Cosmetica en haaruitval

De invloed van cosmetica op haaruitval en haargroei

Cosmetica en haaruitval

Er zijn tal van behandelingen en producten op de markt voor onze haren. Sommige producten met de intentie om de conditie van het haar te verbeteren. Anderen producten zijn belangrijk voor de styling van het haar, zoals haarlak en haarverf. Daarnaast zijn er behandelingen die de structuur van het haar veranderen, zoals permanenten en watergolven. Sommige behandelingen en producten hebben echter een negatieve invloed op de conditie van het haar. Recente studies tonen aan dat bepaalde producten die verwerkt zijn in cosmetica en zonnecremes een rol spelen bij haarverlies.

Zo linken steeds meer onderzoeken het gebruik van de stof oxybenzone (veelgebruikt in onder meer zonnebrandcremes) aan frontale fibroserende alopecia (FFA).

Of haargroeimiddelen werken hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Het vaststellen van de oorzaak van het haarverlies is daarom altijd de eerste stap van een behandeling. Beginnende mannelijke kaalheid kan soms worden afgeremd door bepaalde haargroeimiddelen, zoals Finasteride. Aan dit soort middelen kleven echter de nodige risico´s, zoals hier te lezen is. Ook mogen deze middelen nooit aan vrouwen worden voorgeschreven. Vrouwelijke haaruitval kan soms met de Diane pil en Minoxidil behandeld worden.

Overweeg je het gebruik van een haargroeimiddel? Laat je altijd voorlichten door uw huisarts en/of dermatoloog. Weeg daarnaast de voor- en nadelen altijd goed tegen elkaar af, omdat haargroeimiddelen serieuze bijwerkingen kunnen hebben.