Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kaalheid; gegeven of keuze?

Kaalheid; gegeven of keuze?

Het stereotiepe idee dat mannen slaven zijn van hun testosteron, een stoer en macho imago moeten hebben is gelukkig achterhaald. Mocht de echte man vroeger niet met z’n uiterlijk bezig zijn, tegenwoordig ligt dat heel anders. Gelukkig maar.

Al lang niet meer is uiterlijk het terrein van – alleen – vrouwen. Ook mannen willen er goed verzorgd bijlopen en zijn meer en meer met hun styling en imago bezig. Hoe ze eruit zien, vinden ze net zo belangrijk als vrouwen dat vinden.

Sportschool, orthodontie, cosmetica, sieraden, hippe gadgets en modieuze kleding zijn geaccepteerde instrumenten voor de uiterlijke vervolmaking van de man. Ook cosmetische ingrepen worden steeds normaler.

Volgens Amerikaanse statistieken is het aantal mannen dat daar cosmetische verrichtingen laat doen sinds 1997 met maar liefst 325 procent gestegen.

Zelfvertrouwen is aantrekkelijk

De groeiende aandacht voor uiterlijk wordt tegenwoordig vaak toegeschreven aan social media, maar is feitelijk van alle tijden. De intrinsieke motivatie om aantrekkelijk te zijn, is een biologische drang die van nature in elke mens aanwezig is. Als dit gevoel bevestigd wordt, ontstaat een enorm sterke emotie.

Het is een wetenschappelijk feit dat mensen die er goed uitzien, beter presteren op allerlei vlak. Een goede uitstraling geeft zelfvertrouwen en zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je sneller je doelen bereikt, of het nu gaat om relaties of carrière. Dat nastreven van goede looks is dus helemaal niet raar: het levert veel voordeel op.

Haar bepaalt

Je uiterlijke verschijning is een belangrijk onderdeel in de oordeelsvorming van mensen met wie je interacteert. Haardracht is daarin een bepalend element. Het is één van de eerste dingen waar mensen naar kijken en een uiting van je stijl en persoonlijkheid. Een maatpak, nieuwe sneakers of chique horloge dragen daar ook aan bij, maar zijn uiteindelijk maar hulpmiddelen. Vooral jouw fysieke vorm, met name je gezicht, bepaalt wie je bent. En je haar is gezichtsbepalend.

Zorgen om haarverlies

Het uiterlijk van de man is tegenwoordig belangrijker dan dat het was voor eerdere generaties. Ook mannen zelf beseffen dat. Met dat besef komen ook de zorgen over uiterlijk, wat eerder als een ´vrouwending´ werd beschouwd. Mannen maken zich druk over hun buik (58%), kaalheid (19%) en ‘moobs’, vetophopingen op de borst (19%). Ook maken ze zich zorgen om hun tanden (20%) en hun spieren (14%).

(bron: Daily Mail)

Een deel van die mannelijke flaws kan eigenhandig worden aangepakt, bijvoorbeeld in de sportschool, met een dieet of bij de tandarts. Haaruitval is echter niet op eigen houtje te ´verhelpen´. Toch hebben veel mannen hier wel degelijk problemen mee, zeker als ze er op jonge leeftjd mee te maken krijgen.

Langer jong

¨We leven langer en willen er langer jong uit blijven zien¨, zegt Berend van der Lei, hoogleraar esthetische chirurgie aan het UMC Groningen. ¨Vooral bij jonge mannen leidt haarverlies tot een forse aantasting van het zelfvertrouwen.¨

Cijfers over kaalheid

Haarverlies is een van de meest voorkomende én meest gevreesde uiterlijke verschijnselen waar een man mee te maken krijgt. Naast zeldzame vormen van acute haaruitval is er ‘gewone’ alopecia androgenica: door genetische aanleg veroorzaakte kaalheid. 90% van de westerse mannen heeft er genetisch aanleg voor en zo´n 80% krijgt er op enig moment in het leven mee te maken.

Wannéér de haaruitval toeslaat en hoe snel die verloopt, ligt aan de mate van activiteit van de verantwoordelijke genen. Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar. Bij Aziatische, Amerikaans-Indiaanse en Afrikaans-Amerikaanse mannen is de prevalentie lager.

Kaalheid; gegeven of keuze?

Natuurlijk zijn er mannen die hun kaalheid omarmen en er totaal geen probleem mee hebben. Good for them. Maar er is dus ook een aanzienlijke groep die er wél problemen mee heeft. Voor die mannen is het een zegen dat sleutelen aan het uiterlijk, cq. het aanpakken van haarverlies, steeds normaler wordt.

Een HaarStamcel Transplantatie (de enige methode die kaalheid écht verhelpt) is dan een manier om zelfvertrouwen te herstellen. Was kaal worden vroeger een gegeven, tegenwoordig is het een keuze, zo wordt wel gezegd.

Echte oplossing

Ook de alopeciavereniging signaleert dat mannen steeds vaker iets laten doen aan hun kaalheid. “De meeste mannen willen niet kaal worden en staan open voor oplossingen. Over toupetten werd altijd lacherig gedaan, maar met haartransplantaties is een echte oplossing bereikbaar geworden.”

Overleg met onze artsen, ook nu

Ben jij niet blij met je kaalheid? Boek een gratis, vrijblijvend adviesgesprek bij een van onze artsen. Je weet daarna precies wat jouw mogelijkheden zijn.

Kaalheid, gegeven of keuze? FAQ

Hair Science Clinic is specialist op het gebied van diverse haartransplantatie behandelingen. Onder andere de haartransplantatie is een veelvuldig uitgevoerde behandeling. Overweeg jij een behandeling of heb je hier een vraag over? Zie onderstaand de meest gestelde vragen.

1. Wat zijn de belangrijkste symptomen van mannelijke haaruitval?

Kaalheid bij mannen (ook bekend als genetisch haarverlies of alopecia androgenetica) is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen. Het ontwikkelt zich meestal heel geleidelijk, vaak met een kale plek op de kruin, diepere inhammen en een terugtrekkende haarlijn. Het is een probleem dat al in de puberteit kan ontstaan. De meeste mannen worden zich voor het eerst van het haarverlies bewust tussen het 25e en 40e levensjaar.

2. Hoe wordt mannelijke kaalheid veroorzaakt?

Erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het dihydrotestosteron (DHT) hormoon. DHT verstoort het haargroeiproces, waardoor de haarzakjes uiteindelijk afsterven en nieuwe haargroei onmogelijk is geworden.

3. Storen veel mannen zich aan haaruitval?

Vrijwel niemand blijft onberoerd bij het zien van haarverlies en de hoofdhuid die steeds beter zichtbaar wordt. Toch onderneemt niet iedereen direct actie. Enkele van de meest aantrekkelijke mannen ter wereld hebben, volgens vrouwelijke en mannelijke bronnen, weinig tot geen haar. Vind je het moeilijk om je kaalheid te accepteren, dan kun je tegenwoordig verschillende behandelingen succesvol toe laten passen.

4. Kan mannelijke haaruitval voorkomen worden?

Je kunt mannelijke kaalheid helaas niet voorkomen, alhoewel er wel manieren bestaan om het proces te vertragen en/of het haarverlies te verhullen.

5. Wat kan ik zelf doen?

Door veranderingen aan te brengen in je haarverzorgingsroutine en je algehele levensstijl kan het haarverlies in sommige gevallen verminderd worden. Behandel het overgebleven haar op een milde manier. Het gebeurt vaak dat mensen het haar te ruw behandelen. Gebruik een kam, geen borstel en vermijd het dragen van té strakke hoofddeksels. Kort haar minimaliseert het zichtbare verschil tussen kalende en niet-kalende gebieden. Lang haar heeft juist het tegenovergestelde effect. Kam je lange haar niet over een kale plek, dit is een verouderd idee dat je uitstraling geen goed doet. Kies voor uitgebalanceerde voeding met voldoende eiwitten. Eventueel kun je het gebruik van een haargroeimiddel met je huisarts bespreken.

6. Hoe snel verloopt het haarverlies?

Sommige mannen merken dat het haarverlies snel gaat en verliezen binnen 5 jaar al het haar. Mannelijke kaalheid verloopt in de meeste gevallen langzaam en strekt zich uit over een periode van enkele jaren tot langer dan 25 jaar.

7. Zijn kale mannen aantrekkelijk?

Mannen die volledig kaal zijn, worden zowel door vrouwen als mannen regelmatig als aantrekkelijk beschouwd. Dit in tegenstelling tot mannen die te maken hebben met diepe inhammen en/of een kalende kruin. Gedeeltelijke kaalheid wordt zelden als aantrekkelijk beschouwd.

8. Biedt een haartransplantatie een oplossing?

Haartransplantaties hebben tot doel nieuwe haargroei mogelijk te ontwikkelen op kale plekken. Het is een behandeling die zowel bij mannelijke als ook vrouwelijke kaalheid uitstekende resultaten biedt. Resultaten met een haartransplantatie zijn blijvend en permanent. Je geschiktheid wordt door een ervaren specialist beoordeelt.

9. Wordt het donorgebied kaal als gevolg van de haartransplantatie?

Nee. Hair Science Clinic heeft de HST methode ontwikkeld. Bijzonder aan deze techniek is dat slechts een klein deel van de haarfollikel (graft) – en niet het hele haarzakje – wordt geoogst uit het donorgebied. Dat minuscule stukje weefsel bevat voldoende stamcellen om in het ontvangstgebied nieuw haar te doen groeien. Oók in het donorgebied groeit het haar volledig terug. Zo blijven er geen kale plekken of littekens achter op het achterhoofd.

10. Biedt een haartransplantatie levenslange resultaten?

De resultaten van een haartransplantatie zijn blijvend. Na een geslaagde transplantatie blijven de behandelde haarzakjes in principe een leven lang nieuwe haren produceren. Overigens kan het haar naarmate je ouder wordt dunner worden. Dit is een gevolg van het lichamelijke verouderingsproces.

11. Wordt mijn haargroei na een haartransplantatie weer zoals vroeger?

De haartransplantatie maakt haargroei op kale(nde) plekken mogelijk. Je haardos ziet er gezond uit. Het is onrealistisch om een volle haardos, zoals in je jongere jeugdjaren, te verwachten.

12. Is een haartransplantatie een pijnlijke ingreep?

Nee, de ingreep wordt onder plaatselijke verdovingen uitgevoerd. Het enige wat als ongemakkelijk kan worden ervaren, is het zetten van de injecties met verdovingsvloeistof. Van het oogsten en terugplaatsen voel je niets.

13. Hoeveel kost het om kaalheid met een haartransplantatie te behandelen?

De kosten voor de ingreep liggen gemiddeld tussen € 4.500 en € 9.000. Bij uitgebreide behandelingen kan dit bedrag verder oplopen.

14. Kan ik rekenen op een kostvergoeding van mijn zorgverzekeraar?

Helaas niet. Zorgverzekeraars beschouwen een haartransplantatie als een cosmetische ingreep en hebben zeer beperkte vergoedingsmogelijkheden. Alleen in geval van een medische noodzaak kan (gedeeltelijke) vergoeding toegezegd worden. De voorwaarden kun je nalezen in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

15. Ik kan een haartransplantatie niet betalen, is er een alternatief beschikbaar?

Je kunt eventueel overwegen om gebruik te maken van de mogelijkheid om de haartransplantatie in termijnen te betalen. Hiervoor sluit je een doorlopend krediet of persoonlijke lening af bij een kredietmaatschappij. Wil je niet jarenlang maandelijks herinnerd worden aan de ingreep, dan kun je ook alternatieven als micro haar pigmentatie of het gebruik van een haargroeimiddel overwegen.

16. Hoe zijn de ervaringen met een haartransplantatie bij het Hair Science Clinic?

De meeste mannen die een haartransplantatie ondergaan zijn zeer tevreden over het verloop van de behandeling en het resultaat dat wordt bereikt. Voor een goed resultaat laat je de behandeling toepassen door een ervaren arts of specialist. Online vind je op verschillende websites video’s en ervaringsverhalen over de haartransplantatie.

17. Welke complicaties kunnen zich voor doen?

De haartransplantatie techniek betreft een relatief veilige behandeling. Toch blijft het een chirurgische ingreep waar risico’s aan verbonden zijn. Na de operatie is het behandelde gebied gezwollen en kunnen korstjes gevormd worden. Zelden is er sprake van nabloedingen, slechte wondgenezing, infecties en/of de vorming van littekens. Volg de adviezen van de behandelend arts op, hiermee wordt de kans op complicaties verder beperkt.

18. Heb ik direct een volle haardos?

Nee, dat is niet het geval. Enkele weken na de haartransplantatie vallen de getransplanteerde haren in fases eerst uit. Daarna pas komt nieuwe haargroei tot ontwikkeling. Bij de meeste haartransplantaties wordt het eindresultaat na 9 maanden zichtbaar.

19. Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een optimale haargroei?

De meeste mannen hebben aan één haartransplantatie genoeg voor een optimaal resultaat. Een enkele keer komt het voor dat iemand een twee ingreep laat toepassen om op deze manier de haardichtheid verder te vergroten. Veel hangt af van je eigen situatie en het beschikbare donormateriaal. Een specialist kan de mogelijkheden nader toelichten.

Plaats een reactie