Haartransplantatie? Denk ook aan de downtime erna! Hair Science Clinic
Haartransplantatie? Denk ook aan de downtime erna!

Haartransplantatie? Denk ook aan de downtime erna!

De meestgebruikte haartransplantatietechnieken van dit moment zijn Follicular Unit Extraction (FUE) en HaarStamcel Transplantatie (HST). Hoewel beide technieken gebaseerd zijn op hetzelfde principe – haren extraheren en vervolgens op een nieuwe plek implanteren – zijn er grote verschillen in kwaliteit, veiligheid en resultaten. Nóg een groot verschil is de downtime na behandeling: die is bij HST aanzienlijk korter dan bij FUE.

 

Dagen versus weken

Na een haartransplantatie is het normaal dat er enige downtime is. Vaak geven haartransplantatieklinieken aan dat het herstelproces enkele weken in beslag neemt. De hersteltijd die nodig is, heeft echter ook te maken met de methode die wordt toegepast bij de haartransplantatie: bij HST is de downtime enkele dagen, bij FUE is dit minimaal enkele weken.

 

Verschillen in downtime

FUE

Relatief grote wondjes

Littekenvorming

Pijnlijke herstelperiode

Aanzienlijke downtime

2-3 weken herstel

 

HST

Minimale wondvorming

Geen littekenvorming

Pijnloze herstelperiode

Minimale downtime

5-7 dagen herstel

 

Bij elke vorm van haartransplantatie worden donor- en ontvangstgebied tijdens de ingreep plaatselijk verdoofd. Hierbij zijn er verschillen in pijnervaring. Soms ervaren mensen de verdoving als pijnlijk. Bijvoorbeeld omdat grove apparatuur wordt gebruikt en/of de behandelaar weinig zachtzinnig te werk gaat.

 

Hoe groter de wondjes, hoe langer het herstel

Het verschil in hersteltijd na de ingreep heeft alles te maken met de techniek die wordt gebruikt voor de haartransplantatie. Bij FUE worden hele haarzakjes geëxtraheerd waardoor de incisies (wondjes) relatief groot zijn. Dit zorgt voor een hersteltijd van minimaal enkele weken. De relatief grote wondjes zijn ook de reden waarom bij FUE vaak puntvormige littekens achterblijven in het donorgebied, die bij kort haar zichtbaar zijn.

 

Haartransplantatie? Denk ook aan de downtime erna!

HST: minimaal discomfort

HST is een fijnmaziger techniek, waarbij slechts een deel van het haarzakje – in plaats van een compleet haarzakje – wordt geëxtraheerd. De stamcellen in dit deeltje zorgen voor nieuwe haargroei in het ontvangstgebied. De achtergebleven stamcellen zorgen voor een vrijwel volledig herstel van haargroei in het donorgebied. HST kent dus vrijwel geen littekenvorming. Omdat de techniek zo fijnmazig is en werkt met precisie-instrumenten, ervaar je als patiënt nauwelijks pijn.

 

Therapie voor brandwondenpatiënten

Van het extraheren en terugplaatsen van de grafts voel je niets, je huid is immers verdoofd. Bij het verdoven worden minuscule naaldjes gebruikt die ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk voelt. Sterker nog: één van de uitgangspunten van HST, ooit ontwikkeld als therapie voor haarherstel bij brandwondenpatiënten, is het minimale discomfort tijdens en na de ingreep. De verdoving is het enige onderdeel van een HST-behandeling dat sommigen als ‘gevoelig’ omschrijven. De meeste cliënten ervaren een HST-behandeling als aangenaam. Sommigen omschrijven het zelfs als een ‘wellness-ervaring’.

Snel herstel

Als gevolg van de delicate HST-aanpak hechten de getransplanteerde grafts zich razendsnel: binnen 48 uur na de behandeling. De grafts (deeltjes weefsel met haarstamcellen) passen namelijk precies in de kleine incisies. De doorbloeding is binnen één dag hersteld. Ook de huid herstelt in de eerste dagen na de ingreep. Hierdoor gaat de wondgenezing snel, is de kans op littekens vrijwel nihil en de downtime minimaal. Ontvangst- en donorgebied zijn –  dankzij het gebruik van precisie-instrumenten –  doorgaans binnen zeven dagen helemaal genezen.

 

Snel weer op de been

Cliënten kunnen daags na een HST-behandeling in principe weer werken en functioneren als vanouds. Alleen zware lichamelijke inspanning, transpireren en aanraking/stoten dien je een tijdje te vermijden. De geïmplanteerde huid kan in de eerste uren na de ingreep ietwat gezwollen zijn en rood kleuren. Je krijgt hiervoor uitgebreide tips en adviezen om de zwelling en eventuele jeuk te voorkomen voor een optimaal herstel en eindresultaat.

 

Drukverband

Bij FUE is de wondvorming groter dan bij HST, wat ook na de behandeling kan zorgen voor meer ongemak en complicaties, zéker bij onvoldoende nazorg. Zo raden veel FUE-aanbieders hun cliënten aan om minimaal drie dagen een drukverband op het hoofd te dragen, die ervoor moet zorgen dat de zwelling niet naar de ogen zakt. Ook is er, door de grotere wondvorming, méér kans op verlies van geïmplanteerde grafts en op complicaties zoals ontstekingen. Zeker als de nazorg gebrekkig is en/of instructies niet goed worden opgevolgd.

 

HST scoort beter

Veel FUE-klinieken adviseren om de geïmplanteerde haren twaalf maanden niet te knippen en langdurig speciale shampoos en lotions te gebruiken. Daarvan is bij HST geen sprake: vanaf dag vier na een HST-behandeling mag je je haren weer voorzichtig wassen met shampoo, föhnen en kammen en een hoofddeksel dragen. Vanaf twee weken na je behandeling mag je weer je gebruikelijke styling- en fiberproducten gebruiken. Kortom: qua downtime en ongemak na de behandeling scoort HST aanzienlijk beter dan andere technieken.

HST haartransplantatie
Haartransplantatie? Denk ook aan de downtime erna!

Resultaten opvijzelen

Additieve behandelingen worden door veel klinieken aangeboden of zelfs ‘dringend geadviseerd’. Toch zijn aanvullende behandelingen bij een goed uitgevoerde haartransplantatie helemaal niet nodig. Het resultaat van een goed uitgevoerde haartransplantatie moet sowieso goed zijn, mét of zonder additieve behandelingen. Daarom zouden additieve behandelingen alleen moeten worden aangeboden als bijwerkingen of complicaties worden verwacht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde dermatologische aandoeningen.

 

Aanvullende behandelingen

Additieve behandelingen bij haartransplantaties kunnen worden onderscheiden in behandelingen om bijwerkingen of complicaties te voorkomen én behandelingen om het resultaat van een haartransplantatie te verbeteren. Veel klinieken bieden tegenwoordig standaard additieve behandelingen aan. Dat doen ze dan niet om bijwerkingen te voorkomen, maar om de resultaten van haartransplantaties te verbeteren. Aanvullende behandelingen kunnen variëren van vitaminen en voedingssupplementen tot intradermale injecties met Platelet Rich Plasma (PRP).

Lezen: PRP-wat is het en werkt het ook echt?

 

Extra’s zijn helemaal niet nodig

Zoals eerder gezegd moet het resultaat van een haartransplantatie − mits goed uitgevoerd − zonder meer goed zijn, mét of zonder additieve behandeling. Een additieve behandeling moet eigenlijk alleen worden aangeboden als de arts bijwerkingen of complicaties verwacht bij de patiënt. Oftewel: bij een goed uitgevoerde behandeling is het gebruik van additieven zoals PRP, vitaminesupplementen of Acell (een celstimulerend middel op basis van groeifactoren) helemaal niet nodig. Van mesotherapie (het injecteren van voedingsstoffen in de hoofdhuid) blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dit geen significante waarde heeft voor het eindresultaat.

HST oogsten grafts
Haartransplantatie? Denk ook aan de downtime erna!

Laat je optimaal informeren

Een haartransplantatie is voor veel vormen van haaruitval een definitieve oplossing. Van alle mogelijkheden voor haartransplantaties is de HST-methode de minst pijnlijke optie met de minste downtime na de behandeling: enkele dagen hersteltijd tegenover enkele weken na een (goed uitgevoerde) FUE-behandeling. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze artsen gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en de wensen. Op basis van deze intake geven we je een advies op maat en een vrijblijvende prijsopgave.

 

 

 

Hair Science Institute is sinds 1995 betrokken bij klinische studies en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van haarstamcellen en tissue engineering, samen met onder meer het Brandwondencentrum Beverwijk en internationale universiteiten en academische ziekenhuizen. Focus ligt op het verbeteren van bestaande behandelmethoden en het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor haarherstel. Ook willen we zo klantvriendelijk, kostenefficiënt en duurzaam mogelijk behandelen in onze Hair Science Clinics.