Hair Science Clinic - haartransplantatie met het meest natuurlijke resultaat

Tricopigmentatie

Zoek je informatie over tricopigmentatie? Er zijn een aantal beschikbare oplossingen om haaruitval tegen te gaan. Haargroeimiddelen, chirurgische behandelingen, pruiken en haarwerken zijn veel toegepaste en bekende behandelingen om haaruitval te verminderen en te camoufleren. Micro haar pigmentatie, ook wel tricopigmentatie genoemd, is een minder bekende behandeling die bij verschillende tijdelijke en blijvende vormen van haaruitval toegepast kan worden.

Tricopigmentatie

Micro haar pigmentatie of tricopigmentatie?

Tricopigmentatie is een behandeling die de afgelopen jaren langzaam maar zeker meer bekendheid heeft gekregen. Gekscherend wordt de vergelijking met een tatoeage nogal eens gemaakt. In grote lijnen kan micro haar pigmentatie met een tatoeage vergeleken worden. De technieken hebben wel wat van elkaar weg. Ondanks dat zijn het twee totaal verschillende behandelmethodes. Een tatoeage laat je veelal zetten om op te vallen. Tricopigmentatie moet juist niet opvallen. De apparatuur die een MHP specialist gebruik is normaal gesproken geavanceerder en verfijnder dan een tatoeage apparaat.

De naalden zijn korter en fijner, het pigment wordt in de bovenste hoofdhuidlaag geïnjecteerd, terwijl tatoeage inkt in de dieper gelegen weefsellagen wordt aangebracht. De behandeling biedt een oplossing bij tijdelijk of blijvend haarverlies en wordt bij zowel mannen als vrouwen regelmatig succesvol toegepast. Het is een niet-invasieve behandelmethode die uitstekende resultaat biedt, indien je kiest voor een ervaren en goed opgeleide MHP specialist. Veelgebruikte toepassingsgebieden voor micro haar pigmentatie zijn:

  • Optisch voller maken van de haar dichtheid. Een uitgedunde haardos wordt met behulp van gekleurd pigment optisch voller. Ook wanneer een groot deel van het haar is uitgevallen, kan een niet van echt te onderscheiden haar resultaat bereikt worden.
  • Verbeteren van de haarlijn. Een terugtrekkende haarlijn is vaak één van de meest zichtbare tekenen van haaruitval. Tricopigmentatie past de haarlijn aan en verbetert uw uitstraling.
  • Camouflage van littekens. Littekens op het hoofd als gevolg van een haartransplantatie, operaties, ongelukken of brandwonden kunnen met behulp van micro haar pigmentatie gecamoufleerd worden. De littekens zijn na een behandeling nagenoeg onzichtbaar.
  • Alopecia correctie. De onvoorspelbare en terugkerende aard van met name Alopecia areata en totalis kan van negatieve invloed op je zelfvertrouwen zijn. Alopecia is een vervelende aandoening die voor veel mensen moeilijk te accepteren is. Tricopigmentatie maakt het mogelijk om de symptomen en gevolgen van Alopecia op de hoofdhuid volledig te verbergen.

Wanneer kies je voor tricopigmentatie?

Micro haar pigmentatie is een behandeling waarmee gekleurd pigment wordt geïnjecteerd om kale plekken en uitgedund haar te verbergen. In tegenstelling tot tatoeage machines is MHP apparatuur vaak specifiek ontwikkeld om alleen te werken in de specifieke hoofdhuidlaag waar het pigment wordt ingebracht. De speciaal voor MHP ontworpen naalden zijn anders dan elke andere naald. Het heeft een specifieke structuur, waardoor een specialist altijd dezelfde hoeveelheid pigment op dezelfde diepte kan afgeven, waardoor perfecte haarstoppels worden gecreëerd die niet van echt haar zijn te onderscheiden. In tegenstelling tot een tatoeage is tricopigmentatie een langdurige, maar vaak geen permanente techniek. Dit stelt je in staat om de effecten regelmatig bij te laten werken. Je uiterlijke kenmerken veranderen door de jaren en datzelfde geldt voor je haarlijn. Micro haar pigmentatie geeft je de vrijheid om je haarlijn aan te laten passen, maar ook het gebruik van een andere kleur pigment is mogelijk.

Langdurige tricopigmentatie resultaten

Het grote voordeel van micro haar pigmentatie is dat je direct na een sessie zichtbaar resultaat hebt. Vaak is het pigment de eerste uren en dagen na de behandeling donkerder en intenser dan na de herstelperiode. Van deze intensiteit gaat op natuurlijke wijze wat verloren, omdat een gedeelte van het aangebrachte pigment door je lichaam wordt afgebroken. Om het bereikte effect verder te optimaliseren bestaat een tricopigmentatie behandeltraject gemiddeld uit 3 behandelsessies. In een enkel geval zijn meer sessies nodig. Veel behandelaars werken met hypoallergene, duurzame pigmenten en bieden een langdurig resultaat. De kleur van het pigment kan met de jaren vervagen. Onder invloed van bepaalde omstandigheden zoals onbeschermde blootstelling aan Uv-straling, veel en intensief zweten en je voedingsgewoonten kan het pigment sneller dan gewenst vervagen. Je kunt daarom regelmatige touch-ups laten toepassen. Zo blijft het effect behouden en ziet je haardos er altijd verzorgd uit.

Toepassingsmogelijkheden micro haar pigmentatie

Ondanks de uitstekende resultaten die tricopigmentatie behandelingen kenmerken, is de ingreep niet voor iedereen met haaruitval een geschikte oplossing. Mensen die bekend zijn met diabetes, hart- en/of vaataandoeningen, actieve hoofdhuidinfecties, actieve alopecia, ontstekingen en bepaalde auto-immuunaandoeningen krijgen niet altijd een positief behandeladvies. Voordat tricopigmentatie wordt toegepast, vind eerst een uitgebreid consult plaats. Hierbij wordt gekeken naar de conditie van de hoofdhuid en het haarverlies. De specialist stelt vragen over je gezondheid, medische geschiedenis en medicijngebruik. Neem beschikbare (medische) informatie mee naar het consult, dit kan van invloed zijn op de behandelmogelijkheden en de resultaten die je kunt verwachten. Heb je bepaalde allergieën? Je kunt bij sommige klinieken vragen om een proefstukje te laten zetten. Blijft een huidirritatie uit? Micro haar pigmentatie kan veilig toegepast worden. Van hersteltijd is nauwelijks sprake, je kunt de volgende dag je gebruikelijke werkzaamheden hervatten. Zwemmen, sauna bezoeken en (contact)sporten doe je een aantal dagen tot enkele weken niet. Volg het advies van de behandelend MHP specialist altijd op.

Kosten tricopigmentatie

Micro haar pigmentatie is een toegankelijke behandelmethode tegen haaruitval. Een volledige tricopigmentatie behandeling bestaat doorgaans uit 3 behandelsessies. Nederlandse MHP specialisten rekenen bedragen tussen € 500 en € 3.000 voor een behandeling. De exacte kostprijs wordt bepaald door het aantal hoofdzones dat iemand laat behandelen en het aantal behandelsessies dat is inbegrepen. Je kunt de tricopigmentatie kosten online met elkaar vergelijken, maar je kunt ook bij een aantal behandelaars een tarief opvragen. Vaak volstaat het om foto’s van je hoofd op te sturen, waarna je een behandeladvies op maat ontvangt. Wil je weten of je een goed gevoel hebt bij een MHP specialist? Maak dan altijd een afspraak voor een persoonlijk kennismakingsgesprek. Op basis van je eigen ervaring, ben je in staat een beslissing te nemen en een keuze voor de meest geschikte behandelaar te maken. Aangezien de kosten voor micro haar pigmentatie vrijwel nooit door zorgverzekeraars worden vergoed, kun je met een MHP specialist afspraken maken over de betalingen. Het is daarmee niet altijd noodzakelijk om het volledige behandelbedrag in een keer te betalen.