Experienceblog: de haartransplantatie van Jeroen
Experienceblog: de haartransplantatie van Jeroen

Experienceblog: de haartransplantatie van Jeroen

Begin dit jaar moest onze eigen marketingmanager Jeroen eraan geloven: hij onderging een HST-haartransplantatie in onze Hair Science Clinic in Maastricht. We mochten hem de hele dag volgen. Lees hier zijn persoonlijke ervaring.

 

Marketingmanager Jeroen Remmel

Voor de behandeling

¨Ik had al vrij jong inhammen. Op mijn 22ste probeerde ik mijn beginnende kaalheid nog te camoufleren met mijn haarlokken, creatief gekam en haarlak, maar dat maakte het eigenlijk alleen maar erger zodra ik buiten liep en plots de wind opstak. Mijn haar werd dunner en dunner, de inhammen almaar dieper. Het maakte mij onzeker, ik was de hele dag bezig met hoe mijn haar zat. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee, dus ben ik mij gaan oriënteren op de mogelijkheden voor een haartransplantatie.

Het is zover

Door o.a. alle media-aandacht rondom de haartransplantatie van Gerard Joling, kwam ik uit bij de HST-techniek van Hair Science Institute. Zodoende plande ik in december 2011 mijn eerste adviesgesprek bij Hair Science Clinic in Maastricht. Het advies van dr. Coen Gho was destijds om te wachten, een haartransplantatie kwam nog te vroeg gezien het progressieve verloop van mijn terugtrekkende haargrens. Negen jaar later, is het dan zover. Een mooie bijkomstigheid is dat ik inmiddels in dienst ben als marketingmanager bij Hair Science Institute.¨

 

Jeroen vóór zijn HST-behandeling (links 2011, rechts 2019)

Nieuwe werkgever, nieuw haar

¨Door de jaren heen heb ik wel vaker overwogen om iets te doen aan mijn terugwijkende haargrens. Ik informeerde naar nieuwe trends zoals haarsystemen, maar kwam erachter dat dit een prijzige oplossing is en bovenal tijdelijk. Over haartransplantaties in Turkije hoorde ik wisselende berichten van vrienden: interessant geprijsde FUE-behandelingen voor grote hoeveelheden grafts, maar achteraf bleken de behandelingen niet bepaald pijnloos en met soms tegenvallende resultaten of uitgeput donorgebied tot gevolg. Dat weerhield mij er uiteindelijk van om de stap te zetten. Totdat de vraag kwam van mijn nieuwe werkgever, of ik een HST-haartransplantatie wilde ondergaan. Daar hoefde ik niet al te lang over na te denken.¨

07:30 uur | D-day

 

 

¨Op de behandeldag meld ik me stipt om 07:30 uur in onze kliniek in Maastricht.  Ik ben gerustgesteld, tijdens de intake die eerder heeft plaatsgevonden met technian Marleen en Dr. Coen Gho – hebben we mijn persoonlijke situatie, wensen en de behandeldag uitvoerig besproken. Toch blijft het spannend. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten en zie vooral op tegen het kaalscheren van mijn hoofd.¨

 

Technician Chantal maakt foto´s

 

 

¨Technician Chantal begint met het  maken van foto´s van mijn huidige haardos, en dus ook inhammen. Bedoeling is dat we over 9 maanden de voor- en nafoto’s naast elkaar kunnen leggen bij de eindbeoordeling. Dan start ze met het scheren van mijn hoofdhaar. Het gaat razendsnel, binnen anderhalve minuut is m´n hoofd kaal. Dat is even slikken. Gelukkig went het snel.¨

 

Hair Science Clinic

Kaal binnen anderhalve minuut… slik

 

08:00 uur | De extractie

 

Het échte werk begint: de extractie van de grafts of haarzakjes uit het donorgebied. Hiervoor lig ik op mijn buik in een comfortable stoel. Mijn hoofdhuid wordt plaatselijk verdoofd. Daar voel ik weinig van. Dan begint het eruit halen van de grafts, althans als ik Chantal moet geloven. Ik voel er zelf namelijk helemaal niets van. Het enige wat ik hoor is een ontspannend muziekje op de achtergrond en het voetpedaal waarmee technician Chantal de grafts telt. In ongeveer drie uur tijd worden 1650 grafts geextraheerd uit het donorgebied aan de achter- en zijkant van mijn hoofd. Tussendoor klets ik met Chantal en pauzeer ik met een lekker bakje fruit.

 

Het donorgebied direct na de behandeling


Gezonde break

 

De nieuwe haarlijn

Aan het eind van de ochtend, als alle grafts zijn geextraheerd, komt dr. Coen Gho erbij. Samen bepalen we mijn nieuwe haarlijn. De bedoeling is dat die er heel natuurlijk uit gaat zien en de vorm van mijn hoofd volgt. Dat is wat deze haartransplantatie eigenlijk doet: het verstevigen van mijn oorspronkelijke haarlijn.

 

Hair Science Clinic

Het bepalen van de nieuwe haarlijn

 

13:00 uur | De haartransplantatie

¨Na een heerlijke lunch met soep en een broodjes die pico bello smaken, begint het middagprogramma. De ´hoofdact´ van deze dag. Opnieuw krijg ik plaatselijke verdoving: ditmaal in het ontvangstgebied op mijn hoofd, waar eerst gaatjes voor de nieuwe grafts geprikt moeten worden. 1650 om precies te zijn. Dit keer lig ik op mijn rug in de behandelstoel.

Het prikken van de gaatjes voel ik totaal niet. Het hoort zich alleen een beetje gek aan: alsof je door vers gevallen sneeuw loopt. Even voelt dit alles aan als een dagje wellness, ik voel me relaxed, ben zojuist goed verzorgd en luister nu naar een lekker achtergrondmuziekje.

 

Experienceblog: de haartransplantatie van Jeroen

Het prepareren van het ontvangstgebied door Dr. Coen Gho

 

Je favo serie kijken op Netflix

Na een uur ´gaatjes prikken´ begint het plaatsen van de nieuwe grafts. Dit doen twee technicians (Stephanie en Yvette) tegelijk, samen goed voor 24 jaar ervaring binnen Hair Science Institute. Na een gezellig gesprek, wil ik de dames niet langer ‘lastigvallen’ tijdens het uitvoeren van dit precisiewerkje. Ik voel nog steeds niets van de ingreep en zet op een van de schermen boven mij een Netflix-serie op. Het terugplaatsen van de grafts duurt in totaal een kleine drie uur. Na afloop voel ik me prima, alleen een beetje dizzy van het lang stilliggen.

 

Spannend moment

Dan breekt een spannend moment aan: ik mag in de spiegel kijken om het eerste resultaat te zien. Gaaf! Het ontvangstgebied ziet er goed uit. Al is het nog wat rood, je ziet duidelijk de contouren van de nieuwe aanplant. Arts Coen komt erbij en vraagt hoe ik me voel : Prima! Pijnloos en op enkele verdovingen na totaal niet gevoelig. Er worden opnieuw foto´s gemaakt van alle kanten van mijn hoofd voor in het medische dossier.

 

 

Het donorgebied direct na behandeling

Het ontvangstgebied direct na behandeling

 

17:00 | Met instructies & verzorgingspakket naar huis

Inmiddels is het 17:00 uur geweest en ben ik bijna klaar. Eerst nog een uitgebreide instructie door Stefanie, over de nazorg thuis. Die is ontzettend belangrijk, wordt me op het hart gedrukt. Ik krijg een pakket mee naar huis: medicatie die de bloedtoevoer naar de nieuwe haarzakjes stimuleert, een spray en een coolpack tegen roodheid en zwelling binnen de eerste 48 uur . Geadviseerd wordt om het coolpack om de twee uur te gebruiken. Ik voel me nog steeds prima en rij zelf naar huis.

 

Hair Science Clinic

Ik rij zelf naar huis na de behandeling

 

Nieuwsgierig

Ook thuis weer een spannend moment. M´n vriendin, familie en vrienden zijn natuurlijk benieuwd naar mijn nieuwe haarlijn (al moeten de haren zelf nog gaan groeien). Gelukkig is de aanzet al duidelijk te zien. Die nacht slaap ik wat minder: de slaaphouding die is aanbevolen door mijn technician-collega´s voelt voor mijn doen onnatuurlijk en ik heb wat last van jeuk. Maar dat is ook het enige. Ik lig recht op mijn rug, met mijn hoofd rustend op een reiskussen om er zeker van te zijn dat niets mijn ontvangstgebied aanraakt. Ondanks dat de geïmplanteerde haren snel hechten, zijn de eerste 48 uur cruciaal is mij verteld.

 

Na een gebroken eerste nacht, werk ik daags na de behandeling gewoon op kantoor. Zo nu en dan zet ik mijn bureaustoel op ‘standje’ ligstoel en koel ik trouw mijn voorhoofd tussendoor ter voorkoming van zwelling door het wondvocht in mijn gelaat. Het advies is om de eerste dagen na de behandeling rustig aan te doen, zonder intensieve inspanning of blootstelling aan de zon. Het verbaast mij in positieve zin, hoe goed ik mij voel daags na de ingreep. Ze zwelling op mijn voorhoofd is minimaal en kan functioneren als normaal. Arts Coen checkt nog eens het resultaat en is tevreden.

 

 

 

De weken na de behandeling

Op dag 5 na de behandeling mag ik voor de eerste keer mijn haar wassen met shampoo. Een spannend en vreemd moment tegelijk. Met de nodige voorzichtig ga te werk, gevoelsmatig bang om iets fout te doen. Het voelt nog vreemd omdat ik minder gevoel heb in mijn hoofdhuid, maar dat is normaal zo is mij verzekerd. Na twee weken zijn de korstjes in het donor- en ontvangstgebied volledig geheeld en beginnen de getransplanteerde haren te groeien.

 

Dagje wellness

Achteraf is de ‘medische ingreep’ reuze meegevallen. De veelal zelf opgelegde ‘drempels’ blijken met de wetenschap van nu stukken lager of er zelf helemaal niet te zijn, neem nu mijn angst voor het kaal scheren. Nu denk ik; heb ik me daar zo druk over gemaakt?! De behandeldag is voor mij bijna gelijk aan een verzorgd dagje wellness, met een lekkere lunch, zonder pijn en met voldoende tijdverdrijf. Het is wel een lange zit, maar voor de arts en technicians is het heel wat intensiever dan voor de patiënt.

 

De maanden na de behandeling

De eerste weken na de behandeling kom ik weinig buiten, inmiddels heeft de intelligente lockdown als gevolg van corona haar intrede gedaan. De nieuwe haren beginnen te groeien, maar de haardos oogt nog dun.

 

Angstmomentje

Anderhalve maand na de ingreep bekruipt mij toch een bepaald gevoel van angst; de haaruitval die voorspeld en normaal is in deze fase, is nogal fors bij mij. Gelukkig weet dr. Coen Gho mij al snel gerust te stellen, de haaruitval is slechts tijdelijk en bij iedereen anders. Het is onderdeel van een natuurlijk proces na een haartransplantatie. Na ongeveer drie maanden groeien uit de haarwortels weer nieuwe haren, nu een stuk dikker. Ik zie nu duidelijk mijn nieuwe haarlijn terug.

 

Ik krijg positieve reacties uit mijn omgeving, al is het hele proces op dit moment (4 maanden na de haartransplantatie) nog niet voltooid. Het eindresultaat is pas na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden zichtbaar.

 

Bovenaanzicht van vóór, 1 dag ná t/m 3 maanden ná de HST-behandeling

 

Vooraanzicht van vóór, 1 dag ná t/m 3 maanden ná de HST-behandeling

 

Het resultaat 4 maanden ná de HST-behandeling,
nog enkele maanden te gaan tot het eindresultaat!

 

 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden na het lezen van deze experienceblog?

Denk jij na over het ondergaan van een HST-haartransplantatie? Dan is het aanvragen van een professioneel advies de eerste stap. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen krijg je een persoonlijk advies-op-maat, inzicht in de behandeling en in de kosten van een haartransplantatie. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Maak een afspraak!