Haartransplantatie Turkije risico

Zoek je informatie over haartransplantatie Turkije risico’s? Cosmetisch en chirurgisch toerisme is een miljoenen industrie. Of je nu op zoek bent naar een haartransplantatie, liposuctie of facelift, de kosten voor dit soort behandelingen in Turkije zijn meestal lager dan in Nederland. Hoewel het waar is dat je de kans hebt om een behoorlijk bedrag te besparen door een reis naar Turkije te maken, kun je jezelf ook vragen stellen over de risico’s die aan een haartransplantatie in Turkije verbonden zijn.

Belangrijke zaken met betrekking tot de haartransplantatie

Alhoewel een haartransplantatie tot de meest toegepaste, routine matige cosmetische ingrepen behoort, vereist het proces de kennis en vaardigheden van een specialist. De techniek die wordt toegepast is van invloed op het resultaat. Een haartransplantatie is een ingreep die verschillende kenmerken, voor- en nadelen heeft. De manier waarop de grafts uit het donorgebied worden gehaald, is van invloed op de herstelperiode. In Turkije worden zowel de FUT-, als FUE-methode aangeboden. De procedure is niet alleen complex, maar vereist een vaste hand. Dit is helaas bij sommige haarklinieken in Turkije niet het geval.

Haartransplantatie risico’s in Turkije

Een van de meest gemelde pijnpunten bij het overwegen van een haartransplantatie in Turkije is dat veel haarklinieken misleidende marketingtrucs toepassen. Waar online brochures vermelden dat de werkzame haarchirurgen zijn geregistreerd bij de ISHRS, is dat niet altijd het geval. Integendeel, de goedkope procedure wordt in plaats daarvan uitgevoerd door beginnend haarchirurgen of haartransplantatie assistenten. Ook als een praktijk wel een ervaren specialist ter plaatse heeft, wordt deze pas ingeschakeld als er iets in de behandeling misgaat. Je zit niet ontspannen of comfortabel in een behandelstoel als je weet dat je met een onervaren specialist hebt te maken. De keuze voor een goedkope haartransplantatie in Turkije weegt dan niet op tegen de risico’s en bijwerkingen.

Wat kan er verkeerd gaan?

Hoewel de risico’s van een haartransplantatie relatief beperkt zijn, zijn ze altijd op de achtergrond aanwezig. Gekwalificeerde, ervaren specialisten beschikken over de medische expertise om deze risico’s tot een minimum te beperken. Dat begint al tijdens het consult, waarin de ingreep en bijwerkingen uitgebreid worden toegelicht. Een van de risico’s is dat het haar, dat getransplanteerd wordt in de verkeerde groeirichting wordt geplaatst, waardoor het resultaat onnatuurlijk is. Andere bijwerkingen zijn zwellingen, nabloedingen, korstvorming, jeuk, slechte wondgenezing, infecties en littekens. Een ervaren behandelaar geeft je voor de ingreep verzorgingsinstructies die je na de haartransplantatie kunt toepassen. Met het opvolgen van de tips heb je een positieve invloed op het resultaat.

Extra risico’s haartransplantatie in Turkije

Van onervaren en onkundige specialisten is bekend dat ze transplantaten in onnatuurlijke hoeken terugplaatsen. Hierdoor kun je een onnatuurlijke haargroei hebben, die later gecorrigeerd moet worden. Een ander feit is dat Turkse haarklinieken grote aantallen haarzakjes verplaatsen. Waar dit aantal bij Nederlandse haarklinieken gemiddeld 2.000 bedraagt, transplanteren Turkse haarklinieken 3.500 tot 4.000 grafts. Het donorgebied wordt hierdoor overmatig belast vaak met een zichtbare hoofdhuid tot gevolg. De verwijderde haarzakjes groeien niet terug en je kunt in de toekomst geen aanvullende behandeling meer ondergaan. De kunst van een succesvolle haartransplantatie is dat met het juiste aantal haarzakjes een natuurlijke haargroei wordt gecreëerd, zonder dat daarbij al het donormateriaal tegelijkertijd wordt gebruikt.

Aantrekkingskracht Turkije

Mensen met dunner wordend haar of kalende plekken op de hoofdhuid wenden zich vaak tot een haartransplantatie om het probleem van haarverlies aan te pakken. Hoewel er verspreid over Turkije honderden gecertificeerde haarklinieken zijn, slaagt de ingreep niet altijd. De goedkope tarieven en de korte wachtlijsten zijn voor veel mensen reden om een haartransplantatie in Turkije te ondergaan. Voordelen van een haartransplantatie in Turkije:

 • Goedkope haartransplantatie. De ingreep in Turkije is significant goedkoper dan in West-Europa. Lage lonen en lagere vaste lasten liggen hieraan ten grondslag.
 • Aantrekkelijke all-in pakketten. Om patiënten aan te moedigen naar Turkije te komen, bieden Turkse haarklinieken complete all-in pakketten aan waarin ook transfers, hotelovernachtingen, medicatie en nazorg zijn inbegrepen.
 • Combinatie met citytrip of strandvakantie. Je kunt de haartransplantatie combineren met een korte of langere vakantie in Turkije.

Risico’s en nadelen haartransplantatie Turkije

Wanneer je kijkt naar de voordelen die een haartransplantatie in Turkije heeft, lijkt het op het eerste gezicht wellicht een goed idee. Er zijn echter risico’s en nadelen waarvan iedereen die een haartransplantatie overweegt goed van doordrongen moet zijn, voordat je haarkliniek kiest.

 • Gebrek aan gekwalificeerd personeel. Niet elke procedure wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde chirurg met de juiste opleiding en ervaring om complicaties, die zich tijdens de ingreep voordoen, te behandelen.
 • Verouderde technologie. Een aantal klinieken is gericht op kostenbesparingen en beschikt daardoor niet over moderne behandelapparatuur.
 • Ondermaatse procedures. De Turkse wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne en gezondheidszorg zijn van een andere standaard dan in Nederland. Niet elke actieve kliniek voldoet aan de voorschriften.
 • Moeilijkheden nazorg. Nazorg is lastig als een kliniek geen samenwerkingsverband of vestiging in Nederland heeft.
 • Geen persoonlijk consult. Niet elke haarkliniek heeft de gelegenheid voor een consult. Dit geeft je weinig kans om vertrouwt te raken met de specialist.

Risico’s niet gecertificeerde Turkse haarklinieken

De ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery, waarschuwt al enige jaren voor mogelijk ernstige risico’s wanneer een haartransplantatie door onervaren, niet gekwalificeerde specialisten wordt uitgevoerd. Ondanks waarschuwingen zien Nederlandse haartransplantatie specialisten regelmatig complicaties van haartransplantaties die in andere landen zijn gedaan. Gevaren van haartransplantaties in niet gecertificeerde klinieken zijn:

 • Het in gevaar brengen van je algemene gezondheid.
 • Gebrek aan aansprakelijkheid.
 • Onjuiste plaatsing van de haarzakjes.
 • Transplantaten die in de verkeerde groeirichting geplaatst worden.
 • Op foutieve wijze extraheren van de haarzakjes.
 • Overbelasting donorgebied.

Risico’s niet gecertificeerde Turkse haarklinieken

De ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery, waarschuwt al enige jaren voor mogelijk ernstige risico’s wanneer een haartransplantatie door onervaren, niet gekwalificeerde specialisten wordt uitgevoerd. Ondanks waarschuwingen zien Nederlandse haartransplantatie specialisten regelmatig complicaties van haartransplantaties die in andere landen zijn gedaan. Gevaren van haartransplantaties in niet gecertificeerde klinieken zijn:

 • Het in gevaar brengen van je algemene gezondheid.
 • Gebrek aan aansprakelijkheid.
 • Onjuiste plaatsing van de haarzakjes.
 • Transplantaten die in de verkeerde groeirichting geplaatst worden.
 • Op foutieve wijze extraheren van de haarzakjes.
 • Overbelasting donorgebied.

Haartransplantatie Turkije risico – FAQ

De ingreep zelf is relatief veilig. De meeste patiënten vliegen binnen 24 uur na de ingreep weer terug naar huis. Dit is in principe niet van invloed op het resultaat. Al kun je soms te maken hebben met lichte hoofdpijn na de ingreep. Volg thuis de instructies van de specialist op en voorkom complicaties zoals infecties.

De meldingen van sterfgevallen tijdens een haarimplantatie zijn zeldzaam. Als iemand komt te overlijden tijdens de ingreep, is dit hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de onderliggende gezondheidstoestand en/of bepaalde aandoeningen waar geen melding van is gemaakt.

De ingreep biedt een oplossing bij erfelijke haaruitval en blijvend haarverlies. Als je last hebt van tijdelijke haaruitval, is een haartransplantatie meestal geen geschikte behandeling. Tijdelijk haarverlies herstelt zich binnen een paar maanden na de traumatische of stresserende gebeurtenis.

De getransplanteerde haren vallen na enkele weken uit. De haarzakjes komen in de rustfase en gaan na een paar maanden nieuwe haren produceren. De niet behandelde gebieden blijven gevoelig voor de invloed van het DHT-hormoon.

Mensen die de operatie hebben ondergaan, ervaren dit doorgaans niet als een pijnlijke behandeling. Het oogsten en terugplaatsen van de haarzakjes gebeurt onder plaatselijke verdovingen. Na de ingreep kan korte tijd napijn optreden. Met een paracetamol is de pijn goed te beheersen.

Mogelijke bijwerkingen zijn nabloedingen, korstvorming, jeuk, littekens of zwellingen op de huid en blauwe plekken rond de ogen. In zeldzame gevallen ontstaan infecties die behandeld moeten worden om erger te voorkomen. Als je je aan de instructies houdt en het haar en de hoofdhuid goed verzorgt, is de kans op bijwerkingen klein.

Om een natuurlijk resultaat te behalen, bekijkt een specialist de ernst van het haarverlies en het donormateriaal voor de ingreep. Zeker bij mensen jonger dan 25 jaar is het lastig om het verloop van de haaruitval te voorspellen. Het kan nodig zijn om jaren later een extra ingreep te laten doen. Haartransplantaties worden alleen bij volwassenen gedaan.

Ja, ook bij de FUE behandeltechniek is er altijd sprake van kleine littekentjes. Als je de huid na de ingreep openkrabt, kan als gevolg van de verwondingen ook littekenweefsel ontstaan.

Nee, de risico’s op bijwerkingen en complicaties zijn bij iedereen gelijk. Veel hangt af van je lichamelijke herstelvermogen en pijngrens.

De prijs kan invloed hebben op de kwaliteit. Dit is echter niet altijd het geval. Zolang je kiest voor een ervaren arts en je je grondig voorbereidt, kun je achteraf waarscjhijnlijk met een tevreden gevoel terugkijken op het behandeltraject. Het hebben van vertrouwen in de arts is daarbij onmisbaar. Als je ontspannen in de behandelstoel ligt, werkt dat ook voor haarchirurg en assistenten prettiger.

Voorkom een teleurstelling

Wil je ondanks het risico op bijwerkingen en complicaties toch een haartransplantatie in Turkije toe laten passen? Bereid je dan goed voor en laat jezelf door meerdere consulenten voorlichten. Kennismaken met een haarkliniek geeft je een idee van de werkwijze. Let op de manier waarop een consult verloopt en hoe je vragen worden beantwoord. Alleen door middel van een persoonlijke ontmoeting, weet je of er sprake is van een vertrouwt gevoel of dat je jezelf niet helemaal op je gemak voelt. Je intuïtie kan een teleurstelling helpen voorkomen.