Experienceblog: de haartransplantatie van Jeroen

De haartransplantatie van Jeroen

Begin dit jaar onderging Jeroen een HaarStamcel Transplantatie in onze Hair Science Clinic in Maastricht. We mochten hem de hele dag volgen. Lees hier over zijn persoonlijke ervaring.

Voor de behandeling

Al op vrij jonge leeftijd had ik last van serieuze inhammen. Ik was toen 22 en probeerde mijn beginnende kaalheid nog te camoufleren met mijn lange krullende haarlokken en vooral veel haarlak. Maar dat maakte het eigenlijk alleen maar erger, zodra ik buiten liep en de wind opstak, vlogen de juist zo camouflerende lokken vaak als één geheel de lucht in.

Mijn haarlijn werd dunner en dunner, de inhammen almaar dieper. Het maakte mij onzeker. De hele dag was ik bezig met de styling van mijn haar en omgevingsfactoren die dat konden beïnvloeden. Daar was ik op een gegeven moment klaar mee. En ben ik mij gaan oriënteren op de mogelijkheden voor haartransplantatie.

Eerste kennismaking

Door o.a. alle media-aandacht rondom de haartransplantatie van Gerard Joling, kwam ik uit bij de HST-methode van Hair Science Clinic. Zodoende plande ik eind december 2011 mijn eerste adviesgesprek bij Hair Science Clinic in Maastricht. Het advies van dr. Coen Gho was destijds om te wachten, een haartransplantatie kwam nog te vroeg gezien het progressieve verloop van mijn terugtrekkende haargrens. Negen jaar later, is het dan zover.

 

Jeroen Remmel Flaarisse Geleen

Jeroen vóór zijn HST-behandeling

Nieuwe werkgever, nieuw haar

Door de jaren heen heb ik wel vaker overwogen om iets te doen aan mijn terugwijkende haargrens. Ik informeerde naar nieuwe trends zoals haarsystemen, maar kwam erachter dat dit een prijzige oplossing is en bovenal tijdelijk. Ook het idee dat ik de eerste maanden na de haartransplantatie met een gemillimeterd kapsel door het leven zou moeten, beviel mij totaal niet.

Over haartransplantaties in Turkije hoorde ik wisselende berichten van vrienden: interessant geprijsde FUE-behandelingen voor grote hoeveelheden grafts, maar achteraf bleken de behandelingen niet bepaald pijnloos en met soms tegenvallende resultaten of uitgeput donorgebied tot gevolg. Dat weerhield mij er uiteindelijk van om de stap te zetten. Tot nu, het begin van de coronacrisis zorgde voor een vrijwel lege agenda. Het idee dat deze situatie nog wel eens lang zou kunnen aanhouden, het thuiswerken en het verminderde aantal sociale contacten gaf mij het vertrouwen om deze stap te zetten.

Een mooie bijkomstigheid is dat de haartransplantatie tevens geleid heeft tot een nieuwe baan, inmiddels ben ik in dienst als marketingmanager bij Hair Science Clinic.

07:30 uur | D-day

 

 

Binnenkomst

Op de behandeldag meld ik me stipt om 07:30 uur in onze kliniek in Maastricht.  Ik ben gerustgesteld, tijdens de intake die eerder heeft plaatsgevonden met technician Marleen en Dr. Coen Gho – hebben we mijn persoonlijke situatie, wensen en de behandeldag uitvoerig besproken. Toch blijft het spannend. Ik weet niet precies wat ik kan verwachten en zie vooral op tegen het kaalscheren van mijn hoofd.

 

Technician Chantal maakt foto´s

 

favicon HSI zwart

Scheren, wellicht vooraf de grootste drempel

Technician Chantal begint met het  maken van foto´s van mijn huidige haardos, en dus ook inhammen. Bedoeling is dat we over 9 maanden de voor- en nafoto’s naast elkaar kunnen leggen bij de eindbeoordeling. Dan start ze met het scheren van mijn hoofdhaar. Het gaat razendsnel, binnen anderhalve minuut is m´n hoofd kaal. Dat is even slikken. Gelukkig went het snel.

 

Hair Science Clinic

Eenmaal kaalgeschoren begint het echte werk

08:00 uur | De extractie

Plaatselijke verdoving

Het échte werk begint: het splitsen en extraheren van de grafts uit het donorgebied. Hiervoor lig ik op mijn buik in een comfortabele stoel. Mijn hoofdhuid wordt plaatselijk verdoofd. Dan begint het eruit halen van de grafts, althans als ik Chantal moet geloven. Ik voel er zelf namelijk helemaal niets van. Het enige wat ik hoor is een ontspannend muziekje op de achtergrond en het voetpedaal waarmee technician Chantal de grafts telt. In ongeveer drie uur tijd worden 1650 grafts ‘geoogst’ uit het donorgebied aan de achter- en zijkant van mijn hoofd. Tussendoor klets ik met Chantal en pauzeer ik met een verfrissend bakje fruit.

 


Gezonde break

 

favicon HSI zwart

De nieuwe haarlijn

Aan het eind van de ochtend, als alle grafts zijn geëxtraheerd, komt dr. Coen Gho erbij. Samen bepalen we de definitieve lijn van de in te planten nieuwe haargrens. De bedoeling is dat die er zo natuurlijk mogelijk gaat uitzien en de vorm van mijn hoofd volgt. Dat is wat deze haartransplantatie eigenlijk doet: het verstevigen en opvullen van mijn oorspronkelijke haarlijn.

 

Hair Science Clinic

Het bepalen en tekenen van de nieuwe haarlijn

13:00 uur | De haartransplantatie

Na een overheerlijke lunch met soep en een broodjes, begint het middagprogramma. De ´hoofdact´ van deze dag. Opnieuw krijg ik plaatselijke verdoving: ditmaal in het ontvangstgebied, het kalende gebied zeg maar. Eerst worden gaatjes voor de nieuwe grafts geprikt. 1650 om precies te zijn. Dit keer lig ik op mijn rug in de behandelstoel.

Ook nu ervaar ik geen enkele vorm van ongemak. Het hoort zich alleen een beetje gek aan: alsof je door vers gevallen sneeuw loopt. Even voelt dit alles aan als een dagje wellness, ik voel me relaxed, ben zojuist goed verzorgd en luister nu naar een lekker achtergrondmuziekje.

 

Experienceblog: de haartransplantatie van Jeroen

Het prepareren van het ontvangstgebied door Dr. Coen Gho

 

favicon HSI zwart

Je favo serie kijken op Netflix

Na een uur ´gaatjes prikken´ begint het plaatsen van de nieuwe grafts. Dit gebeurt door twee technicians (Stephanie en Yvette) tegelijk, samen goed voor 24 jaar ervaring binnen Hair Science Clinic. Na een gezellig gesprek, wil ik de dames niet langer ‘storen’ tijdens het uitvoeren van dit precisiewerkje. Ik zoek mijn afleiding in een van de schermen boven de behandelstoel, waar ik een Netflix-serie heb ingestart. Het terugplaatsen van de grafts duurt in totaal een kleine drie uur. Na afloop voel ik mij verbazingwekkend fit, alleen een beetje dizzy van het lang stilliggen.

Spannend moment

Dan breekt een spannend moment aan: ik mag voor het eerst sinds deze ochtend in de spiegel kijken om het resultaat van de ingreep te zien. Gaaf! Het ontvangstgebied ziet er goed uit. Al is het nog wat rood, je ziet duidelijk de contouren van de nieuwe aanplant. Dr. Coen Gho vraagt hoe ik me voel : Prima! Pijnloos en op enkele verdovingen na alles behalve ongemakkelijk.

Ter afronding van de ingreep worden opnieuw foto´s gemaakt van de verschillende zijden, voor in het medische dossier.

 

Het donorgebied direct na behandeling

Het ontvangstgebied direct na behandeling

17:00 | Richting huiswaarts

Nazorginstructies & verzorgingspakket

Inmiddels is het 17:00 uur geweest en komt de ingreep ten einde. Eerst nog een uitgebreide instructie door Stefanie, over de nazorg thuis. Opvolging is ontzettend belangrijk, wordt me op het hart gedrukt. Ik krijg een pakket mee naar huis: medicatie die de bloedtoevoer naar de nieuwe haarzakjes stimuleert, een spray, nekkussentje en een coolpack tegen eventuele roodheid en zwelling binnen de eerste 48 uur. Geadviseerd wordt om het coolpack uit voorzorg om de twee uur te gebruiken. Eenmaal in de auto, rijd ik zelfstandig naar huis.

 

Hair Science Clinic

Ik rij zelf naar huis na de behandeling

 

favicon HSI zwart

Nieuwsgierig

Thuis aangekomen volgt het volgende enerverende moment. Vriendin, familie en vrienden zijn uiterst benieuwd naar de eerste zichtbare resultaten. De aanzet van de nieuwe haarlijn is al duidelijk te zien, al moeten de haren zelf in de aankomende maanden nog gaan groeien.

Die nacht slaap ik onrustig: de slaaphouding die is aanbevolen voelt – voor mijn doen – onnatuurlijk. Ook heb ik al last van beginnende jeuk.  Ik lig recht op mijn rug, met mijn hoofd rustend op een reiskussentje om er zeker van te zijn dat niets mijn zojuist ingeplante ontvangstgebied aanraakt. Ondanks dat de geïmplanteerde haren snel hechten, zijn de eerste 48 uur cruciaal.

Gewoon normaal

Na een gebroken eerste nacht, werk ik daags na de behandeling gewoon op kantoor in Maastricht. Zo nu en dan zet ik mijn bureaustoel op ‘standje’ ligstoel en koel ik trouw mijn voorhoofd tussendoor, ter voorkoming van mogelijke zwelling door het wondvocht in mijn gelaat. Het advies is om de eerste dagen na de behandeling rustig aan te doen, zonder intensieve inspanning of blootstelling aan de zon. Het verbaast mij in positieve zin, hoe goed ik mij voel daags na de ingreep. De zwelling op mijn voorhoofd is minimaal en ik kan functioneren als normaal.

De weken na de behandeling

Op dag 5 na de behandeling mag ik voor de eerste keer mijn haren wassen met shampoo. Een bijzonder moment. Met de nodige voorzichtigheid ga ik  te werk, gevoelsmatig bang om iets fout te doen. De hoofdhuid voelt nog vreemd, omdat het gevoel nog niet volledig is teruggekeerd. Maar dat is normaal zo vlak na de ingreep. Het herstel verloopt zeer snel en zonder problemen. Na twee weken zijn de korstjes in het donor- en ontvangstgebied volledig geheeld en beginnen de getransplanteerde haren te groeien.

Dagje wellness

Achteraf is de ‘medische ingreep’ reuze meegevallen. De veelal zelf opgelegde ‘drempels’ blijken met de wetenschap van nu volstrekt onnodig te zijn geweest. Neem nu de angst voor het kaal scheren. Achteraf denk ik; heb ik me daar zo druk over gemaakt?! De behandeldag is voor mij bijna gelijk aan een dagje wellness. Oké het is een lange zit, maar je wordt als een koning behandeld.

De maanden na de behandeling

De eerste weken na de behandeling kom ik weinig buiten. Inmiddels heeft de intelligente lockdown als gevolg van COVID19 haar intrede gedaan. De nieuwe haren groeien gestaag, maar de haardos oogt nog dun.

Getransplanteerde haren vallen uit

Anderhalve maand na de ingreep bekruipt mij een bepaald gevoel van angst; de geleidelijke haaruitval die normaal is in deze fase, is nogal fors in mijn geval. Gelukkig weet dr. Coen Gho mij al snel gerust te stellen. Het is onderdeel van een natuurlijk proces na een haartransplantatie. De haaruitval is slechts tijdelijk en bij iedereen anders. Tijdens deze uitval-fase valt het getransplanteerde haar uit en blijft het haarzakje ongeveer 3 maanden zonder haar. Na 3 maanden groeien uit de haarwortels weer nieuwe haren, nu een stuk dikker.

Stap voor stap

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en krijg ik veel positieve reacties op (het openbaar delen van) de ingreep en de eerste zichtbare blijvende resultaten. Dat sterkt het vertrouwen, ook al is mijn nieuwe coupe nog ‘in progress’. Het haar groeit centimeter voor centimeter en neemt naar mate de maanden verstrijken meer volume en dichtheid aan.

 

Aangezien ik van kleins af aan mijn haren altijd ‘lang’ gedragen heb, was het een prettig gevoel om na 5 maanden weer een haardos van formaat te hebben. Iets dat mijn zelfvertrouwen goed kon gebruiken, al lopend over pittoreske pleintjes, zonovergoten strandjes en zittend op stijlvolle terrasjes; als antwoord op de Italiaanse machocultuur. Nu, na een volledige haargroeicyclus van 9 maanden is het ‘echte’ eindresultaat goed zichtbaar. Ik kan niet anders stellen dan dat ik zéér te spreken ben over de wijze waarop ik behandeld ben, de kundigheid en persoonlijke betrokkenheid van de artsen en technicians en tot slot het prachtige eindresultaat. Een schitterende natuurlijke haarlijn met een mooie haardichtheid, waardoor het vrijwel niet zichtbaar is voor iemand zie mijn eerdere situatie niet kent dat ik een haartransplantatie ondergaan heb.

 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Denk jij na over het ondergaan van een HST-haartransplantatie? Dan is het aanvragen van een professioneel advies de eerste stap. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen krijg je een persoonlijk advies-op-maat, inzicht in de behandeling en in de kosten van een haartransplantatie. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Maak een afspraak!