Ria Valk haartransplantatie privé weekblad
Ria Valk doorbreekt taboe over haartransplantatie bij vrouwen

Ria Valk: 'daarom droeg ik altijd hoedjes!'

Al jaren liep Ria Valk (80) rond met een complex dat haar onzeker maakte. Het haar van de zangeres & actrice werd steeds dunner aan de voorzijde. Om dat te verbloemen ging ze niet meer zonder hoedje de planken op of voor de camera staan.

Het was collega Hans Klok die ervoor zorgde dat ze zes weken geleden een HaarStamcel Transplantatie onderging bij Hair Science Clinic. Openhartig vertelt ze dat ze nu langzaam haar zelfvertrouwen terugkrijgt…

 

Ria Valk vertelt openhartig over haar haartransplantatie in weekblad Privé

Taboe bij vrouwen

Ze wil er niet geheimzinnig over doen. Openhartig als altijd legt RIA VALK uit dat ze niets liever wil dan een taboe doorbreken. “Dat mannen een haartransplantatie laten doen, daar kijkt iemand meer van op en dat is inmiddels ook al algemeen geaccepteerd. Maar voor vrouwen ligt dat – heb ik gemerkt – heel anders.

Openheid

Iedereen die ik vertel dat ik bij de specialist ben geweest om iets aan de inhammen op mijn voorhoofd te laten doen, reageert verbaasd. Ze weten van het bestaan niet af en als ik vertel wat ik heb laten doen zijn ze verbaasd dat ik er zo open over ben. Nou dat doe ik dus gewoon. Iedereen mag alles weten van mijn haartransplantatie”, vertelt ze lachend.

Ik kreeg inhammen

“De afgelopen jaren heb ik ervaren hoe vervelend het is om te zien en te voelen dat je haar dunner wordt. Ik kreeg inhammen op mijn voorhoofd, zoals mannen dat ook vaak hebben. Door mijn vak heb ik mijn kapsel vaak moeten föhnen en om er op de bühne goed uit te zien moest ik ook veel haarlak gebruiken. Ik dacht dat het daaraan lag dat ik wat kaler werd.”

Onzeker zelfbeeld

“Ik zat er wel mee. Het maakte me onzeker. Ik was ook bang dat de haaruitval steeds erger zou worden. Ik ging hoedjes dragen. Op zich geen straf, want ik ben hoedengek. In mijn garderobekast heb ik wel zo’n veertig hoeden staan. Zo kon ik mijn complex, want dat werd het, verdoezelen.

Helemaal kaal

“Zelf dacht ik weleens aan haartransplantatie en ik heb me er ook verschillende keren in verdiept. Waar ik tegenop zag was, dat ik dan een tijdje helemaal kaal zou zijn. Nee, dat durfde ik niet, hoewel ik serieus heb overwogen om me dan te presenteren met een SUGAR LEE HOOP-act.”

Ria Valk doorbreekt taboe over haartransplantatie bij vrouwen

Hulp van Hans Klok

De bekende illusionist heeft ervoor gezorgd dat Ria Valk nu verlost is van haar complex. “De lieverd…”, zegt de zangeres enthousiast. “Hans is een van mijn aardigste showbizz-collega’s.”

Midden in de nacht

“Een paar jaar terug heb ik hem midden in de nacht gebeld. Ik was in een depressieve bui. Ik voelde me alleen en ik wist niet zo goed hoe ik in het leven verder moest. Hans nam het me niet kwalijk dat ik hem wakker belde. Hij heeft me uit de put gepraat en daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.”

Haartransplantatie Hans Klok

“Toevallig zag en hoorde ik Hans Klok op de televisie vertellen dat hij zijn blonde lokken in stand had gehouden door een haartransplantatie. Ik was stomverbaasd. Ik heb Hans gebeld om met hem mijn haarprobleem te bespreken.”

“Hij vertelde me dat ‘zijn’ specialist waarschijnlijk wel een oplossing had. Ik hoorde toen ook eigenlijk voor het eerst dat haartransplantatie bij vrouwen ook al heel gewoon aan het worden is.”

Specialist dr. Coen Gho

“Hans heeft me voorgesteld aan dr. Coen Gho, die er ook voor had gezorgd dat hij weer een vollere haardos kreeg. Omdat ik er toch nog een beetje sceptisch tegenover stond was Hans zo lief om met mij mee te gaan naar het kennismakingsconsult bij Hair Science Clinic in Amsterdam.”

“Daardoor was ik wat meer op mijn gemak. Ik heb wel altijd een grote mond, maar als het erop aan komt ben ik diep vanbinnen toch altijd onzeker.”

Diagnose haaruitval

“In de kliniek in Amsterdam ben ik onderzocht. En wat bleek? Mijn haar was niet dunner geworden door de föhn en ook niet van het vele gebruik van haarlak.”

“Ik heb, en dat is nu eenmaal genetisch bepaald, te veel testosteron. Dat zijn mannelijke hormonen die ervoor zorgen dat je als vrouw op latere leeftijd ook te maken kunt krijgen met haaruitval.”

Ria Valk doorbreekt taboe over haartransplantatie bij vrouwen

Dr. Coen Gho over de behandeling van Ria Valk

Ria Valk is niet de eerste vrouw die bij dr. Coen Gho – arts, onderzoeker en oprichter – van Hair Science Clinic een haartransplantatie onderging. De specialist: “Nee, langzaam maar zeker durven vrouwen dit nu ook. Onze techniek is uniek; ‘HaarStamcel Transplantatie (HST)’ is een gepatenteerde methode die alleen in mijn klinieken wordt toegepast.”

“In tegenstelling tot de gangbare haartransplantatie technieken maak ik gebruik van het regenererend vermogen van de menselijke stamcel.”

Unieke methode bij vrouwen

“Bij HST is slechts een klein deel van het haarzakje nodig om één of meerdere nieuwe haren te vormen. Het minuscule stukje weefsel wordt met precisie-instrumenten uit het donorgebied op het achterhoofd weggehaald en is dan krachtig genoeg om in het kalende deel op het voorhoofd weer blijvend aan te groeien.”

“Ook in het donorgebied groeit het haar terug, dat maakt eventuele toekomstige behandelingen mogelijk.”

Onzichtbaar

“Bij HST hoeft het hoofd niet volledig kaal geschoren of het kapsel gemillimeterd te worden. Mijn methode zorgt ervoor dat de behandeling vrijwel onzichtbaar is.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de ingreep bij Ria heel goed zal uitpakken. Ze gaat straks weer vol zelfvertrouwen door het leven!”

Ria Valk doorbreekt taboe over haartransplantatie bij vrouwen

De behandeldag

Een maand nadat Ria Valk haar eerste intake had ondergaan, heeft ze in de Maastrichtse kliniek van het bekende haarinstituut de haartransplantatie ondergaan. “Zowel Hans als dr. Gho hadden me verzekerd dat ik niet zenuwachtig hoefde te zijn, maar ik was toch nerveus en zelfs een beetje angstig.”

“Maar het is me allemaal meegevallen. In de weken ervoor mocht ik mijn haar niet meer laten knippen. Dat moest in ieder geval op mijn achterhoofd een centimeter of acht aangroeien.”

Nieuwe haarlijn

“Tijdens de HST-behandeling, die zes uur heeft geduurd, zijn daar maar liefst achthonderd grafts met stamcellen weggehaald en bij de inhammen op mijn hoofd ingebracht. Het is een hele geavanceerde methode, waarbij op mijn achterhoofd, het donorgebied, niet de volledige haarzakjes worden weggehaald maar slechts een kleine gedeeltes (grafts) ervan.”

“Op die manier groeit het haar op het achterhoofd weer heel natuurlijk aan, zonder dat er daar kale plekken ontstaan. En belangrijker nog, de kleine minuscule deeltjes die naar het voorhoofd worden getransplanteerd blijven een leven lang haar produceren.”

Geen ongemakken

“De behandeling viel ontzettend mee. Pijn heb ik niet gevoeld. Wat ik een beetje moeilijk vond was dat ik in de ochtend enkele uren op mijn buik heb moeten liggen.”

“Om de aandacht af te leiden keek ik tijdens de ingreep naar Netflix. En tussendoor werd er even gestopt om wat te drinken en te eten. Ik heb ergere dingen in het leven meegemaakt!”

“Na de transplantatie heb ik ook geen last gehad. Voor de zekerheid heb ik ’s avonds voordat ik ging slapen twee paracetamolletjes genomen en dat was het…”

Ria Valk doorbreekt taboe over haartransplantatie bij vrouwen

Benieuwd naar resultaat

Het duurt nu nog ongeveer een half jaar voordat het definitieve resultaat van de haartransplantatie zichtbaar is. Ria Valk is hoopvol gestemd. “Ik ben ongeduldig, maar gelukkig begin ik al langzaam de het eerste resultaat te zien.”

“Het vooruitzicht om straks met een wat langer kapsel door het leven te gaan, vind ik heerlijk. Ik zal best nog eens een hoedje dragen, maar minder vaak dan ik de laatste jaren heb gedaan.”

“Nu al voel ik me bevrijd van het complex dat mijn dunne kapsel me gaf. Het heeft mijn zelfvertrouwen nu al goed gedaan!”

ONTDEK JOUW MOGELIJKHEDEN

Een vrijblijvend adviesgesprek is voor jou en voor ons waardevol. Je krijgt persoonlijk advies, gerichte informatie en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Samen met de arts bespreek je jouw haarprobleem, gezondheid, de mogelijkheden en jouw wensen & verwachtingen. Op basis hiervan wordt een individueel behandelplan voor je opgesteld.

Ria Valk doorbreekt taboe over haartransplantatie bij vrouwen