftijd en het verloop van jouw kaalheidsproces is belangrijk: naarmate je ouder wordt, kan kaalheid verder toenemen. Daarom is het niet verstandig om op jonge leeftijd een groot aantal van bijvoorbeeld 3000-4000 grafts te transplanteren, zoals dat vaak bij FUE gebeurt. Dat kan het donorgebied uitputten terwijl er – bij kaalheid die verder vordert – nieuwe kale plekken ontstaan.

 

Kleine puntvormige littekens en kale plekken je kunt overhouden aan een  FUE haartransplantatie met grote aantallen grafts

Toekomstig haarverlies

Onderga je op relatief jonge leeftijd een haartransplantatie, dan is het mogelijk dat je na de ingreep nog haar verliest op een ander deel van het hoofd en een aanvullende haartransplantatie wenselijk is. Dit is vaak het geval bij erfelijke kaalheid. Ervaren klinieken houden hier rekening mee, al kan het patroon van toekomstig haarverlies vaak niet met zekerheid voorspeld worden.

 

Lezen: haartransplantatie op jonge leeftijd, do or don´t?

Waarom zijn wij terughoudend over grote aantallen grafts?

Om uit te leggen waarom Hair Science Clinic het nooit heeft over ´grote aantallen grafts´ die in een keer getransplanteerd zouden worden, is een korte uitleg over de HST-techniek nodig.

 

HST (HaarStamcel Transplantatie) gebruikt, anders dan de veelgebruikte FUE-techniek, slechts een déél van het haarzakje – en niet het hele haarzakje. De haarstamcellen die zich bevinden in de getransplanteerde grafts zorgen in het ontvangstgebied voor nieuwe haargroei. Maar ook in het donorgebied zorgt het resterende deel van het haarzakje gewoon weer voor nieuw haar.

 

HST uitgelegd aan de hand van een animatievideo.

Unieke voordelen

Omdat HST precisie-instrumenten gebruikt (ultradunne naaldjes van 0,5 mm doorsnee) is de wondvorming minimaal. Dat betekent dat er weinig hersteltijd nodig is en nauwelijks littekenvorming optreedt. Ook het donorgebied herstelt snel, meestal binnen één week. Het resultaat van deze revolutionaire techniek is bovendien zeer natuurlijk en de inplant fijnmazig.

Eerlijk over aantallen grafts

Duurzame oplossing, geen quick fix

Arts Kristel van Herwijnen: ¨Door het kleine formaat doorsnede van onze naald zijn er bepaalde zones richting de nek en boven de oren waar wij de haren niet kunnen omzetten naar een bruikbare graft. Denk hierbij aan een appelboor: hoe kleiner die is, hoe lastiger om de exacte kern te bereiken¨

 

¨Met een (grotere) FUE-naald gaat dit wel, maar wij kiezen ervoor deze niet te gebruiken, vanwege de vele voordelen van HST: minimale littekenvorming, optimale veiligheid en natuurlijk resultaat. Om die reden is het bruikbare donorgebied bij HST altijd iets kleiner, al zoeken we wel de grens van het mogelijke op.¨

 

Anders dan andere klinieken

¨Een andere reden waarom wij iets minder grafts oogsten, is dat we zeer conservatief zijn met het gebruik van de zone onder de kruin als we daar nog haaruitval verwachten. We anticiperen dus op toekomstige haaruitval en bieden duurzame, langetermijnoplossingen. Dat doet zeker niet elke kliniek.¨

Haardichtheid bepalen

Een haartransplantatie is alleen mooi als het resultaat natuurlijk oogt. Belangrijk is dat de haardichtheid in verhouding staat met de rest van het haar. Het is niet mooi als bij een gemiddelde haardichtheid (waarbij je weinig hoofdhuid ziet) haar te transplanteren met een hoge haardichtheid.

 

Kristel van Herwijnen: ¨Haardichtheid kunnen we met speciale apparatuur bepalen. Het gaat vooral om het visuele effect dat we kunnen behalen bij een persoon. Daarom laten we tijdens consulten altijd veel voorbeelden zien. Zodat de cliënt een eerlijk beeld heeft over wat hij kan verwachten.¨

 

Eerlijk over aantallen grafts

Behaald resultaat met 1605 grafts, 9 maanden na de HST-behandeling

Haartransplantatie is een behandeling op maat

De arts beoordeelt primair de omvang van de kale of uitgedunde plekken en de kwaliteit van het donormateriaal. Ook de manier waarop de grafts verdeeld worden over het ontvangstgebied is van invloed op het eindresultaat van de haartransplantatie.

Gezond en natuurlijk resultaat

Haarspecialisten zoals de artsen van Hair Science Clinic hebben veel ervaring met het terugplaatsen van de geëxtraheerde grafts in de natuurlijke groeirichting.

Niet alle delen van het hoofd hebben dezelfde behoefte aan grafts. Op de ene plaats zijn meer grafts nodig voor een mooi resultaat dan op de andere plaatsen. De grafts worden zo verdeeld dat je haardos er natuurlijk en gezond uitziet.

Eerlijk over aantallen grafts

Niet reëel

Arts Kristel van Herwijnen: ¨We weten dat er klinieken zijn die hoge aantallen grafts en volledig dekkend resultaat beloven. Omdat het aantal benodigde grafts van zoveel persoonlijke factoren afhankelijk is, geven wij alleen tijdens een medisch consult een inschatting hiervan. ´Volledig dekkend´ is niet reëel, er is te allen tijde huid aanwezig tussen haren. Het kapsel en stylingsproducten spelen ook een rol in het uiteindelijke plaatje.¨

Realistische verwachtingen

¨Het doel van de haartransplantatie is het creëren van nieuwe haargroei op dun behaarde of kale gebieden. Tijdens een intake bespreken we uitvoerig de verwachtingen van de cliënt en geven we aan of die verwachting realistisch is of te rooskleurig. Om een goed beeld te geven van de mogelijke resultaten, laten we foto´s zien van eerdere haartransplantaties.¨

Zien: voor-na foto´s van haartransplantaties

 

Over het donorgebied

Hair Science Clinic is voorzichtig met het haargebied onder de kruin (de haarkrans), waar de grafts geoogst worden. Dat gebied willen we niet uitputten, met het oog op het behandelen van eventuele toekomstige haaruitval. Niet elke kliniek gaat hier zo behoedzaam mee om als wij. HST is de enige methode die zorgt voor haarbehoud in het donorgebied.

 

Kristel van Herwijnen: ¨Het teruggroeipercentage in het donorgebied ligt bij HST boven de 80%. Dit betekent dat we hetzelfde donorgebied meermaals kunnen gebruiken, maar niet eindeloos. Wij vinden het vooral belangrijk dat vóór de behandeling goed gekeken wordt of de wensen van de cliënt en mogelijkheden op elkaar aansluiten.¨

 

 

Verschillen in technieken

Daarnaast is er ook een verschil in techniek. Bij de FUE-techniek (Follikel Unit Extraction) wordt de hele follikel-unit getransplanteerd. Dat betekent dat de haartjes die eruit zijn gehaald niet teruggroeien op de plek waar ze vandaan kwamen. Bij de HST-techniek wordt slechts een deel van de follikel-unit getransplanteerd. Hierdoor is er minimale beschadiging van het donorgebied en zijn meerdere opeenvolgende behandelingen mogelijk.

Lezen: verschillen tussen haartransplantatietechnieken

 

Hair Science Institute ervaringen
Eerlijk over aantallen grafts

State of the art

Kies je voor een haartransplantatie volgens de HST-methode bij Hair Science Clinic, dan kies je voor state of the art: een wetenschappelijk gefundeerde behandeling, optimale betrouwbaarheid en levenslang resultaat. Het aantal grafts dat getransplanteerd wordt, bepaalt grotendeels de kosten van je behandeling.

Een persoonlijk behandelplan

In een vrijblijvend adviesgesprek krijg je persoonlijk advies, gerichte informatie en volop ruimte om vragen te stellen. Samen met de arts bespreek je de mogelijkheden, je wensen en verwachtingen. Op basis hiervan krijg je een eerlijk en realistisch beeld van wat een haartransplantatie voor jou kan betekenen.