Cosmetica en haaruitval

De invloed van cosmetica op haaruitval en haargroei

Cosmetica en haaruitval

Er zijn tal van behandelingen en producten op de markt voor onze haren. Sommige producten zijn bedoeld om de conditie van het haar te verbeteren. Andere gebruiken we om ons haar te stylen, zoals haarlak en haarverf. Daarnaast zijn er behandelingen die de structuur van het haar veranderen, zoals permanenten en watergolven.

 

cosmetica en haaruitval

 

Sommige behandelingen en producten hebben een negatieve invloed op de conditie van het haar. Recente studies tonen aan dat bepaalde producten die verwerkt zijn in cosmetica en zonnecremes een rol spelen bij haarverlies.

Zo linken steeds meer onderzoeken het gebruik van de stof oxybenzone (veelgebruikt in onder meer zonnebrandcremes) aan frontale fibroserende alopecia (FFA).

Lees: zeker 4 op de 10 vrouwen krijgen te maken met kaalheid

 

 

Haargroeimiddelen

Met haargroeimiddelen wordt geprobeerd kaalheid te bestrijden. Van een klein aantal middelen is de werkzaamheid in wetenschappelijke onderzoeken aangetoond, zoals Finasteride, Minoxidil, Ketoconazol en Dutasteride.

 

Veel middelen die als haargroeimiddel worden verkocht, zijn helaas onwerkzaam. Bij de middelen waarvan de klinische werkzaamheid is aangetoond, is het effect meestal beperkt. Het ´aanslaan´ van het middel wisselt per persoon. Bij het staken van de behandeling gaat het teruggegroeide haar meestal weer verloren.

Risico´s

Of haargroeimiddelen werken hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Het vaststellen van de oorzaak van het haarverlies is daarom altijd de eerste stap van een behandeling.

Beginnende mannelijke kaalheid kan soms worden afgeremd door bepaalde haargroeimiddelen, zoals Finasteride. Aan dit soort middelen kleven echter de nodige risico´s.  Daarom mogen vrouwen deze middelen niet gebruiken. Bij vrouwelijke haaruitval is soms behandeling met de Diane-pil en Minoxidil mogelijk.Lees: de risico´s van Finasteride

 

Vraag deskundig advies

Overweeg je het gebruik van een haargroeimiddel? Laat je altijd voorlichten door een medisch expert. Weeg daarnaast de voor- en nadelen altijd goed tegen elkaar af, omdat haargroeimiddelen serieuze bijwerkingen kunnen hebben.

 

artsen Drs. Wing Yuen en Drs. Stefania Stana

 

Een goede diagnose is de basis voor elke behandeling tegen kaalheid. Maak een afspraak voor een gratis, vrijblijvende afspraak met een van onze artsen.